Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, hizmet ömrünün sonuna gelen Rüzgar ve Doğan sınıfı hücumbotların yerine yerli imkanlarla geliştirilen gemilerin envantere alınması amacıyla 2013 yılında başlatılan Türk Tipi Hücumbot Projesi’nde prototip inşa aşamasının başlaması an meselesi.
31 Ağustos 2020’de Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. (STM) arasında yapılan Dönem-1 Kontrat Tasarımı Sözleşmesi ile projenin ana yükleniciliği STM’ye verilmişti.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan 2022 yılı faaliyet raporunda Türk Tipi Hücumbotun tasarımı da yer aldı. Paylaşılan güncel tasarımın, STM tarafından tasarlanan MPAC hücumbotunun tasarımıyla oldukça benzer olmasıyla birlikte Deniz Kuvvetleri Komutanlığının isterleri doğrultusunda birkaç değişikliğe uğramış olduğu anlaşılmakta.
Tasarımın kesinleşmesi sonrası 30 ay sürmesi planlanan Dönem-2 Prototip Gemi İnşa Sözleşmesi’nin imzalanmasıyla prototip inşa süreci başlayacak olan proje için seçilen bir tersanede 1 adet prototip inşa edilip testlere tabi tutulacak. Testlerin ardından ise tahmini olarak 10 adetten oluşacak olan hücumbotlar inşa edilecek.
Proje tasarımı paylaşılmadan önce Türk Tipi Hücumbot Projesi için FAC-55 hücumbotunun seçileceği düşünülmekteydi. FAC-55, MPAC’a göre daha süratli ve radar ekosu düşük bir hücumbot olsa da MPAC üzerinden gidilen tasarım FAC-55’ten daha kabiliyetli ve yüksek kapasiteye sahip olmasının yanında daha düşük maliyetli olmasıyla öne çıkıyor. Tüm bu sebepler SSB’nin FAC-55 yerine MPAC tasarımı üzerinden projeyi devam ettirmesini açıklamakta.
Türk Deniz Kuvvetlerinin Hücumbot Filosu
Türk Deniz Kuvvetleri aktif olarak envanterinde 18 adet hücumbot bulundurmasıyla Akdeniz’deki en büyük hücumbot filolarından birine sahip konumda. Envanterde 3 adet Doğan sınıfı (1 tanesi geçtiğimiz sene emekli edildi.), 4 adet Rüzgar sınıfı, 2 adet Yıldız sınıfı ve 9 adet Kılıç sınıfı (3’ü Kılıç-I, 6’sı Kılıç-II) hücumbot bulunuyor.