ZEYTİN DALI OPERASYONU HAKKINDA BAŞTAN SONA HERŞEY! AFRİN HAREKATI

8 Dk. Okuma Süresi
ZEYTİN DALI HAREKATI
 

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, bir süredir afrinde terör örgütü PYD’nin oluşumunun tehdit oluşturduğunu ve bu tehdidin temizlenmesi gerektirdiğini ulusal ve uluslararsı medya ve kamuoyuna belirtmekteydik.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 20.01.2018 cumartesi günü

“Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç operasyonu takip edecek.” açıklamasını yapmıştı.

Cumhurbaşkanını açıklamasının akabinde Türk Silahlı Kuvvetleri, 22 ocak 2018 saat 17.00 itibari ile Afrin’e ZEYTİN DALI harekatını başlattı. Harekat ilk olarak 72 Fırat Kalkanı Şehidine isnat edilerek 72 savaş uçağı ve Türk topçu birliklerinin terör mevzilerini vurmasıyla başladı.
 
 
Devam eden hava harekatında düşman unsurları yumuşatılarak kara operasyonuna ortam hazırlandı, ardından 21 ocak 2018  günü saat saat 11’de kara harekatı resmen başladı ve öncü birlik olarak ÖSO, peşinden Türk Silahlı Kuvvetleri piyade ve zırhlı birlikleri Afrin’e intikal etmeye başladı.
Birlikler Hava-topçu operasyonların da etkisiyle fazla direnişle karşılaşmadan ilerlediler ve gün sonunda 4 stratejik tepe, 6 köy teröristlerden temizlendi.
Bir adet Leopard 2a4 tankımıza ATGM saldırı yapıldı ancak füzenin sis tüplerine çarparak infilak etmesi sonucu tank çok hafif hasar alarak kurtuldu (şehit yok)
(Leopard-2a4 vuruluşuna dair analiz yazısı yayınlanacaktır!)
Zeytin dalı harekatı ile ilgili ayrıca yazılan yazının linki sondadır.

ZEYTİN DALI HAREKATI HAKKINDA 5N1K YAPALIM.
 
SORU-1) NE?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ulusal güvenliğini sağlamak adına, PYD isimli terör örgütünün bulunduğu Suriye’nin Afrin bölgesine ZEYTİN DALI kod ismiyle harekat başlattı.
SORU-2) NASIL
Daha önce aynı sebeplerden ötürü DAEŞ’e karşı Fırat Kalkanı harekatı başlatılmış ve DAEŞ haritada gösterilen bölgeden temizlenerek tampon bölge oluşturulmuş ve bu bölgeler tekrar imar edilip bayındır hale getirilerek mülteci olarak Türkiye’de bulunan Suriye halkı buraya yerleştirilmeye başlandı.
Bu bölge de dahil afrin’in doğu-batı-kuzey-güneyinden DAEŞ’e yapıldığı gibi PYD’ye de askeri müdahaleye başlandı.
SORU-3) NEDEN?
Türkiye, Uluslararası medyada ve resmi olarak Birleşmiş Milletlerde bu sorunu dile getirdi ve haklılığını kabul ettirerek, ÖSO (özgür suriye ordusu) eşliğinde, kendisini tehdit eden unsurları temizlemek için Silahlı güçleriyle Afrin’de PYD’ye müdahaleye başladı.
Afrin’den Türkiye sınırını geçerek sızma yapan birçok terörist olduğundan ve bu teröristlerin ülke çin terör eylemi yaptığından-yapma girişiminde bulunduğundan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu bölgeye meşru müdafaa hakkı vardır.
Zeytin Dalı Hava Harekatı
SORU-4) NEREDE?
Kuzey Suriye’de, Hatay ile Fırat Kalkanı bölgesi arasında bulunan, PYD kontrolündeki AFRİN kantonunda operasyon devam etmektedir. PYD’nin bu bölgedeki en temel emeli, Kuzey Irak- Kuzey Suriye kantonunu birleştirerek (Bu bölgeyi ROJOVA olarak isimlendirirler) Afrin’den Hatay sınırı üzerinden akdenize ulaşmaktır. Akdenize ulaşarak kuzey ırak petrollerini dünyaya pazarlamak ve bu bölgede devlet kurmak istiyorlar. Ancak sınırlarında herhangi bir terörist devleti barındırmayacağını sürekli dile getiren Türkiye, Fırat Kalkanında olduğu gibi buna müsade etmeyeceğini tekrar göstermiş oldu.
Fırat kalkanı Bölgesinin batısında bulunan AZEZ ve MARE’den iki, İdlip’in kuzeyinden iki cephe ve Hatay-Kilis sınırlarından 6-8 cephe üzerinden afrinin merkezine doğru ilerlenmektedir.
 
