Türkiye’nin Karadaki Keskin Gözleri-2

4 Dk. Okuma Süresi
TÜRKİYE’NİN KARADAKİ KESKİN GÖZLERİ – 2






     Türkiye’nin Karadaki Keskin Gözleri başlığı altında yazmış olduğum ilk yazı linkteki gibidir. İlk yazıyı okumayan okuyucularımıza tavsiye ederim. http://www.trsavunmasanayi.com/2018/01/turkiyenin-karadaki-keskin-gozleri-1.html?m=1
     Türkiye’nin radar ağını yazmayı planladığım serinin ilk bölümü olan kara konuşlu radar sistemlerinin ilk yazısında envanterimizde bulunan/bulunduğunu düşündüğüm uzun menzilli hava savunma radarlarını teknik özellikleriyle birlikte yazmıştım. Bu radarlar 500 km’lere varan menzillerde sabit ve döner kanatlı uçar unsurların tespitini yapmakta. Bu bölümde de yine envanterimizde bulunan ve havan/roket/topçu tespit sistemlerinden bahsedeceğim.
     Ürünleri sıralamaya başlamadan önce bir noktayı belirtmek istiyorum. Son dönemlerde özellikle terör gruplarının kullandığı havan, çnra sistemlerini tespit edip mühimmatın daha düşmeden imhasını gerçekleştirmek oldukça zor bir iş. Şuanda bu kabiliyeti en iyi sergileyen ülke bence İsrail’dir. Elimizde havan, topçu, çnra mühimmatlarını atıldığında izleyip atıcının konumunu bulabilen radarlar bulunmakta ancak bu saldırılardan vatandaşlarımızı koruyacak önleme yeteneği bulunmamakta; tespit edilen noktalar çnra, topçu ateşi ile imha edilmekte ancak bize atılan mühimmatta topraklarımıza düşmektedir…

•AN/TPQ 37 (4 Sistem)


Raytheon firmasının üretimi olan radardan 1997 yılında 4 sistem satın alınmıştır. 50 km’lik menzil içerisinde düşman topçu ve füze bataryalarının yerini tespit etmek için kullanılırlar. Atılan mühimmatın izlediği yolu analiz ederek bataryaların yerlerini bulurlar. 
Bir önceki versiyonu olan daha kısa menzilli AN/TPQ 36 sistemi de 1988 yılında envartere girmiştir ancak halen kullanılıp kullanılmadığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

•Blindfire (13 sistem)

1996 yılında 13 adet satın alınan, Alenia Marconi Systems üretimi 32 km menzilli sayısal hedef izleme radarıdır. F Band’ında çalışır. Tüm meteorolojik koşullarda çalışma kapasitesine sahiptir.
•ARS-2000

         Aselsan tarafından geliştirilen ve 1999 yılından itibaren envantere alınan gözetleme/atış tanzim radarıdır. Her türlü hava koşullarında 38 km menzil içerisinde alçaktan uçan hedeflerin tespitinde ve hassas topçu atış tanzimi görevlerinde kullanılır. Elektronik harbe karşı dayanıklıdır (LPI radarlar gibi düşük tespit olasılıklı radar özelliği taşır)

•SERHAT Havan Tespit Radarı


            Havan Tespit Radar Sistemi, görüş hattında bulunan havan mermilerinin tespit ve takibini yaparak, mermilerin tahmini çıkış ve düşüş yerlerini hesaplayan, 360° yanca kapsamaya sahip bir radar sistemidir.

  •         L-Bant yayın frekansı
  •         6km operasyonel havan tespit/takip menzili
  •         Elektronik Taramalı Aktif Dizi Anten Yapıları
  •         Aynı Anda Birden Çok Atışın Tespiti
  •         Arazi Silueti Tarama Yeteneği
  •         Komuta kontrol merkezi üzerinden uzaktan komuta ​

Kara Radarlarımızın Band Tiplerine Ait Grafik
Sonuç:
           Ülkemizin hava gözetimi ve topçu, havan, roket saldırı noktaları tespit yeteneği geliştirilmeli ve bu mühimmatları vatandaşlarımıza zarar vermeden önce durdurma yeteneği geliştirilmelidir diye düşünüyorum. Envanterimizde 500 km’lere kadar tespit yeteneğine sahip farklı tiplerde oldukça çok radar olmakla birlikte hepsi 80-90’ların teknolojisi. Uzun menzilli radarlarımızın neredeyse tamamı ABD ve Fransa menşeili. 
            EİRS ve ÇAFRAD projesi ülkemiz için ciddi önem taşımakta. Hava savunma füzelerimizin milli olması bir gereklilik olduğu herkes tarafından bilinmekte. Savunma füzelerimizi yetenekleriyle besleyecek olan radar sistemlerimiz de mutlaka yerli sistemler olmalı. Özellikle daha uzun menzillerde tespit yeteneği ve  Elektronik Harbe dayanıklılık açısından günümüz teknolojisi mutlaka uygulanmalı. Balistik füzelerin tespitini sağlayacak kapasiteye kavuşmalıyız.
           Yazımda, şuanda aktif olarak kullanılmasına rağmen Kürecik’teki AN/TPY-2, Kahramanmaraş ve Adana’daki diğer hava savunma sistemlerinin kullandığı radarları eklemek istemedim. Yazım okunurken buradaki NATO sistemlerinin de varlığı biliniyor olmalı. Ne kadar güvenileceği konusu ile yine okuyucunun inisiyatifine bırakıyorum.


Bilgisayar Müh. Enis Ekinci
Yararlandığım Kaynaklar:
https://tyrannosurusrex.wordpress.com/2016/04/17/erken-ihbar-radar-sistemi-eirs/
http://www.trmilitary.com/viewtopic.php?t=2112
http://www.aselsan.com.tr/tr-tr/cozumlerimiz/radar-sistemleri
https://www.flickr.com/photos/120555782@N02/13205018924
http://www.janes.com/article/39767/turkish-radar-upgrade-es14e5
http://www.deagel.com/Sensor-Systems/ANMPQ-64-Sentinel_a001633001.aspx
http://www.radartutorial.eu/
https://www.forecastinternational.com/archive/disp_old_pdf.cfm?ARC_ID=1618
https://defence.pk/pdf/threads/turkish-radar-systems-how-effective-are-they.275649/page-2
The Middle East Military Balance, 2001-2002
http://turksavunmasektoru.com/erken-ihbar-radar-sistemi-eirs/
http://www.kokpit.aero/suriye-sinirina-mobil-radar
https://yazilimcorbasi.blogspot.com.tr/2011/
https://www.forecastinternational.com/archive/disp_old_pdf.cfm?ARC_ID=906
https://www.armyrecognition.com/united_states_military_equipment_uk/an/tpq-36_counter_artillery_radar_firefinder_weapon_locating_system_technical_data_sheet_11511153.html
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version