Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitry Rogozin, bir rus medya kuruluşuna verdiği röportajda uzayın militarizasyonu hakkında konuştu.
Dmitry Rogozin, uzayın militarizasyonu ve tehdidi kavramı üzerine “uzay” olarak kabul edilen prensibin askeri bir gelişme olduğunu ve başlangıçta daha önce geliştirilen roket ve uzay komplekslerinin bir nükleer silah aracı olarak geliştirildiğini söyledi.
Rogozin; “Uzayın militarizasyonu tehdit edici görünse de tamamen askeri bir gelişmedir. Yörüngesel bir özel iletişim grubunun konuşlandırılması, potansiyel düşman hareketleri için son derece ayrıntılı gözetim sistemleri, navigasyon ve çok daha fazlası. Bu gelişmeler oldu ve olmaya da devam ediyor. Karşı çıktığımız ve uzayın gerçek militarizasyonu dediğimiz bir başka şey de, silahların uzayda kalıcı olarak konuşlandırılmasıdır. Birisi kıtalararası balistik füzeler (Rusya, ABD, Çin ve diğer ülkeler), aslında uzayda birkaç dakika kalıyor ve umalım ki asla kullanılmayacaklar. Bir diğeri ise uzaya dayalı silahların kalıcı olarak konuşlandırılmasıdır. Buna kategorik olarak karşıyız.” dedi.
Uzayda silahlı bir çatışmanın mümkün olup olmayacağı sorusu üzerine Rogozin; “Biz realistiz ve savaşların geliştiğini çok iyi anlıyoruz…Geleceğin savaşlarından ve analistlerin yaptığı tahminlerden bahsedecek olursak, uzayda ciddi bir savaş çıkabilir. Çünkü düşmanın yörünge grubunun yok edilmesiyle çatışma başlayacak. Herhangi bir ülke, düşmanını kör etmeye, sersemletmeye, onu sağır, kör ve dilsiz yapmaya çalışacaktır. Çünkü görme, işitme vb. tüm bunlar uzayda yaratılır. Potansiyel bir düşmanın topraklarının tüm derinliğini ancak uzay yoluyla görebilirsiniz. Düşmanı tüm bu duygulardan mahrum etmek için yörünge grubunu yok etmek gerekir. Uzayda savaşın başladığı yer burasıdır.” şeklinde konuştu.
Dmitry Rogozin, aynı zamanda uzay araçlarındaki meydana gelen hasarların savaş için bir bahane olabileceğini vurgulayarak; “Cihazların hasar görmesi durumunda insan kaynaklı bir yönlü etki olup olmadığını veya bunun farklı nitelikte bir etki olup olmadığını, örneğin bir göktaşı, dahili bir arıza olup olmadığını doğru bir şekilde belirlemeyi mümkün kılan tanımlama sistemleri vardır. Bu çok net bir şekilde izlenmelidir. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya veya Çin, uzay aracının saldırıya uğradığını anlarsa, bu aslında ülkeye yönelik bir saldırıdır.” dedi.
Rusya’nın uzayda bir savaşa hazır olup olmadığı sorusuna Dmitry Rogozin, Rusya’nın birçok savaş gördüğünü ve uzay dahil herhangi bir saldırıyı püskürtmeye hazır olduğunu dile getirdi. Rogozin aynı zamanda nükleer silahların uzaya konuşlandırılmasını tehlikeli bulduğunu, bunun bir suç olduğunu ve buna yönelik uluslararası anlaşmaların hiçbir bahaneyle bozulmaması için çaba göstereceklerini ifade etti.
Dmitry Rogozin, başka devletlerin uzaya nükleer silah konuşlandırması durumunda Rusya Savunma Bakanlığı ve Uzay Kuvvetleri’nin mutlaka yeterli bir cevap bulacağını söyledi.