Türkiye’nin İlk Şarj Edilebilir Lİ-İYON Pil Hücresi Üretim Tesisinin Temeli Atıldı

3 Dk. Okuma Süresi

Türkiye’nin önemli bir enerji kuruluşu olan ASPİLSAN tarafından ilk lityum iyon pil üretim tesisinin temelleri Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının katıldığı Kayseri’deki törenle atıldı.

MSB Twitter hesabından paylaşılan tören görüntüleri

1981 yılından beri pil ve batarya üretimi faaliyetlerinde bulunan ve Türk Savunma Sanayii’nin mobil enerji ihtiyacını karşılayan ASPİLSAN, üretimini temelleri atılan tesisle birlikte zirveye taşımaya çalışacak.

ASPİLSAN Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Doğankaya, törende yaptığı açıklamalarda firmalarında yaklaşık 300 çeşit batarya sistemi ve 20 çeşit akü sistemi üretildiğini belirterek ASPİLSAN’ın nasıl bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ayrıca Doğankaya, yaptığı açıklamalarda “Yapılan yoğun çalışmalar, görüşmeler ve analizler sonucunda, 2030’lu yıllarda dünyada yüzde 40’lık pazar payıyla 47 milyar dolarlık hacme sahip olacak nikel magnezyum kobalt baz yapıda yılda 21 milyon adet üretim yapabilecek kapasiteyle, kullanım alanı en yaygın ve pazar payı en büyük olan silindirik pil üretimine başlamaya karar verilmiştir. Hazırladığı 12 yıllık yol haritası kapsamında ASPİLAN Enerji, savunma ve sanayimizin kullandığı ve kullanacağı mobil araç ve sistemlerin ihtiyaç duyacağı lityum-iyon silindirik pillere ilave olarak prizmatik ve lityum iyon piller ile her türlü araç pili, yakıt pili, süper kapasitör, katı elektrolit, sıvı hidrojen ve metal anotları özgün, yerli ve milli olarak eşgüdümlü çalışmalarla tasarlamayı ve üretmeyi planlamıştır.” ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık 1 yılda tamamlanması beklenen ve 25 bin metrekarelik alana kurulacak olan lityum-iyon pil tesisinin yurt dışından temin edilecek olan makine altyapısıyla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiği belirtildi.

Doğankaya, kurulacak bu tesisin pil batarya konusunda bölgede liderlik konumuna ulaşarak Türk Savunma Sanayii’nin ve Türkiye’nin endüstrisinin önemli bir ihtiyacını yerli üretimle gidereceğini vurguladı.

“Oyun gişe rekorları kıracak”

Tesisin büyük önem arz ettiği konusunda bir diğer vurgu da Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Sadık Piyade yaptı. Piyade yaptığı konuşmada “Bir daha ambargolarla tehdit edilmeyelim diye yatırım hamlemizden biri bu yatırım. Bu yatırımdan sonra inşallah ASPİLSAN ürünleri de tanıtımlarda yer alacak. ASPİLSAN pil ve enerji depolama alanında lider kuruluş olacaktır.” diyerek tesisin önemini vurguladı ve “Bana göre bu birlikteliğin sahnedeki performansı çok büyük olacak. Hatta oyun gişe rekorları kıracak.” diye ekledi.

Kayseri Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 bin metrekarelik alana kurulacak olan kapalı tesis; Ar-Ge merkezi, pil üretim, batarya paketleme, idari ve sosyal tesislere sahip olacak.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Uzay bilimleri, roket teknolojileri ve havacılık ile ilgilenmekteyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version