Askeri Üstünlüğünü Korumak İsteyen İsrail F-22 İstiyor!

4 Dk. Okuma Süresi
F-22 RAPTOR
F-22 RAPTOR

İsrail Savunma Yetkilileri, BAE’nin F-35 satın alımlarının ardından Tel Aviv’in, üst düzey Amerikan yetkililerinden F-22 savaş uçaklarının İsrail’e satışında sorun olan engelleri kaldırarak bölgedeki askeri gücünü korumak için hamle yapmayı düşündüklerini doğruladı. 

İsrail’in üst düzey savunma yetkilileri BAE’ye F-35 jetlerinin satışının sözde gizlenmesinin, dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak görülen F-22 Raptor’un ve diğer gelişmiş ekipmanların İsrail’e olası satışını karmaşıklaştırdığını iddia ediyor. Savunma yetkilileri bu konuda resmi açıklama yapmayı ise reddetti.

Benny Gantz: BAE’ye Silah Satışı Gizlendi

Cuma günü Başbakan Benjamin Netanyahu, BAE’ye yapılan F-35 satışına İsrail’in rıza göstermesinin İsrail’in geçen ay Washington’da imzaladığı barış anlaşmasının bir parçası olmadığını ve bunun savunma Bakanı Benny Gantz tarafından sağlandığını söyledi. Gantz geçen hafta Pentagon ile görüşmüştü. Bununla birlikte Gantz, kendi yaptığı bir açıklamada, BAE’ye silah satışıyla ilgili müzakerelerin bazı İsrailli yetkililer tarafından bilindiğini, ancak kendisinden ve İsrail’in güvenlik kurumundan gizlendiğini iddia etti.

Savunma yetkilileri, İsrail’in F-22’yi satın almasının şu anda masada olmadığını söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti. Üst düzey yetkililer; Birleşik Devletler’in, İsrail ile Emirlikler’in birbiri arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda görüşmelerde bulunduğundan savunma teşkilatı haberdar olsaydı fırsattan yararlanarak İsrail’in ABD ile askeri yardım anlaşmasını -şu an için 2028’de sona eriyor- genişletmek için ya da yeni ve geliştirilmiş bir anlaşma taslağı hazırlamak için silah sistemleri üzerinde müzakerelerde bulunacaklarını iddia etti.

F-22 Raptor
İsrailli ve Amerikalı savunma yetkilileri arasındaki son görüşmelerde İsrailli temsilciler, F-22’yi satın alma olasılığını gündeme getirdi. Bu, diğer ülkelerde olduğu gibi İsrail’in savaş uçağını (F-22) satın almakla ilgilendiği ilk kez değildi ancak tüm yabancı alıcılar geri çevrildi.

F-22, manevra kabiliyeti, silahlanma ve menzil açısından dünyanın en gelişmiş avcı uçağı olarak görülüyor. 2011 yılında, finansmanı sona erdiğinde, Amerika Birleşik Devletleri F-22 üretim hattını kapattı ve yabancı ordulara satışını -kısmen de uçakların ileri teknolojisinin düşman ülkelere sızacağı endişesiyle- federal yasayla yasaklamıştı.

Üst düzey İsrailli savunma yetkilileri, dünyanın en gelişmiş hava üstünlüğü savaş uçağını satın almanın İsrail’in bölgedeki nicel askeri üstünlüğünü korumaya yardımcı olacağını söylüyorlar.

Kapalı bir konuşmada açıklamalarda bulunan bir üst düzey yetkili açıklamasında “Niteliksel avantajımız uçaklar, insansız hava araçları, silahlanma ve hava savunma sistemleri açısından daralmaktadır. Orta Doğu’da değişimin hızı yüksek. Bu, son on yılda olduğundan farklı bir Orta Doğu ve İsrail ile doğrudan çatışma içinde olmayan birçok ülke, dünyadaki en gelişmiş hava kuvvetleri ve hava savunma sistemlerinden bazılarını inşa etmek için büyük meblağlar yatırıyor.” İfadelerine yer vererek durumun İsrail için bölgedeki önemini vurguladı.

Hava Kuvvetleri’nin hava bölümünün eski komutanı, Temmuz ayında istifa eden Orgeneral Amnon Ein Dar, Dado Disiplinlerarası Askeri Araştırmalar Merkezi’nin “Bein Haktavim” dergisinde İsrail’in hava üstünlüğünün son yıllarda artan tehdit altında olduğunu belirten bir yazı yazdı. Bahsi geçen yazıda gelişmiş karadan havaya füzeler ve düz yörüngeli ateş alanında gelişen zorluklarla başa çıkmaya çalışan İsrail için çevresinde modern hava kuvvetlerinin gelişmesine dikkat çeken Amnon Ein Dar, bölgedeki ülkelerin kendilerini geliştirmek açısından ABD, Avrupa, Rusya ve Çin’den yapılan muazzam miktardaki gelişmiş savaş uçağı ve insansız hava aracı satın alımlarının dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Körfez ülkelerine gelişmiş silahların satışı söz konusu olduğunda, Ein Dar’ın görüşü üst düzey İsrail Savunma Kuvvetleri subayları arasında yaygın bir şekilde kabul görüyor.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Uzay bilimleri, roket teknolojileri ve havacılık ile ilgilenmekteyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version