Aselsan Korhan Zırhlı Muharebe Aracı

9 Dk. Okuma Süresi

Korhan ZMA, Aselsan tarafından TSK’nın modern savaş şartlarına karşı başarıyla görev yapabilmesi için geliştirilmiştir. Yüksek ateş gücü, geliştirilmiş çevresel farkındalık sistemleri ile güncellenmiş beka kabiliyeti ve modern öz savunma teknolojilerine sahip Korhan, revize edilebilir tasarımı ile dinamik tehditlere karşı da geliştirilebilir dizayn edilmiştir.

Paletli ve taktik tekerlekli platform seçenekleri bulunan Aselsan Korhan aynı zamanda amfibi kabiliyete de sahiptir. Makine Kimya Endüstri tarafından geliştirilmiş ve yerli imkanlarla üretilmiş 35 mm top ile donatılmış silah kulesine sahip Korhan, Aselsan tarafından geliştirilen 35mm Atom parçacıklı mühimmatı da 2. seçenek olarak kullanabilmektedir. Parçacıklı mühimmat kullanabilmesi ve ana topun yan eksende 360 derece ve yükseliş ekseninde -10/+45 derece değerlere sahip olmasından dolayı Korhan kısmen de olsa çok alçak irtifada öz hava savunmasını yapabilir. Böylelikle güncel savaş şartlarında helikopter, iha/dron ve savaş uçaklarına karşı açık hedef olmaktan kurtulabilir. 35 mm topun kullanacağı standart 35mm mühimmat ile düşman zırhlı araçlarını, sütre gerisindeki hedefleri ve silah sistemlerini ateş altına alabilen Korhan, aynı zamanda ana top ile eş eksenli yerleştirilmiş 7.62 makineli tüfek ile karadan gelecek yakın tehditlere cevap verebilir.

Sistemdeki ana vurucu gücü oluşturan 35mm top sistemi, Aselsan imalatı şeritsiz mühimmat besleme sistemiyle donanmıştır. Böylelikle operasyon anında hedef tipine göre zırh delici, anti personel, hava hedefine göre yahut tahrip edici nitelikle mühimmatı seçip sisteme yüklenmesi ve maliyetçe ekonomik ve etkin vuruş yapılması sağlanır. Aselsan Korhan, kendi içinde atışa hazır 100 mühimmat, yine zırhlı sistemin içinde yedeklenmiş 200 mühimmat barındırır. Yedek mühimmatın da zırh içinde olması yükleme sırasında güvenlik zaafı olmasının önüne geçer.

Buna ek olarak Aselsan Korhan, savaş sahasının vazgeçilmez yeteneği olan üstün iletişim donanımlarına sahiptir. Aselsan tarafından geliştirilen muhabere araçları entegre edilen Aselsan Korhan, filo halinde hareket edilen operasyonlarda eş güdüm maksatlı komuta kontrol ağıyla iletişim halinde bulunabilir.

Aselsan Korhan Beka Kabiliyeti

Aselsan Korhan, yeni nesil kompozit/seramik zırh ile donatılmıştır. Ayrıca zırhın modüler olması savaş şartlarında karşılaşacağı tehdide göre anında uyum sağlayabilmesini sağlamaktadır. Güncel anti zırhlı tehditlerinin zırhlara üstün gelebilmesinden dolayı Korhan ek olarak lazer tespit ve ikaz sistemleri (LUS), aktif kendini koruma sistemi (AKKOR) ve pasif koruma olarak sis havanları ile donatılarak maksimum beka kabiliyetine eriştirilmiştir. Aracın muharebe sahasına tamamen hakim olup düşmana karşı avantajlı olabilmesi için araca panoramik 360 derece görüş sistemi (YAMGÖZ), silaha bağımlı nişancı ve bağımsız komutan görüş sistemleri, muharebe sahası tanıma tanıtma sistemi (MSTTS), silah sistemine entegre olarak görev yapacak uydu tipi Mini İnsansız Hava Aracı (MİHA) ve Keskin Nişancı Yeri Tespit Sistemi (AYHTS) entegre edilmiştir.

