Barış Kartalına Yerli Lojistik Destek

4 Dk. Okuma Süresi

Barış Kartalı HİK uçaklarının lojistiği yerli sanayi ile sağlanacak.

Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Sistemi Lojistik Destek Hizmeti Sözleşmesi SSB ile THY Teknik A.Ş arasında imzalandı. Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; proje kapsamında, Konya 3. Ana Jet Üssü’nde konuşlu HİK Sistemin idamesi için sahada verilen desteğin yanında, uçakların depo seviyesi bakımları Türk Hava Yolları’nın bir iştiraki olan THY Teknik A.Ş.’nin Esenboğa Havalimanı tesislerinde gerçekleştirilecek.

Gelişmiş Radar ve Sensörlerle TSK için Çarpan Etkisi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konu hakkında şu görüşleri dile getirdi: “Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Sistemi, gelişmiş radar ve sensörlerle yüksek irtifada görev yaparak ve düşman hedefleri uzak mesafelerden tespit ederek terörle mücadele ve sınır ötesi harekâtlarda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için çarpan etkisi oluşturuyor. HİK uçaklarımızın lojistik destek hizmetleri yerli sanayimizin kabiliyetleriyle kesintisiz sağlanmaya devam edecek. HİK Sistemi Lojistik Destek Projesiyle THY Teknik’in malzeme tedarik/tamir/bakım konusunda edindiği uluslararası tecrübenin ülkemiz savunmasının hizmetine sunulması sağlandı. THY Teknik’in sivil havacılıkta sahip olduğu birikim, proje yönetiminde maliyet etkinlik açısından önemli kazanım oldu. Ayrıca alt yüklenici olarak görev yapacak TUSAŞ ve HAVELSAN’ın HİK Sistemi geliştirme sürecinde elde ettikleri tecrübelerden de istifade edilecek. Uçak üreticisi BOEING de malzeme tedarik, dökümantasyon ve teknik hususlarda destek verecek.”

THY Teknik’ten Sürekli Lojistik Desteği

THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman, THY tarafından bu desteği alacaklarının mutluluğundan bahsederken şu açıklamaları da ifadesine ekledi :

“Hava Kuvvetleri Komutanlığı’mız evnanterinde bulunan 4 Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçağının üs bakımlarını ilk olarak 2015 yılında gerçekleştirmiştik. HİK uçaklarımızın sürekli lojistik desteğinin de Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. tarafından sağlanacak olması bizler için bambaşka bir gurur kaynağı olmakla birlikte, bu hizmeti ileride üretilecek proje ve stratejilerin öncüsü olarak görüyoruz”dedi.

THY

Yazılım ve Donanım HAVELSAN

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar ise “HİK Sistemi geliştirme sürecinde görev sistemleri yazılım ve donanımları konusunda bilgi ve tecrübenin oluşturulduğu yer olan HAVELSAN, HİK Görev Sistemlerinin ve Yer Sistemlerinin donanım ve yazılımlarının bakım, idame ve iyileştirme faaliyetlerinde görev alacak” şeklinde konuştu.

Boeing Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçakları Program Direktörü Binoy Varughese, imzalanan lojistik destek sözleşmesiyle birlikte Türkiye ile Boeing arasındaki işbirliğinin büyümesinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, “Boeing olarak Türk Hava Kuvvetleri’nin Barış Kartalı HİK Uçaklarını desteklemekten gurur duyduklarını ve bu kapsamda THY Teknik ile birlikte çalışmak için sabırsızlandıklarını” belirtti.

BARIŞ KARTALI (AEW&C) PROJESİ

BARIŞ KARTALI Projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na C4ISR çözümlerini içeren Havadan İkaz ve Kontrol (HİK) yeteneklerini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem 4 HİK Uçağından oluşan Hava Segmenti ile bir Yer Destek Segmentinden oluşmaktadır. 

HAVELSAN, Hava Kuvvetleri Komutanlığı BARIŞ KARTALI (AEW&C) Projesi’nde; sahip olduğu komuta kontrol, elektronik istihbarat, tespit ve teşhis sistemleri tecrübelerini hem hava segmentindeki görev yazılımlarının geliştirilmesinde hem de Yer Destek Segmentinin tasarlanması, üretilmesi ve teslimatı faaliyetlerinde kullanarak yer almıştır.

Gelişmiş bir C4ISR çözümü olan HİK sistemi, göklerdeki komuta kontrol merkezidir ve hava harekatı yönetimi, karar alma ve istihbarat gibi faaliyetleri ileri teknolojiler ile icra eder.

HAVELSAN, Havadan İhbar ve Kontrol sistemleri teslimatı sonrasında da tecrübeli mühendis kadrosu ile Entegre Lojistik Destek(ELD) çözümleri sağlamakta ve sahada mühendislik ve bakım desteği vermektedir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • 200+nmi çapında görüş yeteneği olan Radar Sistemi ile tespit
  • 300 nmi çapında IFF sistemi ile teşhis
  • Elektronik Destek Tedbirleri (EDT) sistemi ile elektronik istihbarat ve teşhis
  • HF, V/UHF, UHF ,SATCOM Radyoları ve Link-11, Link-16/IJMS Taktik Data Linkler ile gerçek zamanlı iletişim
  • Taktik data linkler üzerinden gelen yan söyleme izler ile platform üzeri Radar/IFF ve ESM sensor izlerinin birleştirilerek ortak hava resminin oluşturulması.
  • hava resminin oluşturulması.

BARIŞ KARTALI Projesi kapsamında HİK Sistemi; Yer Destek Birimi (YDM) segmenti ve 4 uçaklık HİK Hava segmentinden oluşmaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version