Dünyaca ünlü Christie’s müzayede (açık artırma) evinin Londra şubesinde, 26 Eylül 2012’de yapılan “Antik Silahlar Müzayedesi’nde” 1922-1928 döneminin Arjantin Cumhurbaşkanı Marcelo Torcuato de Alvear, Atatürk ile doğrudan tanışmamış da olsa Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutlamak için Atatürk’e hediye etmek üzere hazırlattığı tabanca 20 ile 24 bin sterline alıcı bulması için satışa sunulmuştu.
60’a yakın katılımcı arasından tabancanın 20 bin sterline alıcısı; bu tabancayı alabilmek adına açık artırmaya kabul edilmek için çaba gösteren, Hollanda’dan İngiltere’ye müzayededen 3 gün önce giden, açık artırmaya katılan tek Türk olup şu an 40 yıla yakındır Hollanda’da yaşayan Kırklareli Vize’li iş adamı Bülent Türker olmuştu.
Döneminin önemli siyasi liderlerine hediye ettiği silahlarla bilinen Arjantin Cumhurbaşkanı Alvear’ın Atatürk’e verilmek üzere hazırlattığı 33418 seri numaralı FN Herstal (Avrupa’nın en büyük silah üreticisi) firması üretimi “Browning” marka 1910 Belçika yapımı tabancanın üzerinde, namlu kapağının üst kısmında Cumhuriyetin ilanı olan ‘29-OCT-1923’ tarihi, namlu takımının sol üst kısmında “MARCELLO TORCUATO DE ALVEAR” sağ kısımda ile yine altın harflerle ‘GENERAL MUSTAPHA KEMAL’ “yazıyor.
Bülent Türker’in açıklamalarına göre Tabanca Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutlamak için yaptırılmış. Kendi yaptığı araştırmalarda tabancanın 2. Dünya Savaşı’nda çalındığı, çeşitli ülkelerde 5-6 el değiştirip kendisinden önce Şili’de bir koleksiyoncuda 22 yıl kaldığı bilgisine ulaşmıştır. Son olarak 2012’de Londra’da açık artırmaya çıkarıldığı haberini alınca alıcı olmuş ve tabancanın 7’nci sahibi olduğunu düşünüyor.
Tabanca yakın geçmişte bir Christie’s temsilcisi tarafından Şili’nin başkenti Santiago’da bir koleksiyonda bulunmuş. Bu koleksiyona 1990 yılında dahil olmadan önce Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bir ailede bulunan tabanca, onlara da 1960 yılında Arjantinli Alvear ailesi tarafından verilmiş.
2012 yılı müzayede evi silah uzmanı Howard Dixon açıklamaları tabancanın 1960 yılı öncesi yolculuğuna ışık tutacak belgenin olmadığını, ailede kuşaktan kuşağa anlatılan söylentilerin tabancanın İkinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında Türkiye’den Arjantin’e geri gönderildiği yönünde.
Mustafa Kemal Atatürk için özel yapılmış olmasına rağmen bu tabancanın neden Türkiye’de olmadığına dair kesin bir belge bulunmuyor ve tabancanın Atatürk’ün eline geçip geçmediği tam olarak bilinmemekte.
Tabancanın üretiminden bugüne kadarki sürece bir göz atacak olursak:
- 1924 yılından tabancanın 22-23 yıllık kayıp süreçten tekrar ortaya çıkma tarihine (1946-47) kadar geçen sürede hiç bir iz yok.
- 1946-47 yılında tabanca tekrar Arjantin’de De Alvear ailesine ulaşıyor. (Tabanca tekrar satın alınmış olabilir. 22-23 yıllık sürede kayıp iken Türkiye’ye ulaşmış olma ihtimali yüksek olan tabanca Türkiye’den tekrar nasıl ne şekilde çıkarıldığına dair bir belge henüz yok.)
- De Alvear ailesine tekrar geçen tabanca 13-14 yıllık süreçte 1960 yılına kadar Arjantin’de bu ailede kalıyor.
- Tabanca 1960 yılında Arjantin’de De Alvear ailesi tarafından Pedro Nazar Anchorena ve ailesine hediye ediliyor.
- 1960-1990 30 yıllık süreçte tabanca Pedro Nazar Anchorena ailesinde bulunuyor , 1990 yılında tabanca bu aile tarafından Şili’li bir koleksiyonere satılıyor.Aileden kim tarafından tabancanın satıldığı bilinmiyor.
- 1990-2012 22 yıl boyunca tabanca Santiago’da oturan Şili’li koleksiyonerde bulunuyor. 2012 yılına gelindiğinde tabanca Londra Chrites müzesinde müzayede edilmesi için gönderiliyor.
- 26 Eylül 2012’de Londra’da müzayedeye katılan gurbetçimiz Bülent Türker tarafından tabanca 20.000 Sterline satın alınıyor.
- 2012-2019 tabanca hala Hollanda’da Bülent Türker’de bulunmakta. 7 yıldır Tabancayı ait olduğu yere getirmek için çabalıyor.
Bülent Türker tabancayı Türkiye’ye getirebilirse birçok müzede sergiletmeyi planlıyor. Ancak tüm girişimlerime rağmen henüz gerekli izin ve belgeleri 2012 yılından bu yana alamadı. Kendisine çeşitli kurum ve kişilerden aldığı fiyattan bir hayli yüksek fiyat karşılığında satın alınmak istenmesine rağmen kendisi tabancayı satmayı hiç düşünmedi. Tabancayı aldığı günden bu yana Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde İçişleri Bakanlığı’nda temaslarda bulundu. Ama hala olumlu bir cevap veya bir belge alamadı. Bu konu ile ilgili Bülent Türker 7 yıldır yardım bekliyor. Tek istediği tabancayı Türkiye’ye getirmek.