YAMGÖZ sistemi, sürücünün gece ve gündüz boyunca platformun 360 derece çevresini rahatlıkla görebilmesini sağlayan sistemdir. Sürücü bu sistemle gece görüş, termal görüş veya ikisinin de birleştirildiği füzyon görüş imkanına sahiptir. Toz ve sis gibi çevresel unsurlara karşı yüksek performansla görev yapan sistem, platforma yaklaşan düşman unsurlara karşı mürettebatı uyarmakta ve gerekli durumlarda söz konusu düşmanlar ateş altına alınabilmektedir.

Bu gibi durumlarda platforma yaklaşan müttefik unsurların ayrılabilmesi için MSTTS sistemi mevcuttur. Bu sistem, dost unsurların ateş altına alınmasını önlemek için hem sorgulama hem de cevaplama kabiliyetine sahiptir.

Aselsan Korhan Öz Savunma Sistemleri

Aselsan Korhan’a yönelik bir tehdit olduğu taktirde öncelikle platform üzerindeki Lazer tespit sistemi çalışmaktadır. Lazer tespit sistemi (LUS), Lazer Mesafe Ölçer (LRF), Lazer Hedef İşaretleyici (LD) ve Laser Beam Rider (LBR) sınıfındaki araçlar ile farklı bantlarda tespit ve teşhis çalışmaları yaparak tehidi algılar, teşhis eder ve karşı tedbir seçeneklerini masaya yatırır. Korhan, gelen tehdit unsuruna karşı öncelikle sis havanlarını devreye alır. Sis havanları patlatıldığında Korhan’ın etrafında sis perdesi örülerek tehdit ile korhan arasında görsel temasın kesilmesi sağlanır. Sis havanları, Korhan’ın Soft-Kill karşı tedbir sistemini oluşturmaktadır.

Bu sırada AYHTS sistemi süpersonik hızdaki silahlardan yapılan mühimmatın namlu çıkış sesi, merminin havada yarattığı şok dalgalarını akustik algılayıcılar sayesinde yüksek hassasiyetle algılar ve AYHTS Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) ile tehdidin mesafesini/yönünü belirler. Bu aşamada sistem operatör ekranlarına uyarı gönderir. Operatör talimatı veya talimat olmaksızın otomatik olarak sistem platformun ana silahını tehdidin geldiği yöne çevirir, sis havanlarını patlatarak platforma gerekli gizlenme ve kaçınma manevrasını yapacak zamanı yaratır.

Tehdidin bertaraf edilemediği taktirde de platform aktif koruma sistemine yönelecektir. Aselsan tarafından geliştirilen AKKOR kendini koruma sistemi, Korhan’a gelmekte olan roket ve anti-tank güdümlü mermisine karşı koruma görevi üstlenir. AKKOR, gelen tehdit mühimmatın geliş aşısı, hızı vb. unsurları algoritma hesaplarıyla algılar ve en ideal mesafede bertaraf etmek için AKKOR mühimmatı fırlatır. Mühimmat gerek anti-tank güdümlü mermi vb. unsur ile direkt temas gerek en yakın mesafede kendini imha yoluyla tehdidi imha eder.

Tehdidin imha edilmediği taktirde Korhan’ın en temel dayanağı modern, balistik zırhıdır. STANAG 4569 standardında geliştirilmiş zırhın tehdide dayanım göstermesi beklenir. Korhan’ın zırh konusunda en büyük avantajı modüler yapısı ile gelebilecek tehditlere uygun dizayn edilebilmesidir. Böylelikle platform ihtiyaca göre daha fazla zırhlandırılabilmektedir.

Korhan’ın sahip olduğu üstün özelliklerden biri de pusu modudur. Bu mod sayesinde Korhan, düşman bölgesinde keşif yahut baskın görevleri icra ederken sessiz modda çalışarak tespit edilme olasılığını azaltır. Pusu modundayken gürültülü çalışan harici güç ünitesi, araç motoru vb. üniteler uyku moduna alınır. Harici güç kaynaklarıyla beslenildiğinden çok enerji ihtiyacı gösteren sistemler devre dışı kalır. Çalışması zaruri ve az enerji ihtiyacı olan çevresel farkındalık ünitelere güç verilmektedir.