SORU-5) NE ZAMAN?
Fırat Kalkanı harekatından tam 295 gün sonra, 20.01.2018 17:00  Afrin operasyonu başlamıştır. Operasyon Cumartesi günü hava harekatı- Pazar günü kara unsurlarının intikali ile başlamıştır ve Türk Silahlı Kuvvetleri resmen Afrin’de terör temizliğine başlamıştır.
22-23.01.2018 tarihlerinde de devam eden operasyonların ne zaman tamamlanacağına dair bir açıklama yoktur. Operasyonlar halen devam etmektedir.
  SORU-6) KİM?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, askeri varlığı ve kuzey Suriye’de güvence altına aldığı ÖSO birlikleri ile Suriye topraklarına müdahale etmiş ve varlığını bu topraklarda ortaya koyarak ulusak benliğini gözetmek ve milli menfaatlerini korumak için gerekli askeri operasyonları icra etmiştir.
Zeytin dalı harekatının Fırat kalkanından farkı ne olacak?
Fırat kalkanı harekatının en çok eleştirilen boyutlarından biri de tedarik-lojistik sorunu ve yetersiz hazırlıktı.Fırat kalkanı harekatı sürpriz faktörünü daha iyi değerlendirebilmek adına çok hazırlanmadan başladı ve yıldırım harekatı şeklinde başladı, ilk bölgeler alındıktan sonra bölgede sivillerin teröristler tarafından kullanılması ve yoğun tuzaklama-intihar saldırıları sonucu yavaşlandı ve süpürme harekatına dönüştü. Bu süreçte ordunun birçok imkanı kullanılmadı ve piyade-zırhlı birliklerin yoğun çabalarıyla harekat tamamlandı. Fırat Kalkanında 72 askerimiz şehit oldu, 245 askerimiz yaralandı.
Ancak Zeytin Dalı harekatında kuvvetin birçok imkanı seferber edilmiş, gerekli lojistik hazırlık yapılmış ve operasyona birçok araç ve sistem katılmıştır.(aşağıda da envanter bilgisi verilmiştir). Bu bağlamda Zeytin Dalı harekatı ordumuz adına Fırat Kalkanından çok daha kolay geçmesi beklenmektedir ne var ki PYD terör örgütü uzun zamandır bulunduğu Afrin’i savaşa hazırlamış ve ABD tarafından çok fazla silahlandırılmıştır. Operasyon anında lojistik destek alamamaları için ilk gün Minnaq hava alanının vurulması yaptığımız en kritik nokta operasyonlarından biridir.

