Özel Haber: Teknofest Birincisi Uçan Araba Tasarımı

3 Dk. Okuma Süresi

24-27 Eylül 2020 tarihinde Gaziantep’de düzenlenen TEKNOFEST, ülkemiz geleceğine ışık tutmaya devam ediyor. TEKNOFEST yarışmaları süresince birçok alanda konsept tasarımlar yapıldı ve tanıtıldı. Bu alanlardan biri de uçan arabalar.

Uçan arabalar çağı için BAYKAR şirketi yürütücülüğünde düzenlenen Uçan Araba Tasarım Yarışmasının amacı; yoğun nüfus bölgeleri de dahil olmak üzere insan yaşam bölgelerinde veya yerleşim bölgeleri arasında bir noktadan diğerine, gerektiğinde karayolunu gerektiğinde ise havayolunu kullanabilen, hem karada hem havada emniyetli bir şekilde seyredebilecek bir “Uçan Araba” konseptinin ortaya konmasıdır.

Uçan arabalar günümüzde henüz başlangıç aşamasında olan bir teknolojidir. Tasarımlar ve ürünler kullanımdan ziyade teknoloji demosu olarak yapılmaktadır. Fakat Selçuk Bayraktar’ın dediği gibi bundan 10-15 yıl sonrasında başarılı ve rekabetçi olmak için, bugünden çalışmak gerekmektedir.

Bu kapsamda 5 kişiden oluşan Turna Teknik isimli ekip uçan araba tasarımı alanında birinci seçildi. Turna Teknik ekibinin üyesi olan Furkan Karaboğa, aynı zamanda Turkish Defence Agency ekibindendir. Furkan şunları belirtiyor: “Uçan araba “Turna” gelecekte kullanılacak şehir içi trafik sorununu çözmek için tasarlanmış bir araçtır. Aracın tasarımı mühendislik hesaplarına dayanarak oluşturulmuştur. Araç, aerodinamik açıdan verimli olup, motor pervane ikilisinin oluşturduğu itki aracın uçması için yeterlidir. Ülkemizde bu alana ciddi bir yatırım mevcuttur. İnşallah ilerleyen yıllarda Türkiye olarak uçan araba piyasasında önemli bir rol oynamaya hazırız.”

Araç, kara ve hava olmak üzere iki seyir seçeneğine sahiptir. Hava seyir modu için 8 adet, maksimum 52 kW güce sahip elektrik motoru ve 4 metre çapında katlanabilir pervaneleri bulunmaktadır. Pervane ve motor yerleşimi bir bağlantı kolunda iki adet olacak şekilde koaksiyel yapıdadır. Böylece 4 adet bağlantı kolu bulunmaktadır. Bu rotor kolları katlanabilmektedir. Böylelikle kara seyir modunda daha az yer kaplar. Kara seyri için 2 adet maksimum 109 kW gücünde elektrik motoru bulunmaktadır. Tabana oturtulan Lityum-ion pil tam kapasite ile 400 km menzil sunuyor. Tasarım konsepti ise Aerodinamik katsayısında iyi sonuçlar veren ”Damla Profili” üzerine gelişti. Panoramik sunroof cam panel ile yolcuların seyahat halinde manzarayı ve gökyüzünü hissetmeleri hedeflenmiştir.

Araçta oluşturulan amorf yüzeyler, aerodinamik testlerinde başarılı veriler elde edecek ve aynı zamanda estetik bütünselliğe katkı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. “Fütürist” tasarım yaklaşımı üzerine kurgulanan araçta olabildiğince sadeleşmeye gidilmiştir. “Turna” her cephesinden ikonik poz veren, tasarım çizgileri kolayca akıllara kazınan bir duruşa sahiptir.

Aşağıdaki görselde “Turna” isimli aracın kara ve hava modları için teknik özellikleri yer almaktadır:

Uçan araba konusunda bütün dünyada farklı konseptler ve tasarımlar deneniyor. Geçtiğimiz aylarda ABD tarafında da buna yönelik bir tasarımın haberine yer vermiştik: https://tdefenceagency.com/abdnin-ucan-arabasi-hexa/

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version