Otokar’ın İhracat Başarısı Göğüs Kabarttı

7 Dk. Okuma Süresi
OTOKAR ZIRHLI ARAÇLAR
OTOKAR ZIRHLI ARAÇLAR

​​​​​Türkiye’nin öncü ve en deneyimli milli savunma sanayii şirketi Otokar, 4×4’ten 8×8’e, paletli zırhlı araçlara kadar farklı tip ve versiyonlarda araçlar, kule sistemleriyle Türkiye’nin kara sistemleri üreticisi konumunda bir şirket. Otokar’ın askeri ürünleri Türkiye dahil 35’ten fazla dost ve müttefik ülkede aktif olarak kullanılıyor.

Otokar bu ihracatlara bir yenisini daha ekleyerek,110 milyon dolarlık yeni askeri araç ihracat sözleşmesini imzaladı. Anlaşma 8×8 ve 4×4 zırhlı araç, yedek parça ve eğitimi kapsıyor. Teslimatları direkt Otokar tarafından gerçekleştirilecek olan siparişlerin ise 2021 yılında başlayıp 2022 yılında sona ermesi bekleniyor.

Otokar’ın bu denli başarılı olmasında şüphesiz en büyük etken kullanım amacı, kapasite ve koruma seviyelerine göre farklılık gösteren ürünleri, sipariş esasına göre üretmesidir. Bu ürünlerin başında 4×4 ve 8×8 gibi zırhlılar gelmekte ve 35’ten farklı dost ve müttefik ülke tarafından göze çarpmaktadır.

Güncelleme: İhracatın bir Afrika ülkesi ile gerçekleştirileceği açıklandı. Otokar Arma 8×8 ve Cobra II TTZA siparişi alındı. İlk kez bir Afrika ülkesinde Otokar Arma 8×8 görev alacak.

8×8 Zırhlıları ve Özellikleri:

Radban

RADBAN 8X8

Radban 8X8 , Arma 8×8 amfibik aracı temela lınarak geliştirilmiştir.Otokar’ın Birleşik ARap Emirliklerindeki kurulu şirketi Otokar Land Systems ile Tawazun’un Heavy Vehicles Industry şirketinin ortak girişim şirketi olan Al Jasoor (Cesur) tarafından BAE silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçalrı kapsamında üretilecektir.

Arma

OTOKAR ARMA 8X8

Otokar’ın 8×8 zırhlısı ARMA zorlu arazi koşullarında etkinliğini arttıran yüksek hareket kabiliyeti ve uzun mesafe yol koşullarında sürati ile her türlü iklim şartında görev yapmaya hazır, ordumuzun gücüne güç katacak modüler bir platform olarak tasarlanmıştır. Yüksek seviyede balistik ve mayın koruması sağlayan zırhlı monokok gövde yapısı ve farklı niteliklerde görev ekipmanı veya silah sisteminin entegrasyonuna izin veren modüler bir platform oluşu ile ARMA 8×8, modern muharebe sahasında ve barış gücü operasyonlarında orduların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktadır.

Üstün Arazi Performansı

Patlak gider lastikleri, merkezi lastik şişirme sistemi (CTIS) ve ABS fren sistemi ile zenginleştirilmiş bağımsız hidro-pnömatik süspansiyonu, ARMA’ya zorlu arazi koşullarında üstün hareket kabiliyeti kazandırırken, personele de yüksek seviyede güvenlik ve konfor sunmaktadır. ARMA’nın hareket kabiliyeti enine ve boyuna diferansiyel kilitleri, yüksek güç ağırlık oranı, yüksek karınaltı mesafesi ve uzaklaşma/yaklaşma açıları ile artırılmıştır.

Farklı Görevlere Uygulanabilirlik

ARMA 8×8, Zırhlı Personel Taşıyıcı, 105 mm Ateş Destek Aracı, 120 mm Havan Aracı, Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Aracı, Alçak İrtifa Hava Savunma Aracı, İstihkam Aracı, 25 mm kuleli ZMA, 30 mm kuleli ZMA, Zırhlı Kurtarıcı, KBRN Keşif Aracı, Keşif Aracı, Sürücü Eğitim Aracı, Yaralı Tahliye Aracı, Komuta Kontrol Aracı gibi farklı görevlere uygun modüler bir araçtır.

