PD170 Motoru ile Bayraktar TB3 Geliyor!

4 Dk. Okuma Süresi

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen insansız hava araçlarımızın tamamına artık TEI’nin geliştirdiği milli tasarım, yerli üretim uçak motoru güç verecek.

Türkiye’nin milli S/İHA Sistemi Bayraktar TB2’nin mimarı ve Baykar Savunma Teknik Müdürü (CTO) olan Selçuk Bayraktar bu konuda “Dünyada bu sınıfta açık ara en yüksek performans değerlerine sahip uçak motoru” açıklamasını yaptı. Denenen motorların da prototip değil seri üretim motoru olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Bayraktar TB3 ilk defa resmi ağızdan ifade edilmiş oldu.

Turkish Defence Agency olarak edindiğimiz bilgiye göre; TB3 SİHA tıpkı ANKA-S gibi SATCOM sistemine sahip olabilir. Bu sayede uydudan kontrol edilebilecek. Aynı zamanda faydalı yük kapasitesinin TB2’den fazla olması planlanıyor. Bayraktar TB3’de TEI (TUSAŞ Engine Industries) tarafından geliştirilen PD170 motorunun kullanılacağı da TEI tarafından doğrulandı.

Bayraktar TB2’lerde şu anda Kanada/Avusturya imalatı ROTAX 912 tipi motor kullanılmaktadır ve maksimum 100 beygir gücündedir. Geçtiğimiz günlerde Kanada Türkiye’ye motor ambargosu uygulayacağını açıklamıştı. TEI’nin geliştirdiği PD170 daha üst sınıf iha’lara hitap eden 170 beygir gücünde motordur. Bu sebeple ağırlığı ROTAX’dan 105kg daha fazla ve boyutu da TB2 için uygun değil. Ancak yeni geliştirilen TB3’de kullanılabilecek.

PD170 halihazırda ANKA-S ve AKSUNGUR SİHA’larda başarıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda Baykar Savunma’ya da AKINCI ve Bayraktar TB3 için teslim edilmiş durumda. AKINCI’nın iki farklı motora sahip iki versiyonu olacak (Ukrayna’lı “Motor Sich” firması motorlu ve yerli “TEI” motorlu).

Turbodizel Havacılık Motoru TEI-PD170

TEI-PD170

Başta TUSAŞ’ın ANKA-S platformu olmak üzere MALE (Medium Altitude Long Endurance) sınıfı insansız hava araçlarının güç ihtiyacını karşılaması hedeflenerek, Türkiye’nin ilk yerli ve millî havacılık motorunu geliştirmek üzere başlayan projenin çıktısı olan TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru; 172 beygir güç üretme kapasitesine sahiptir.

İrtifa kabiliyetleri ve yakıt sarfiyatı bakımından rakiplerinin önünde yer alan TEI-PD170, iki kademe seri turboşarj sistemine sahiptir. JP-8 veya Jet-A1 yakıtlarıyla çalıştırılabilen TEI-PD170 motoru, 162 kg kuru ağırlığı ile rakiplerinin oldukça önünde yer almaktadır. TEI imkânlarıyla üretilen ve yazılımı geliştirilen Yedekli Motor Kontrol Sistemi’ne sahip olan, sivil havacılık standartlarına uygun olarak geliştirilen TEI-PD170 motoru, 45.000 ft. tavan irtifaya sahiptir.

6500 saatlik kalibrasyon ve test faaliyetlerinin sonunda seri üretim aşamasına gelen TEI-PD170 motoru, ANKA platformu ile ilk uçuşunu 27 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirmiş olup, uçuşlarını sürdürmektedir.

Teknik Özelliker
Motor Hacmi:2.1 litre (~130 CID)
Konfigürayon:Sıralı 4
Malzeme:Alüminyum Kafa ve Blok
Yakıt Sistemi:Ortak Yakıt Hattı Dizel Enjeksiyon
Uyumlu Yakıtlar:JP8, Jet A1 ve Dizel EN590
Hava Emiş:İki Kademe Seri Turboşarj
Azami Sürekli Güç:170 HP (2300 PRM)
Kuru Ağırlık:170 kg
Özgül Tüketim:<210 gr/kWh
Elektrik Gücü:9 kW (2 x 4.5 kW)
Kritik İrtifa:20.000 + ft.
Azami İrtifa:30.000 + ft.
Soğutma:Su Soğutmalı
Pervane Kontrolü:Tek Levye Kontrollü Hidromekanik
Dişli Kutusu:İtici ve Çekici Uyumlu
Motor Kontrolü:Yedekli ECU (MKS)
MKS Yazılımı:D0178CDAL-C Uyumlu
Alternatör Kontrolü:D0178CDAL-C Uyumlu
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version