Rusya Yeni Su-57 Motorunun 5+ Nesil Olduğunu İddia Ediyor

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
1 Dk. Okuma Süresi

Rus uzman Yevgeniy Marçukov, Su-57 avcı uçağının 2. aşama motorunun diğer tüm muadillerinden üstün olduğunu söyledi. Kendisi Rusya’nın dev motor şirketi United Engine Corporation’ın (UEC) yöneticilerinden biri.

UEC’e bağlı A.M. Lyulki tasarım bürosunun müdürü Yevgeniy Marçukov, Rus Zvezda televizyonuna verdiği mülakatta 5. nesil Su-57 avcı uçağını yurt dışındaki muadillerinden “daha üstün” hale getiren özellikleri anlattı.

Marçukov, “Su-57’nin 5+ nesil uçağı olduğu söyleyebilirim. Bu uçaktaki motor, özgül itici kuvveti, özgül sarfiyatı ve özgül ağırlığı bakımından bu nesille örtüşüyor” diye konuştu.

Yeni nesil motorun tamamen yeni bir ürün olduğuna ve Su-35 uçaklarındaki motorlarla herhangi bir alakası olmadığına dikkat çeken tasarımcı, bu motor sayesinde avcı uçaklarının daha hızlı havalanıp irtifa kazanabileceklerini, hava muharebesinde aşırı yüklenmeyle manevra yapabileceklerini, ayrıca art yakıcı kullanmadan süpersonik hızda uçabileceklerini kaydetti.

Ancak motorun hala geliştirilme aşamasında olduğu ve Su-57 ile uçmaya hak kazanmasının birkaç yıl alabileceği öngörülüyor. Şu anda Su-57 prototipi, Su-35’ten türetilen AL-41FP tipi motoruyla uçmaktadır.

Su-57, AL-41FP motorları ile donatılmış ilk üretim versiyonları ile seri üretime girdi. Bu uçakların 2022 yılına kadar Rus hava kuvvetleri hizmetine girmesi bekleniyor.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version