Türkiye Artık Uzay Liginde!

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
3 Dk. Okuma Süresi
TP 023

Cumhurbaşkanı Erdoğan Roketsan Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde çok önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:
“Milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağımızın müjdesini vermek istiyorum.”

Milli imkânlarla üretilen sonda roketimiz 130 km irtifaya ulaştı.

”İlk yerli sonda roketimiz uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 kilometre sınırını geçti. Yaklaşık 130 km yüksekliğe ulaştı. Artık yerli ve milli teknolojilerle uzay ligindeyiz.

2025 yılında fırlatılması hedeflenen mikro uydu ile ilgili atışlı testler, başarılı şekilde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tören esnasında bu başarılı testin görüntülerini de kamuoyuyla ilk kez paylaştı.

Açılışı yapılan Uzay ve Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinde, başta Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) olmak üzere çeşitli projeler yürütülecek. Merkezde yürütülen projelerin büyüklüğü, 9 milyar TL’yi geçiyor.

Roketsan MİKRO UYDU FIRLATMA SİSTEMİ (MUFS) :

Türkiye’nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla geliştirilecek Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Roketsan arasında, 2018 yılında imzalanan sözleşme kapsamında Roketsan tarafından geliştirilecek. Sözleşme ile başlatılan MUFS Geliştirme Projesi tamamlandığında, 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyeti kazanılacak. Roketsan, proje ile Mikro Uydu Fırlatma Aracı’nın geliştirilmesinin yanı sıra test ve üretim tesisleri ile fırlatma üssünün kurulumunu da gerçekleştirecek. 

Roketsan, uydu fırlatma sistemi geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalarını, 2007 yılından beri sürdürüyor. 2008 yılında kurulan Uydu Fırlatma Sistemleri Tasarım Birimi, Türkiye’de, uydu fırlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma alanında faaliyet gösteren şirketler bünyesinde oluşturulan ilk yapılanma olarak öne çıkıyor. MUFS öncesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda bir Uydu Fırlatma Sistemi’nin (UFS) geliştirilmesi amacıyla SSB ile Roketsan arasında imzalanan sözleşme ile 2013 yılında başlatılan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi (Dönem-1) ise 2014’te tamamlanmıştı. Roketsan’ın uzay ile ilgili faaliyetleri, 2015 yılında kurulan İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanlığı altında teşkil edilen Uzay Sistemleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Roketsan, uydu fırlatma sistemlerinin, şirketin gelişiminin doğal bir uzantısı olduğunu belirtiyor: “Uzay çalışmaları, artık Türkiye’nin ‘Ben de varım!’ dediği alanlardan biri. Bu çalışmaların en kritik bileşeni olan fırlatma sistemleri konusunda da Türkiye’deki tek adres Roketsan. Bu görevin sorumluluğunun bilinci ile hazırlıklarımızı yıllardır sürdürüyoruz. Bu tür sistemleri geliştirmek için, çok ciddi bir altyapımız ve bilgi birikimimiz var. Öğrenmemiz ve denememiz gereken çok şey bulunduğunun farkındayız. Bu nedenle çalışmalarımıza tempomuzu artırarak devam ediyoruz.”

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version