BAE İstihbaratı Suriye’de

3 Dk. Okuma Süresi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), terör örgütü YPG/PKK’ya istihbarat desteği vermek üzere çok sayıda ajanını Suriye’ye gönderdi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2017 yılından itibaren terör örgütü YPG/PKK ile gizli görüşmelere başlamıştı. Ardından Suriye’de örgüt tarafından işgal edilen bölgelere ajanlarını sevk etmeye başladı.

Kamışlı, Haseke ve Deyrizor olmak üzere belirlenmiş lokasyonlara intikal eden BAE’li istihbarat yetkilileri, YPG/PKK’lı teröristlere istihbarat alanında eğitim vermeye başladı. Espiyonaj/kontr-espiyonaj, suikast girişimleri, sabotaj, sinyal istihbaratı, bilgi güvenliği ve iletişim ağları konularında eğitim veren BAE’li istihbarat yetkilileri örgüte istihbarat desteği vermek üzere teknik ekipman sağlayarak doğrudan iletişime geçebilmek için gizli bir haberleşme ağı bile kurdu.

AA muhabiri, belirli aralıklarla Suriye’ye giderek örgüte istihbari destek veren BAE’li ajanlardan bazılarının kod isimlerine ulaştı. Abdullatif Abdulkadir Hamruş kod adlı ajan, Kamışlı’da YPG/PKK’da bilgi güvenliği ve sinyal istihbaratı alanında 1 yıl boyunca hem çalıştı hem de eğitim verdi. BAE’nin diğer bir ajanı Muhammed Abdulkadir el-Şehhi ise örgüt adına Suriye’de suikastler düzenledi. Ahmed Raşid Muhammed de, örgüte kriptoloji ve iletişim ağları konusunda eğitimler verdi.

BAE istihbaratı Suriye’de etki oluşturabilir mi?

Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz doktrinlerinde Türkiye karşıtı faaliyetlerde bulunan BAE, Suriye’de terör örgütü YPG/PKK’yı istihbarat nitelikli destekleyerek terör örgütünün işgal girişimlerine hız kazandırmayı amaçlamıştır.

Terör örgütünün, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonları ile giderek güç kaybetmesi, Suriye’de dengelerin değişmesine yol açmıştır. Bu sebepledir ki örgüte her türlü askeri teçhizat, silah ve mühimmat sağlayan ülkeler, Türkiye’nin bölgedeki askeri faaliyetlerini bastırmayı hedeflemiştir. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye’nin belirlenmiş noktalarındaki ajanları ile örgüte istihbarat alanında eğitim vererek şunları amaçlamıştır:

  • Terör örgütü YPG/PKK’nın espiyonaj/kontr-espiyonaj faaliyetleri ile askeri nitelikli casusluk ve karşı casusluk yapmasını sağlamak
  • Örgütün sinyal istihbaratı ile elektronik ve iletişim kanallarını ele geçirmesini sağlamak
  • Bilgi güvenliği ile örgüt içi bilgilerin örgüt bünyesinden dışarı sızmasını engellemek
  • Örgütün bölgede suikast eylemlerini arttırmasını sağlamak
  • Vekalet savaşlarının Suriye’deki terörist varlığını destekleyerek Türkiye karşıtı eylem, provokasyon ve sabotaj girişimlerinde bulunmak

BAE’nin, Kamışlı, Haseke ve Deyrizor hattında istihbarat ağı oluşturması her ne kadar reaksiyoner bir durum olsa da BAE istihbaratı Türkiye karşısında fonksiyonel bir işlevsellik gösteremeyecek ve Suriye’de etki oluşturamayacaktır. Nitekim Suriye’de operasyonel etki alanında yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) koordinasyonu sonucu Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK’ya vurduğu darbe açıkça görülmektedir ve bu durum kararlılıkla devam edecektir.

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version