Aselsan-Katmerciler Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP)

3 Dk. Okuma Süresi

Türk savunma sanayiinin önemli firmalarından Katmerciler ve Aselsan güvenlik birimlerinin orta sınıf insansız kara aracı (İKA) ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması amacıyla müşterek bir çalışma yürütüyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu Orta Sınıf İnsansız Kara Aracının (O-İKA) geliştirilmesi için proje geçtiğimiz süreçte Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılmıştı. SSB tarafından 2018 sonunda yayımlanan Orta Sınıf İnsansız Kara Araçları (O-İKA) Geliştirilmesi Projesi Bilgi İstek Dokümanı (BİD) duyurusunda keşif, gözetleme yapabilen, üzerinde bulunan hafif silah ile ateş etme yeteneği olan uzaktan komuta edilebilen insansız kara aracı ihtiyacını belirtti.

Çok amaçlı insansız kara aracı ürünlerden birisi olan Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP), Katmerciler ve Aselsan firmalarının ortak geliştirdiği bir ürünüdür. ASELSAN’ın ana yüklenici olduğu projede KATMERCİLER firması platform üreticisi olarak görev alacak.

UKAP insansız platform olmasıyla, tehlikeli bölgelere erişim kolaylığı olması açısından ve ateş baskısının yoğun olduğu muharebe ortamlarında, dost unsurlara yakın ateş desteği sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu sayede geriden gelen askeri birliklere güvenli bir alan oluşturmak hedeflenmiştir.

Modüler olarak tasarlanan araç, istenirse farklı görevleri yerine getirebilecek şekilde modifiye edilebiliyor. Yeri geldiğinde termal ya da sensör hareketli kameralarla keşif gözetleme amaçlı kullanılabilecek veya operasyonlara giderken hizmet ettiği birliğin mühimmatlarını taşıyabilecek. İçerisinde olan kurşun geçirmez hazne ile, çatışmanın ortasında kalan yaralı personeli taşımak için de kullanılabilecek. Firma yetkilileri tarafından, ilerleyen zamanlarda dar sokaklara girebilmesi için boyutunun büyüyüp küçülenlerinin, mayın temizleme aracı olarak kullanılabilecek olanlarının da üretileceği söyleniyor.

UKAP İNSANSIZ KARA ARACI

Aracın Ar-Ge faaliyetleri devam etmektedir ve 2020 sonunda gelişimini tamamlaması planlanmaktadır.

Tüm fonksiyonları 10 inçlik LCD dokunmatik panele sahip uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen UKAP, askeri amaçların dışında da oldukça kullanışlı şekilde tasarlanmış. Orman yangınlarında itfaiyecilerin ulaşamadığı yerlere girip çıkabiliyor, su püskürterek yangına müdahale edebiliyor. Ayrıca UKAP’ları sürü halinde kontrol etmenin de mümkün olması sebebiyle daha kolay operasyon başarısı sağlayabiliyor.

Araç uydu bağlantısı vasıtasıyla, gerektiğinde 100-150 tane UKAP, operasyonlarda insansız hava araçlarıyla veya insanlarla senkronize halde hareket edebiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli kozlarından olacak olan aracın en önemli avantajı ise insan hayatının riske atılmaması.

Uzaktan Kontrol Sistemi

UKAP Teknik Özellikleri

Aracın detaylı teknik özellikleri firmalar tarafından açıklanmış değil. Fakat eldeki bilgiler bu şekildedir.

UKAP, -25 dereceye kadar her türlü hava şartlarında görev yapabiliyor. Ağırlığı ise 2.5 ton. Araçta şimdilik ASELSAN SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi bulunuyor.

Silah Seçenekleri: 12.7mm Makinalı Tüfek – 7.62mm Makinalı Tüfek – 40 mm Otomatik Bomba Atar

  • Hareket halinde ve hareketli hedeflere atış
  • Gece/gündüz görüş – Otomatik hedef takibi – Balistik hesaplama
  • Mesafe ölçme – Bilgisayar tabanlı atış kontrol fonksiyonları
  • Uydudan görüntü aktarımı ve komuta kontrol
  • Diğer birlikler için lazer işaretleme
  • Otonom devriye atabilme kabiliyeti
  • Elektronik karıştırma altında otonom geri dönüş özelliği

Aselsan-Katmerciler UKAP Fotoğrafları

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version