Türkiye’nin Saldırı Helikopteri Serüveni 2

7 Dk. Okuma Süresi

Cobra Helikopter kayıplarımız ve Türkiye’nin zorda kaldığı yıllar:

1997 Çekiç Harekatı

Öncelikle bu makale serisinin 1.si olan yazımızı okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim.
-> http://www.trsavunmasanayi.com/2018/03/turkiyenin-taaruz-helikopteri-seruveni-1.html

– İlk AH-1W kaybımız 1997 yılında Mayıs ayında Kuzey Irak Zap Bölgesi’ndeki ‘Çekiç Harekatı’ kapsamında yapılan operasyonlarda yaşamıştır. Olayda  Kara Pilot Kıdemli Üsteğmen Bülent Öztürk ve Kara Pilot Üsteğmen Mehmet Işıkal şehit oldu. Bu olaydan iki hafta sonra aynı bölgede AS532 Cougar helikopteri de düşürülmüştür. Iki olay sonucu düşen iki tür helikopterimizin envanterimize girdikleri andan itibaren ilk kayıplarıdır. Bu kayıp ile AH-1W sayısı 9’a düşmüştü.

Helikopterlerin düşürülmesinden sonra, özellikle (ilk helikopterin)  füzenin atıldığı bölgede yoğunlaştırılan operasyonlar sırasında yapılan arazi taramalarında helikopterin düşmesine neden olan Rus menşeili SA-7B füzesi ele geçirilmiş, yapılan teknik araştırmadan da aynı füze çeşidinin iki helikopterde kullanıldığı tespit edilmiştir.

– 2003 yılında ise Hakkâri Dağ ve Komando Tugayındaki helikopter hangarı aşırı kar yağışı sonucu çöktü. Hangardaki 3 adet AH-1W Super Cobra helikopteri ağır hasar aldı. Bu helikopterlerden biri ağır hasarı nedeniyle envanterden çıkarılmak zorunda kalındığı söylenmişti. Diğer iki helikopter Ankara’daki 5. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen onarım ile yeniden uçar hale getirildi daha sonra envanter dışı helikopter de  uçar hale getirilmişti.

– Mayıs 2007: İç Güvenlik Operasyonuna hava desteği sağlamak için Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığından bir AH-1P Cobra helikopteri olay yerine sevk edildi. Helikopter, saat 06.15’te Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesi Karpuztepe köyü yakınlarında meydana gelen teknik arıza nedeniyle zorunlu iniş yaptı. Helikopterde 2 pilot yaralandı ve hasar meydana geldi. Bu helikopter daha sonra yeniden bakımdan geçirilerek hizmete alındı.

– 2008 Şubatında  8 gün süren harekatın 3. gününde Irak’ın kuzeyinde PKK terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen “Güneş Harekâtına” hava desteği sağlayan bir AH-W Super Cobra, teröristler tarafından fırlatılan bir RPG-7 roketinin kuyruğuna isabet etmesi nedeniyle düştü. Olayda Kara Pilot Yüzbaşı Tekin Işık ve Kara Pilot Üsteğmen Gürcan Ulucan şehit oldu.

– Mart 2009: Malatya 2. Kara Havacılık Komutanlığından saat 10.30’da havalanarak Ankara Güvercinlik’e giden AH-1P Cobra helikopteri, saat 11.15 sıralarında Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi Büyükçaylak Köyü yakınlarında düşük görüş şartları nedeniyle düştü. Kazada Kara Pilot Üsteğmen Volkan Koçyiğit ve Kara Pilot Üsteğmen Faik Şimşek şehit oldu.

– Kasım 2009: Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığından havalanan bir AH-1P Cobra helikopteri, teknik bir arıza nedeniyle saat 11.30 sıralarında Siirt’in Eruh ilçesi Güvendoruk Köyü yakınlarında düştü. Kazada iki pilot hafif yaralandı.

Terörle mücadelede 2008 yılı içersinde o günün sürecine baktıgımızda 2 Taarruz helikopter kaybımız vardı. Bu nedenle sıcak çatışmalardaki bütün yük 8 tane Super Cobra’ya kalmış durumdaydı. Hangar altında kalan Cobra’lar ise bir kaç yıla envanterden çıkacak gözüyle bakılıyordu.

2008 yılında elimizdeki Cobra helikopterlerin azalmasından dolayı “Atak” helikopterinin envanterimize gireceği  süre içerisinde sıkıntı yaşanabileceğini gözönüne alan TSK, ara süreçteki ihtiyacı karşılamak üzere   2008’in başlarında ABD’den 12 tane daha Super Cobra almak için başvurdu.