Aselsan Korhan Opersayonel Özellikler

• Modüler İnsansız Taret
• 35mm Ana Silah Kullanımı ile Yüksek Atım Gücü
• Akıllı (Parçacıklı vb.) Mühimmat Atabilme Yeteneği
• Çift Mühimmat Besleme
• Hareket Halinde Tespit, Takip ve Atış
• Yeni Nesil Bağımsız Stabilize Görüş Sistemleri
• 360 Derece Panoramik Kamera Sistemi
• Otomatik Video Hedef İzleme
• Avcı/Vurucu Yeteneği
• AKKOR Aktif Koruma Sistemi
• Lazer Tespit ve İkaz Sistemi
• Keskin Nişancı Yeri Tespit Sistemi
• Mini İHA ile Artırılmış Keşif Gözetleme Yeteneği
• Modüler İlave Zırh Koruması
• Zırh Koruması Altında Mühimmat İkmali
• Düşük Ağırlık
• Düşük Siluet ve Termal İz
• Pusu Modu
• Opsiyonel UKSS Sistemi Kullanımı

Aselsan Korhan Hedef Seti

KARA HEDEFLERİHAVA HEDEFLERİ
-Ana Muharebe Tankları
-Zırhlı Muharebe Araçları
-Hafif Zırhlı/Zırhsız Muharebe Araçları ,Konvoylar
-Piyade Birlikleri
-Bina, Korunak vb. Sabit Hedefler
-Sütre Gerisinden Taarruz Eden Birlikler
-İstihbarat ve Taarruz Amaçlı İHA‘lar
-Alçaktan Uçan Taarruz Uçakları
-Helikopterler

Aselsan Korhan Teknik Özellikler

Genel Bilgiler

Azami Hız65 km/s (Paletli), 100 km/s (Taktik Tekerlekli)
Azami Menzil490 km (Paletli), 600 km (Taktik Tekerlekli)
Mürettebat Kapasitesi7+3 (Paletli), 9+3 (Taktik Tekerlekli)
KBRNMevcut (Pozitif Basınç)
İklimlendirme SistemiMevcut
Yangın Söndürme ve İnfilak Bastırma SistemiMevcut
Uzunluk< 6.4 m
Genişlik< 3.4 m
Yükseklik< 2.8 m
Elektrik Sistemi24 V (220 V AC Priz Altyapısı)
Sis HavanlarıStandart, 8 Adet

Beka

Aktif Koruma SistemMevcut (ASELSAN Ürünü)
Lazer Tespit ve İkaz SistemlerMevcut (ASELSAN Ürünü)
Keskin Nişancı Yeri Tespit SistemiMevcut (ASELSAN Ürünü)
360⁰ Panoramik Görüş SistemMevcut (ASELSAN Ürünü)
Muharebe Sahası Tanıma Tanıtma SistemiMevcut (ASELSAN Ürünü)
Uydu Tipi Mini İHAMevcut (ASELSAN Ürünü)
Sürücü Görüş SistemMevcut (ASELSAN Ürünü)
Nişancı Görüş SistemiMevcut (ASELSAN Ürünü)
Komutan Görüş SistemiMevcut (ASELSAN Ürünü)
Balistik KorumaMevcut
Pusu ModuMevcut (ASELSAN Ürünü)
Yüzme*Opsiyonel

Silah ve Mühimmat

Ana Silah / Mühimmat35 mm Otomatik Top
Hızlı Seri, Yavaşlatılmış Seri ve Tekli Atım Modları
100 Adet Atıma Hazır / 200 Adet Yedek Mühimmat
İkincil Silah / Mühimmat7.62 mm Makineli Tüfek (3750 Adet Mühimmat)
UKSS (Opsiyonel)12.7 mm Makineli Tüfek
40 mm Bomba Atar
7.62 mm Makineli Tüfek

Silah Kulesi

Kule Tipiİnsansız Stabilize Uzaktan Komutalı Kule
Kule Ağırlığı< 3.500 kg (STANAG 4569 Seviye 2)
Yan Eksennx360⁰ (Sürekli Dönüş)
Yükseliş Ekseni10° / +45°
Azami Hız> 60°/s (Yan ve Yükseliş Ekseninde)

Aselsan Korhan Fotoğrafları

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version