TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş’tan Önemli Açıklamalar

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
3 Dk. Okuma Süresi
GÜRCAN KARAKAŞ

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG)’un CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş; ekonomi, otomotiv ve teknoloji basını ile online olarak soruları yanıtladı ve çeşitli açıklamalarda bulundu.

Marka Beğeni Endeksi %73 arttı

Karakaş:

”Batarya ve modül paketlerimizi üretim başlangıcından itibaren yerlileştiriyoruz. Marka beğeni endeksinin kısa süre içerisinde yüzde 73 artması, TOGG markası ile devam konusunda bizi cesaretlendirdi.” dedi ve yerli otomobilimizin marka isminin TOGG olarak devam edeceğini açıkladı.

Euro NCAP’tan 5 yıldız

”Doğuştan elektrikli platform Euro NCAP’ten en yüksek güvenlik seviyesi olan 5 yıldızı alacak şekilde geliştirildi.”

”Elektrik/Elektronik mimarisi oluşturuldu. e-şasi, batarya, elektrik motoru ve güç elektroniği parametreleri belirlenip entegre edildi. Konfor, performans ve yol tutuşunu destekleyecek süspansiyon mimarisi simülasyon çalışmaları ile geliştirildi. İleri sürüş destek sistemleri (ADAS), sensör, kamera donanımları, yazılımları ve algoritmaları geliştirildi.”

Tedarik seçimlerinin büyük çoğunluğu tamam

”Tedarikçi seçimlerimizin %93’ünü tamamladık. Yaptığımız seçimlerin yüzde 78’i Türkiye’den yüzde 22’si Avrupa ve Asya’dan şirketler. Ama aynı zamanda ilk kez TOGG’la birlikte büyük bir OEM’e çalışacak genç parlak girişimcileri de bulduk ve tedarikçimiz haline getirdik.”

TOGG SUV

Yerli otomobil markamız TOGG’un fabrikasının temel atma töreni 18 Temmuz 2020 tarihinde yapılmıştı. Fabrika ile ilgili Gürcan Karakaş önemli açıklamalarda bulundu:

”230 bin metre kare kapalı alanı olacak Gemlik Tesisimizi farklı kılan özellikler; Akılllı: Nesnelerin interneti, veri toplama ve analizi ile verimlilik artıran, gerçek zamanlı verilerle değer üreten bir üretim ağına sahip. Aynı Çatı Altında: Üretim, Ar-Ge, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi. Müşterilerimizin otomobillerimizi, teknolojimizi ve markamızı deneyimleyeceği, satın aldıkları otomobillerini teslim alabilecekleri Müşteri Deneyim Parkı.”

Avrupa’nın en temizi

Çevre Dostu: 5 gr/m2’den az uçucu organik bileşen salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi.”

Yerlilik oranında lider hale geleceğiz

”Yerlilik oranımız üretim başlangıcında yüzde 51 gibi yüksek bir orana ulaşacak. Ülke olarak ilk defa elektrikli otomobil yapıyoruz, henüz tedarik sanayimiz elektrikli araçlar yönünde oluşmaya başlamadı. Dönüşümü tetikleyeceğiz, birlikte tedarik sanayimizi geleceğe hazırlayacağız. İçten yanmalı motorlu araçların ülkemizde 50 yılda ulaştığı yerlilik oranı yüzde 19’la 66 arasındayken TOGG’un üretime başladıktan 3 yıl sonraki hedefi yüzde 68. Yerlilik oranında lider hale geleceğiz.”

Hakları bize ait, bağımsız ve özgürüz

”Kararlarımızı Türkiye’deki merkezimizde alıyoruz, özgün teknolojimizi kendimiz geliştiriyoruz, lisans ve imtiyaz hakları bize ait, tedarikçilerimizi kendimiz belirliyoruz. Bu da bağımsız ve özgür olmamızı sağlıyor. Entelektüel sermayemiz Türkiye’de. Entelektüel sermayemizin temelini; konusunda uzman, küresel yetkinliği olan, işine tutkuyla bağlı ve vasata meydan okuyan ekibimiz oluşturuyor.”

İnşaatı zemin güçlendirme çalışmaları dahil 18 ayda tamamlanacak olan TOGG Tesisi’nde, üretim ve montaj hatlarının kurulmasının ardından, 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobil banttan inecek. Tesiste 2030 yılına kadar, fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen TOGG’a ait, tamamı doğuştan elektrikli 5 farklı modelden toplam 1 milyon adet üretilecek.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version