T-625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri

3 Dk. Okuma Süresi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatılmış olup program bütçesi ve takvimi 03 Ocak 2013 tarihli SSİK tarafından kararlaştırılıp 26 Haziran 2013 tarihinde SSM ile TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmıştır. Bu kapsamda T-625 GÖKBEY helikopteri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilmektedir.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T-625 GÖKBEY milli imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. ATAK Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Helikopterin geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, askeri kullanım, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma gibi çok çeşitli görevleri icra edebilecektir.

GÖKBEY genel maksat helikopteri ilk uçuşunu  Rolls-Royce ve Honeywell’in ortak girişimi olan LHTEC tarafından üretilen Turbo Şaft Motor LHTEC-CTS800·4AT ile  6 Eylül 2018 saat 06:00’da başarıyla gerçekleştirmiştir. Buna müteakiben, ikinci prototip helikopter de ilk uçuşumu Haziran 2019 tarihinde başarıyla gerçekleştirmiştir. GÖKBEY’in, test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından 2021 yılında seri üretime geçmesi planlanmaktadır.

TEİ yükleniciliğinde 07 Şubat 2017 tarihinde başlatılan Turboşaft Motor Geliştirme Pojesi ile üretilen TS1400 motorun TUSAŞ’a teslim edileceği bu yıl içinde entegre edilip, 2021 yılında seri üretime geçeceği öngörülmektedir.

İlk etapta Özgün Helikopter GÖKBEY’de kullanılacak motorun (TS1400) geliştirilecek türevleri, ATAK ve HÜRKUŞ gibi diğer milli platformlara da güç verecektir.

GÖKBEY Teknik Özellikleri:

  • Yüksek Sıcaklık ve Yüksek İrtifada Üstün Performans
  • Geniş Görev Yelpazesi
  • Geniş Kabin Alanı
  • Gelişmiş Aviyonikler
  • Dijital Kokpit
  • Katlanabilir İniş Takımları
  • Bakım Kolaylığı
  • Sürdürülebilir Ömür Devri Desteği
  • Maliyet Etkin Ömür Devri Desteği
Uzunluk:15.87 m
Ana Rotor Çapı:13.20 m
MTOW:6050 kg
Mürettebat:2
Yolcu:12
Standart Yakıt Tankı:1020 kg
Harici Yakıt Tankı:280 kg
Bagaj Hacmi:1.1 m3
Azami Seyir Sürati:300 km/sa
Servis Tavanı:6069 m
Menzil:740 km / 948 km*
Havada Kalış:3,8+ Saat / 5+ Saat*
*Harici yakıt tankı kullanılması durumunda

T-625 GÖKBEY Fotoğrafları

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version