MSB: F-35 Konusunda Pozisyonumuzu Ortaya Koyduk

3 Dk. Okuma Süresi

MSB kaynakları: F-35 konusunda ABD heyeti ile teknik görüşmelerde biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Pozisyonumuz öncelikle programa geri dönmek, daha önce parasını ödediğimiz uçakları almak. Bunlar mümkün değilse ödediğimiz parayı geri almaktır.

Milli Savunma Bakanlığındaki (MSB), Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi’nde basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

MSB kaynakları, bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı: 

ABD ile F-35 görüşmeleri

Pentagon’dan gelen heyet ile F-35 savaş uçakları konusunda yapılan görüşmeye ilişkin soru üzerine Bakanlık kaynakları, Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla geçen hafta Ankara’da bir toplantı gerçekleştirildiğini belirtti.

Toplantı sonucunda, müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığını dile getiren kaynaklar, “İlk toplantı yapıldı. Her iki taraf bakış açılarını ve kendi pozisyonlarını ortaya koydular. Birkaç ay içinde de ikinci toplantının Washington’da yapılması planlanıyor. Görüşmelerde problemlerin çözümüne ilişkin yöntemler ele alınıyor.” diye konuştu.

Görüşmelerde, Türkiye’nin F-35 programına dönülmesine yönelik konuların da ele alınıp alınmayacağına yönelik soruya karşılık kaynaklar, “Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi, eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var. Bu kapsamda görüşmeler devam edecek.” dedi.

“(S-400)Duruşumuzda bir değişiklik yok”

MSB kaynakları, Rusya’dan alınan hava savunma sistemi S-400’lerle ilgili konuştu:

“Duruşumuzda bir değişiklik yok. Nerede ihtiyaç olursa orada konuşlandırılır.” 

Suriye’nin kuzeyindeki terör saldırıları

Son dönemde Suriye sınırına yönelik takviye görüntülerin yer aldığı belirtilerek, olası bir harekata ilişkin soruya kaynaklar, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da defalarca ifade ettiği gibi, halkımızın ve sınırlarımızın güvenliğini için ihtiyaç olan yer ve zamanda gerekenler yapıldı, yapılır. Dönem dönem bu bölgelerde teröristlerin saldırı ve sızma girişimleri oluyor. Buna karşı da her türlü tedbir şu anda alınıyor. Bu kapsamda da TSK, nerede ihtiyaç varsa oraya birlik kaydırmak suretiyle gerekli tedbirleri alıyor.” yanıtını verdi.

“Kamışlı’ya Rus uçaklarının konuşlandırıldığına” yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine de kaynaklar, “Sosyal medyada dolaşan bazı görüntüler var. Bu görüntüler sadece o gün için gerçekleştirilen bir faaliyete yönelik. Bir uçağın iniş yapıp daha sonra ayrılmasına ilişkin. Herhangi bir konuşlanma söz konusu değil.” dedi.

SAMP-T tedarikine ilişkin soru üzerine de kaynaklar, yerli sistemlerin geliştirilmesinin yanında hava savunma sistemlerinin tedarikine yönelik çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.

Kaynak: TRT Haber

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version