US Navy ve US Marines Arasındaki Fark

2 Dk. Okuma Süresi

US Navy ve US Marines arasındaki fark nedir? Çok karıştırılan iki kuvvet: Amerikan Donanması (US Navy) ve Amerikan Deniz Piyadeleri diye çevirebileceğimiz US Marines… İkisi de birbiriyle yakın ilişki içerisindedir.

US Marines’in yani deniz piyadelerinin görevi kıyı çıkarması, amfibik harekat, sahil ve arazi temizliği yapmaktır. Bu sebeple çıkarma gemileri, LHD ve amfibik zırhlı araçları kullanır. Genellikle kara odaklı bir kuvvettir yani. LHD kullanmasından ötürü F-35B ve Harrier tipi uçakları kullanır. Bu uçaklar kara birliklerine destek odaklı kullanılır. Marines’i “Denizci” olarak Türkçeleştirebiliriz. Marines birlikleri aynı zamanda Irak ve Afganistan gibi bölgelerde sahada yer alırlar.

Navy, yani donanma ise düşman savaş gemilerini batırır. Destroyerlere ve uçak gemilerine sahiptir. Tank tüfek kullanmazlar. Hatta gemilerinde yalnızca seremonik/tören amaçlı eski tip tüfekler bulunur, zira ihtiyaç duyulmaz. Çünkü açık deniz ve okyanus odaklı bir kuvvettir. Bu kuvvet F-35C ve F/A-18 tipi uçaklar kullanır. Bu uçaklar savaş gemisi ve savaş uçaklarına karşı önleme yapma odaklı kullanılır.

Özetlemek gerekirse US Marines yakın dövüş ve fiziksel zorluklar için eğitilmiştir. US Navy ise teknik uzman, yüksek teknolojik gemilerin bakımını ve yönetimi yapabilmek için eğitilmiş personelden oluşur. Yani US Navy (ABD Donanması) personeli tuşlara basan personelden oluşur.

Ülkemizin de gelecekte (2035?) uçak gemileri ve destroyerleri olduğunda bu şekilde bir kuvvet ayrımına gitmesi mümkündür. Zira ülkemizin amfibik harekat kabiliyeti/çıkarma harekatı kabiliyeti dünyada çok az ülkede mevcuttur. Dünyanın en büyük çıkarma gemisi TCG Bayraktar gibi çok sayıda çıkarma gemisine sahibiz. Çıkarma/Amfibi Harekat yapan birimlerin gelecekte daha da güçlenmesine paralel olarak savaş gemilerimizin de nitelik ve nicelikleri arttığında böyle bir ayrıma gidilmesi mantıklıdır.

ABD Silahlı Kuvvetlerinin günümüzde 6 ayrı kuvvet komutanlığı bulunmaktadır:

  1. US Air Force (Hava Kuvvetleri)
  2. US Space Force (Uzay Kuvvetleri)
  3. US Navy (Donanma Kuvvetleri)
  4. US Marines (Deniz Kuvvetleri)
  5. US Coast Guard (Sahil Güvenlik Kuvvetleri)
  6. US Army (Kara Kuvvetleri)

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version