Aselsan’dan Afrin’deki Tanklara acil koruma “PULAT”

2 Dk. Okuma Süresi
ASELSAN’DAN ZIRHLI ARAÇLARA YENİ AKTİF KORUMA SİSTEMİ “PULAT”

Aselsan, hareketli tüplerle 360 derece koruma sağlayan aktif koruma sistemi AKKOR üzerinde çalışmaya devam ederken, acil ihtiyacı gidermek adına Ukrayna’nın Zaslon Aktif koruma sistemiyle aynı prensipte çalışan yeni bir aktif koruma sistemi projesi yayınladı.
Zeytin dalı harekatında aks entegre edilmemiş Leopard 2a4 ve m60a3 tanklarının ATGM saldırılarına maruz kalması sonucunda acil Aktif Koruma Sistemi ihtiyacı doğmuştur.
Akkor sisteminin beklendiği üzere Altay ile envantere gireceği sebebiyle, operasyonda tehdide maruz kalan tanklara aktif koruma sağlamak için Ukrayna’dan tedarik edilen Zaslon sistemi üzerinden yeni ve aperatif bir aktif koruma sistemi tasarlandı. Sistemin ne zaman teslim edilip entegre edileceği henüz açıklanmasa da Afrin operasyonunda görev alan tanklara entegre edilmesi bekleniyor.

Peki PULAT’ın özellikleri neler?
  Sahip olduğu yüksek teknoloji radar ile platforma yöneltilmiş tehditleri tespit eder, ardından “Fiziksel imha (Hard-Kill)” yeteneği ile tehdidi platforma çarpmadan önce uygun zaman ve mesafede etkisiz hale getirir.
Pulat gerek yakın mesafeden fırlatılan tanksavar roketlerine karşı gerekse de uzak mesafeden fırlatılan güdümlü füzelere karşı modül yerleşimine bağlı olarak her yönü kapsayan 360 derecelik tam bir koruma kalkanı sağlar. Platform üzerinde dağıtık olarak yerleştirilen koruma modülleri sayesinde birden çok tehdidi de karşı aynı anda etkinlik sağlar.
Pulat dağıtık ve modüler mimarisi sayesinde birçok farklı tipte zırhlı araca uygulanabilen aktif koruma sistemi çözümüdür.


SİSTEM BİLEŞENLERİ

  • Karşı tedbir modülü
  • Karşı tedbir mühimmatı
  • Yüksek teknoloji tetik radarı
  • Güç dağıtımı birimi
  • Kontrol paneli çalışma


SİSTEM ÖZELLİKLERİ

  • Fiziksel imha (hard-kill) kabiliyeti
  • Uygun modül yerleşimi ile 360 derece tam koruma
  • Radar ile tehdit algılama çözümü sayesinde toz, çamur, kar ve yağmur gibi zorlu çevresel şartlar altında etkin çalışabilme
  • Asimetrik harpte yakın mesafeden atılan anti-tank tehditlerine karşı reaksiyon verebilme.
  • Aynı anda birden fazla tehdide karşı etkin.
  • Dağıtık mimarisi sayesinde farklı sayıda modül seçimi yapılarak birçok zırhlı araca uyarlanabilme

Kaynak: Aselsan A.Ş ( http://www.aselsan.com.tr/tr-tr/Sayfalar/default.aspx )

 
Yazar: Tarık KÜÇÜK
Bu Yazıyı Paylaş
Sınıf öğretmeni olarak nice minik kalbe Türk milliyetçiliğini ve vatanseverliğini işleme, bunun yanında bilim-teknoloji iştahı kazandırma çabasındayım. Hem Tarih hem teknolojiye meraklıyım. Bilhassa Askeri teknoloji ve Savunma sanayi üzerine organizasyonlara katılıp firmalar ile çalışmalar yürüterek Türk Savunma Sanayi çorbasına az da olsa tuz katma gayesi içindeyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version