ABD’nin Uçan Arabası: HEXA

2 Dk. Okuma Süresi
LIFT Aircraft - Hexa

ABD Hava Kuvvetleri’nin (USAF) üst düzey yöneticileri Agility Prime ORB programı kapsamında uçuş gösterisini izlemek için 20 Ağustos’ta düzenlenen programa katıldı. LIFT Aircraft şirketinin geliştirdiği uçan araba “HEXA” uçuş gerçekleştirdi. Şirketin CEO’su Matthew Chasen HEXA ile uçuşu gerçekleştirdi.

ABD Hava Kuvvetlerinden Barbara Barrett: “Elektrikli dikey iniş kalkışlı bir araç – uçan araba – düşüncesi doğrudan bir Hollywood filminden çıkmış gibi görünebilir, ancak bugün endüstriler ve ajanslar arasındaki paydaşlarla ortaklık kurarak, bu havacılık fenomenini Amerika Birleşik Devletlerinde kurabiliriz,” dedi.

Texas merkezli LIFT Aircraft, HEXA projesine Ekim 2017’de başladı. İlk insanlı test uçuşunu ise Kasım 2018’de yaptı. İnsansız olarak ilk uçuşu Mayıs 2018. Aracın kısa mesafeli yolculuklarda ve turistik gezilerde kullanılması planlanıyor.

HEXA, elektrik gücüyle çalışıyor ve boş ağırlığı 196 kilogram. 113 kilograma kadar yolcu taşıyabiliyor. Aracın kontrolü kokpitteki joystick ile sağlanıyor ve kokpitte 7 inç boyutunda dokunmatik ekran bulunuyor. Aracın uçması tam 18 ayrı pervane ile sağlanıyor. HEXA, acil durumlar ve kazalar için bir paraşüte de sahip. HEXA’nın karbon fiber gövdesi, suya ve yere yumuşak inişler yapmasına izin veriyor.

Yarı otonom olan araç insansız olarak uçuş yapabiliyor. LIFT’nin sanal gerçeklik simülatörlerinde eğitim aldıktan sonra, yolcu joystick kolunu kullanabilir veya küçük bir dokunmatik ekran kullanarak otomatik pilot moduna geçebilir. Uçuş bilgisayarı, eve dönmek için gereken enerjiyi sürekli olarak hesaplar, böylece – pilotun eylemlerinden bağımsız olarak – pil hala yeterli bir geri dönüş şarjına sahipken otomatik olarak geri dönerek yere iniş yapabiliyor.

İnsansız uçuşa ait fotoğraf:

İnsansız Uçuş Gerçekleştirirken

Baykar CEZERİ

Ülkemizde de BAYKAR Savunma tarafından CEZERİ uçan araba geliştirilmektedir. Kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapacak olan Cezeri Uçan Araba, sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlanmaktadır.

Cezeri 4 büyük pervane tarafından elektrik gücüyle uçabiliyor. Cezeri’nin azami kalkış ağırlığı 241 kilogram ve 80 kilometre menzile sahip. Aracımız 100 kilometre/saat hızına ulaşabilecek. Bataryalarının tam dolumu içinse 1 saat yetiyor. Yakın bir zamanda CEZERİ’nin ilk uçuşunu yapması bekleniyor.

CEZERİ
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version