SpaceX’in Falcon Heavy roketi Tesla Roadster’i uzaya taşıdı.

Vahit TURHAN - Kurucu
2 Dk. Okuma Süresi

Uzay Sanayii Adına Tarihi Bir Gün (06.02.2018) 

Elon Musk’ın sahibi olduğu ”SpaceX” şirketi tarafından geliştirilen, taşıdığı faydalı yükü bıraktıktan sonra dünyaya dönerek dikey iniş gerçekleştirme kabiliyetine sahip Falcon uzay roketleri ailesinin son üyesi ve 64 ton ile dünyanın en yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip uzay roketi ”Falcon H” (Falcon Heavy), Türkiye saati ile 21:30-11:30 dolaylarında NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından işletilen Kennedy Space Center (Kennedy Uzay Merkezi)’dan fırlatıldı.

Falcon Heavy’nin (Falcon H) Kennedy Space Center’dan fırlatılma anı

Booster dediğimiz yükseltici destek roketleri 60.000 metre irtifada Core (Çekirdek/Merkez roket)’dan ayrıldıktan sonra başarılı ve eş zamanlı olarak fırlatma üssüne iniş gerçekleştirdi.
Falcon Heavy çekirdek (core) roketinden ayrılan booster (yükseltici) roketlerin fırlatma üssüne iniş anı
 Yaklaşık 27.000 km/s hızla ulaştığı 179.000 metre irtifada yine Elon Musk’ın sahi olduğu Tesla şirketinin yeni elektrikli spor arabası Tesla Rodster’i yörüngeye bırakan Falcon H roketinin okyanusta konuşlu ”Drone Land” olarak adlandırılan insansız su üstü platformuna iniş gerçekleştirmesi planlansa da, çekirdek roketin okyanusa düşeceği değerlendiriliyor.
Tesla Roadster 

3/2 başarı oranına sahip program için Tesla Motors, SpaceX, Tesla Gigafactory ve SolarCity şirketlerinin de sahibi
olan yenilikçi, girişimci, başarılı iş adamı Elon Musk: “Araba dünyadan 400 milyon kilometre uzağa gidecek ve saniyede 11 kilometre yapıyor olacak. Yörüngede bir kaç yüz milyon hatta milyarca yıl kalacağını tahmin ediyoruz” demişti.

Tesla Roadster uzayda. Arkada Avustralya kıtası görülüyor
Falcon Heavy, 90 milyon dolarlık düşük maliyet ile 64 tonluk yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Geçmişte kullanılan 29 ton faydalı yük taşıma kapasitesine sahip aynı boyutlardaki Delta IV Heavy roketi ise 435 milyon dolara mâl oldu.
2018 sonunda Türksat 5A, 2019 yılında 5B haberleşme uydularının SpaceX şirketine ait ”Falcon 9” roketleri ile fırlatılması planlanıyor.
Bu Yazıyı Paylaş
By Vahit TURHAN Kurucu
Takip et:
Turkish Defence Agency kurucusu, İstanbul Üniversitesi mezunu. Türkiye'nin en büyük savunma sanayi firmalarıyla iletişim halinde.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version