Zeytin Dalı Harekatında Ne Kullanılıyor?
  1. ZIRHLI BİRLİKLER
Leopard 2a4
Almanya üretimi Leopard 2a4 tankları TSK bünyesinde suriye’de görevdedir, tankların reaktif zırhı olmaması en büyük zaafı.
M60T SABRA
Amerikan üretimi M60 tanklarının İsrail tarafından Türkiye için modernize edilmiş halidir.
Reaktif zırhından dolayı ATGM saldırılarına karşı en dirençli tankımızdır.
 M60A3 PATTON
Amerikan üretimi bu tanklar güncel teknolojiye sahip değildir ve eski olmasından dolayı bölgede geri saflarda bulunmaktadır.
ACV-15-19
FNSS üretimi bu zırhlı araçlar ZPT(zırhlı piyade taşıyıcı)- ZMA (Zırhlı muharebe aracı) olarak görev yapmaktadır.
BMC KİRPİ
BMC(türkiye) tarafından üretilen zırhlı personel taşıyıcı araç kendisini zaten yeterince ıspat etmişti ve Suriye’de de görev alıyor
KORAL
Aselsan üretimi koral Elektronik Harp sistemi, hakkında çok fazla bilgi olmamakla birlikte Suriye sınırında birliklerimize destek olmak için görev alıyor.
UNİMOG
T-122 SAKARYA ÇNRA
Özellikle yaptığımız geniş alan bombardımanında çok etkili olan bu sistem fırat kalkanında kullanılmamıştı, Zeytin Dalında en önemli faktörlerden biri oldu.

T-155 FIRTINA
Nokta vuruşu kabiliyetinin üstünlüğüyle isim yapan T155 suriye sınırında afrine yaptığımız nokta vuruşlarının en temel organı.
    2.HAVA ARAÇLARI
F16
72 Uçakla yapılan hava harekatının kemik kadrosunu oluşturan, hava kuvvetlerimizin kullanımdaki en temel savaş jetidir. Block 30-40-50 modellere uygulanan Türk modernizasyonlarıyla gayet güncel halde görev icra edebilirler.
F4-2020
Eski model olsalar da birçok güncellemeden sonra suriyede görev icra edebilecek kapasiteye ulaştırıldılar. Faydalı yük kapasitesinin fazla olmasından dolayı bombardıman görevlerini afrinde icra ediyorlar.
ANKA-A ANKA-B ANKA-S
Ankanın 3 türevi bulunmakta ve suriye’de de görev icra etmektedir, faydalı yük olarak 4 mam-l füzesi taşımakta ve kritik noktalarda tespit ve imha sağlamaktadır.
BAYRAKTAR TB2
Bayrakta -iha-siha suriyede anka ile aynı görevleri icra etmektedir.
   3. MÜHİMMATLAR
POPEYE AGM-142
İsrail üretimi seyir füzesi ailesinden agm-142 kritik noktalara atılabilecek bir füzedir, sığınağa atıldığı video medyaya düşmüştü.
Ancak haber kanallarında Uçağın 20 metre irtifadan bıraktığı iddiası yalandır.
Stinger-İgla gibi manpads tehditlerinin olduğu bir bölgede, hiçbir pilot seyir füzesi atmak için 20 metre irtifada, 1400km hızla hareket edecek riske girmez. Kullanılan mühimmatın videoda görüldüğü üzere Popeye olduğu açıktır, bu gibi seyir füzeleri yüksek manevra kabiliyetine sahip olduğundan yüksek irtifadan ve uzun menzilden bırakılarak mizahi tabirle sığınak kapısını geçin fare deliğinden girer.
SOM SEYİR FÜZESİ
Afrinde hedeflere kullanıldığına dair iddialar teyit etse de henüz açıklanmamıştır.
Popeye ile aynı görevi icra edebilecek, hatta ondan çok daha güncel ve üstün kabiliyetlere sahip milli seyir füzesidir.
Üstteki F4 Som Alttaki f4 Popeye mühimmatı yüklüdür.

Harekat ile ilgili güncel bilgiler ve güncel gelişmeler linki verilen yazıda düzenli olarak paylaşılmaktadır’

 
 
Yazar: Tarık KÜÇÜK
Bu Yazıyı Paylaş
Sınıf öğretmeni olarak nice minik kalbe Türk milliyetçiliğini ve vatanseverliğini işleme, bunun yanında bilim-teknoloji iştahı kazandırma çabasındayım. Hem Tarih hem teknolojiye meraklıyım. Bilhassa Askeri teknoloji ve Savunma sanayi üzerine organizasyonlara katılıp firmalar ile çalışmalar yürüterek Türk Savunma Sanayi çorbasına az da olsa tuz katma gayesi içindeyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version