(Aynı zamanda 2008-2010 yılları arasında Rusya’dan #MI-28 alımı da  gündem de olmuştur. Bakan Gönül’ün  Bu ihtiyac kapsamda  Asıl talebin ABD olduğunu ve  bizdeki helikopterlerin alt yapısının Super Cobra’ya göre ayarlandığı için ona devam etmek istediğini söylemişti. Aynı şekilde 2009 yılında Rus haber ajansı Ria Novosti, bir Türk heyetinin, savaş helikopteri Mi-28 almak için Rusya’ya geldiğini, gelecek 2-3 yıl içinde 12 ila 32 helikopterin Türkiye tarafından satın alınmasının beklendiğini, ancak kesin rakamın henüz belli olmadığını içeren Haber yayınlamıştı .)

ABD konusunda ısrarcı olan 12 Adetlik Süper Cobra AH-1W talebinde Türkiye  ABD’den “bizim ihtiyacımız var satamayız” cevabını aldı. Elinde 170 adet olan Super Cobra bulunan ABD, bunları Afganistan ve Irak’ta kullandığından vermek istemiyor. ABD, buna karşın Türkiye’ye elinde çok miktarda olan ve üretimi süren  #BoeingApache helikopterlerinden satabileceğini söyledi. Türkiye tarafı da başta buna olumlu bakarak   yeni üretim AH-64D modellerinden 10 tane talep etti. Ancak ABD’nin tanesi için 55 milyon dolar fiyat biçtiği Apache helikoptelerinin maliyetini pahalı bulan Türkiye, alımdan vazgeçti. Apaçi’nin üzerinde olan ve fiyatının artmasına neden olan Longbow radarının sökülerek maliyetin düşürülmesi fikri de o günlerde gündeme geldiyse de bir sonuç alınamadan konu kapanmıştı.

Nihayet 2012 Yılı!

Türkiye’nin uzun yıllardır ABD’den almak üzere görüşmeler yaptığı üç AH-1W Super Cobra’lar (2011 yılında ABD kongresi kabul ediyor)  sonunda! geliyor. Amerikan Hava Kuvvetleri’ni ait C-5 Galaxy dev askeri nakliye uçağı ile helikopterler Ankara Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na havadan taşınmıştı. Ardından Demonte (Monte edilmemiş )haldeki üç AH-1W Super Cobra, üsten Güvercinlik’teki Kara Havacılık Komutanlığı’na götürüldü . (Eylül 2012)

3 adet helikopter TAI tarafından üretilen T-129’ların teslimatına kadar bir nebze olsun Türkiye’yi rahatlatacağı ön görülüyordu!

SONUNDA: 2014 Nisan ayında beklenen gerçekleşiyor. TSK İLK ATAK HELİKOPTERİNİ TESLİM ALIYOR!!!

– 2016 Mayıs ayında Hakkari’nin Çukurca ilçesi Çığlı üs bölgesine sabaha doğru 04.50 civarlarında teröristlerce saldırı düzenlendi. Çıkan çatışmada 6 asker şehit oldu
Olay üzerine bölgeye destek için bölgeye gönderilen AH-1W Super Cobra helikopterimiz (TSK açıklamasına göre kırıma uğradı. Bir gün sonra yayınlanan videoda ise Teröristlerce Rus yapımı SA-18 Grouse 9K38 IGLA füzesiyle düşürüldüğünü gösteren bir video yayınlanmıştı.) düşerek içerisinde 2 pilotumuz Pilot Üsteğmen Burak Abikebahşi ile Kara Pilot Üsteğmen Müjdat Kerem Şahan şehit olmuştu.

Projede Erken Duhul Helikopteri kapsamında : 9 adet

Faz-1 kapsamında: 29 adet
Faz-2 kapsamında: 21 adet olmak üzere toplam 59 adet  Atak helikopteri teslim edilmesi planlanmıştır.

Pkk tarafından düşürülen ah1w SuperCobra helikopterinden sonra oluşan acil taaruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla sadece 70mm güdümsüz topçu roketi ve 20mm gatling burun topu ile donatılıp hızlıca envantere dahil edilen EDH’lerden sonra daha kapsamlı ve daha donanımlı üretilen B1 modeller üretime konmuştur.

T129 Atak B1 model taaruz helikopteri
  • 19 adet 70 mm topçu roket
  • 2 adet stinger anti-hava füze
  • 2-4 adet Cirit yarı aktif lazer güdümlü füze
  • 4 adet umtas anti-tank füze
  • 20 mm gatling top
silah yükleri ile üstün performans sergileyerek hizmet vermektedir.
T129 atak üstün faydalı yük kapasitesine rağmen yüksek beka kabiliyeti ve performans sergilemektedir, Atak’ın pakistanda yapılan ihalede zorlu sıcak ve irtifa testlerinde ah-1w’ye karşı gösterdiği başarı Pakistanlıları memnun etmiş ve büyük ihtimalle ihracat yapılacağı düşünülmektedir.
TSK envanterine teslim edilecek bu iki helikopterle birlikte 9(EDH)+12(B1)  21 Atak olacaktır, TSK’nın toplam siparişi 60+30 opsiyonlu haldedir.

T129 Atak- AH1W  SUPER COBRA karsılastırması->

Yazar: SÜLEYMAN ÖZCAN
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version