Türk Mühendisler Ambargoyu Deldi: AC/DC Çevirici Yerli Olarak Üretildi!

3 Dk. Okuma Süresi

Türk Savunma Sanayii’nde hızla ilerleyen çalışmalara bir yenisini daha eklendi. Özellikle helikopterlerin önemli bir parçasını oluşturan ve şimdiye kadar yurt dışından temin edilen AC/DC çeviricileri dünyada sadece iki tane olan ana üreticilerinden sonra ilk defa Türk savunma şirketi tarafından da üretildi.  

Türk güvenlik güçlerinin son zamanlarda askeri ekipman alanında yurt dışından ürün alımına yönelik artan ambargolardan dolayı ihtiyaç duyduğu ekipmanları tedarik edememesi üzerine Türk Mühendisler hem bir alanda daha dışa bağımlılığı azaltmış hem de yerli üretim ile gerekli alandaki ürün ihtiyacını karşılamış oldu. 

Milli olarak üretilen ve kullanıldığı platformda oldukça önemli bir işlevi üstlenen askeri AC/DC konverterler (çevirici) farklı akım ve gerilim seviyeleri için çözümler üreterek elektronik sistemlerde güç yönetimi alanında hem enerjinin üretilmesi hem de enerjinin dönüştürülmesi amacıyla özellikle askeri hava ekipmanların donanımına katkı sağlıyor.  

Özellikle son zamanlarda baskısını daha çok hissettiren ambargolardan dolayı temin edilemeyen ürünü Anova Ar-Ge Teknolojileri geliştirdi ve kullanım alanı oldukça yaygın olan bir parçayı Türk savunma sanayisine kazandırarak, Türkiye’nin bir alanda daha dışa bağımlılık problemini çözdü. AA muhabirine konuşan Anova Ar-Ge Teknolojileri Elektronik Tasarım Müdürü İbrahim Altunsoy, ürünün geliştirmenin avantajını ileriki zamanlarda olası bir ambargoya karşı tedarik edilme olasılığının düşmesi ihtimali göze alınarak üretilmek olduğunu söylerken, dışarıdan alımda teslimat süresinin üç yıla kadar uzayabildiğini ama yerli üretim söz konusu olduğunda bu sürenin 4-6 haftayı geçmediğini belirterek yerli üretimde gelişmelerin daha hızlı ilerlediğini de vurguladı.  

Geliştirme faaliyetlerine 2016 yılında başladıklarını ifade eden Altunsoy, 2500 W’lık modüler AC/DC çeviricileri dünyada ilk kez ürettiklerini dile getirirken, çalışmalarında geldikleri aşamayı “Böylece halihazırdaki üreticilerin üretmediği bir ürünü ihtiyaç üzerine yerlileştirdik. Daha sonra daha küçük boyutlu 50, 100, 250, 500 W’lık versiyonları ile yerli bir ürün ailesi için çalışmamızı genişlettik. 500 W’lık AC/DC çevirici, 10 yıldır bir hava platformunda kullanılıyordu. Bu ürünün içindeki çevirici artık tedarik edilemiyor. Helikopterin silah sistemini yöneten bir güç birimi. Bu olmazsa platform ya silahsız uçacaktı ya da yeni bir çözüm üretilmesi gerekiyordu. Bu ürünü de edindiğimiz tecrübeyle kısa sürede ürettik. Yakın zamanda platforma takılacak. 2500 W’lık ürünün teslimatları başladı, 500 W’lık versiyonunun teslimatlarına da bu sene başlayacağız. Yerli AC/DC çeviricilerimizin kalifikasyonu tamamlandı, platform seviyesindeki testleri de devam ediyor. 2016’da başlayan faaliyetler sonucunda hem mevcut projelerdeki yerli ürün ihtiyacını karşılıyoruz hem de yerli ürün ailesi oluşturduk.” şeklinde ifade etti.  

AC/DC çeviricilerin hava araçlarının yanında gemi, denizaltı gibi platformlarda da kullanıldığını söyleyen Altunsoy, üreticisi sayısı çok sınırlı olan ürünün ciddi ihracat potansiyeli de bulunduğunun altını çizerken şu an askeri alanda en çok talep edilen fanların üretimini de üstlenerek ürünlerin ilk ihracatını bu yıl gerçekleştirmeyi planladıklarını aktardı.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version