4×4 Tekerlekli Zırhlıları ve Özellikleri

Otokar’ın kullanım amaçlarına göre değişen 4X4 zırhlı araçları Akrep II,Kobra ,Kobra II,Kaya II,Ural, ISV gibi zırhlı araçlardan oluşmaktadır.Her biri çeşitli özelliklere sahip zırhlıların genel özellikleri şöyledir :

Akrep II

AKREP II

Her arazi koşulundaki hareket performansının yanısıra eşsiz manevra kabiliyetine sahip araç, elektrik, dizel ve hibrit gibi alternatif güç gruplarının kullanılması​na imkan verebilecek bir alt yapıya sahip. Güç üretim ve aktarma sistemleri, sensörler, bilgisayarlar, haberleşme ve hedefle​me sistemlerinin tek bir sistemde entegre edildiği Akrep II, otonom araçlara doğru geçişi hızlandıracak bir alt yapı sunuyor.Ayrıca Teknolojinin imkanlarından en üst derecede faydalanılabilecek şekilde geliştirilen AKREP II yeni nesil zırhlı araç ailesinin ilk üyesi AKREP IIe, Türkiye’nin ilk elektrikli zırhlı aracı…

Kobra

COBRA

COBRA’nın tasarımında mayınlara ve araç yanında patlayan parça tesirli patlayıcılara karşı koruma ön plandadır. Özel olarak mayın etkisini sönümleyecek şekilde tasarlanmış araç koltukları mürettebatın can güvenliğini sağlar. Korumayı artırmak için çelik zırhlı tabana ilave olarak personel bölümü tabanında mayın etkilerini sönümleyen kompozit malzemeden ikinci bir balistik taban yer alır. Test alanlarında ve gerçek çatışma koşullarında defalarca sınanan COBRA mürettebat için mayına karşı etkin koruma sağlar.

Her coğrafi koşulda görev almak üzere tasarlanmış COBRA istenildiği takdirde farklı araç tiplerinde amfibi özelliği ile birlikte üretilir.

Hidrolik tahrikli çift uskurlu itici sistem ile gerektiğinde her türlü derin su geçişine haiz amfibi özelliğine sahip olur.

Kobra II

COBRA II

COBRA II 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç müttefik ülke ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ileriye dönük gereksinimleri doğrultusunda geliştirilen üstün teknik ve taktik özelliklere sahip modüler bir zırhlıdır.Üstün hareket kabiliyetinin yanı sıra, COBRA II; arttırılmış balistik ve mayın koruması, geniş iç hacim, yüksek taşıma kapasitesi sunmaktadır.

COBRA II geniş silah entegrasyon ve görev donanım ekipman opsiyonları sayesinde sınır koruma, iç güvenlik ve barış koruma harekatları da dahil bir çok görevde yer alabilmektedir. COBRA II modüler yapısı sayesinde; personel taşıyıcı, silah platformu, KBRN keşif, kara gözetleme radar, iç güvenlik, ambulans ve komuta kontrol araç konfigurasyonlarına ihtiyaç duyulan farklı görevlere uyarlanabilmekte ve isteğe bağlı olarak amfibik seçeneği ile sunulmaktadıR.

Kaya II

KAYA II

Mayına dayanıklı personel taşıyıcı araç olarak tasarlanan KAYA II, burularak araziye maksimum uyum sağlayabilen şasisi ile hem mayın ve kinetik enerjili mühimmatlara karşı üstün koruma sağlamakta hem de her türlü arazi ve iklim koşulunda benzersiz hareket kabiliyeti sunmaktadır. 

Tek kabinden oluşan monokok gövdeli KAYA II, komutan ve sürücü dahil on kişi taşıma kapasitesine sahiptir.

URAL

URAL

URAL Zırhlı Personel Taşıyıcı, özel tasarım şasiye sahip olup dünya çapında kendini ispatlamış motor, şanzıman ve mekanik parçalara sahiptir. Sürekli 4 tekerden çekiş, kilitlenebilir merkezi diferansiyel, önde burulma çubuklu bağımsız süspansiyon, arkada rijit aks ile en iyi arazi kabiliyetini sağlar. Patlak gider muharebe tipi lastikler, yüksek ivmelenme, dar dönme çapı URAL Zırhlı Personel Taşıyıcı’yı her türlü görev için ideal kılar.

Tasarım aşamasında optimize edilerek modülerleştirilmiş araç yapısı ve ölçüleri, farklı görevlerin gerektirdiği ekipman, silah sistemleri ve konfigürasyonun kolaylıkla araca adapte edilebilmesini sağlayarak, her türlü görev için tek platform sunar.

ISV

Personel Taşıyıcı versiyonu, yüksek zırh koruması ile personelin riskli alanlarda güvenle taşınması için en doğru çözümdür. Araç, tüm personelin etrafı rahatça görebilmesini; araç dışındaki gelişen durumu kolayca takip etmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Su Topu versiyonu, sürücü ve operatör için zırhlı bir ön kabin ve arkaya yerleştirilmiş su topu sisteminden oluşur. Aracın arkasında su topu sistemini çalıştırmak üzere yardımcı bir motor bulunur. Su tankı, yardımcı motor ve sistem parçaları, araç dışından atılan objelere karşı yüksek sertlikte çelik ile koruma altına alınmıştır.​

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version