ABD’den Güney Kore’ye AIM-9X Sidewinder Satışı

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
2 Dk. Okuma Süresi
AIM-9X

ABD, Güney Kore’ye 115 adet AIM-9X Sidewinder Block II füzelerinin satışını onayladı. Satış bedelinin yaklaşık 158.1 milyon dolar olarak açıklandı. Söz konusu satış Yabancı Askeri Satışlar (FMS) yöntemiyle gerçekleştirilecek.

ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), Kongre’ye bu olası satışı bildiren gerekli sertifikayı 1 Ekim’de teslim etti. Satışın ana yüklenicisi Raytheon firması.

Bu kapsamda Kore Cumhuriyeti şu sistemleri tedarik edecek:

  • 115 adet AIM-9X Sidewinder Block II Füzesi
  • 50 adet AIM-9X Block II Hava Eğitim Füzesi (CATM)
  • 20 adet AIM-9X Block II Güdüm Parçaları
  • 20 adet AIM-9X Block II Hava Eğitim Füzesi Güdüm Parçaları

Tedarik paketine ayrıca silah sistemi desteği, yazılım, lojistik, füze teknik yardımı ve diğer teknik yardımlar dahildir.

Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu satışın ABD’nin Kuzey Doğu Asya’daki çıkarlarını destekleyeceği belirtildi.

AIM-9X Sidewinder Özellikleri

Raytheon imalatı AIM-9X Sidewinder füzesi, dünyadaki en gelişmiş kızılötesi güdümlü, kısa menzil hava-hava füzelerinden (AAM) biridir. Gerçek bir üç kullanımlık füze olan AIM-9X Sidewinder füzesi, havadan havaya (AAM), havadan yüzeye (ASM) veya karadan havaya (SAM) uygulamalarda hiçbir modifikasyon gerektirmeden kullanılabilmektedir.

1953 yılından beridir üretilen AIM-9 füzesi, günümüzde yaklaşık 50 ülke tarafından kullanılmaktadır. 2000’li yıllarda geliştirilen AIM-9X Block II modeli Block III ile birlikte en modern versiyonudur. Yeniden tasarlanmış bir tapa ve uçuş sırasında güvenliğini artıran bir dijital ateşleme güvenlik cihazı eklenmiştir. Ayrıca, görüş içi çatışmaları desteklemek için yeni bir veri bağlantısı kullanarak fırlatma sonrasında kilitleme özelliği de dahil olmak üzere önemli geliştirmeleri mümkün kılan güncellenmiş elektronikler içerir.

AIM-9X Sidewinder Block II füzesinin uzunluğu 3 metre, ağırlığı 85 kilogramdır. Füzenin savaş başlığı ise 9.3 kilogram ağırlığında fragmantasyon etkili patlayıcıdır. Füzenin etkili menzili ise yaklaşık 30 kilometredir.

AIM-9 Sidewinder’ın ülkemizdeki muadili TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve son aşamaya gelinen GÖKDOĞAN füzesidir.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version