İddialara Göre Yunanistan’a 20 Adet F-35 Satışı Onaylandı

1 Dk. Okuma Süresi

İddialara göre, Amerika Birleşik Devletleri, başlangıçta Türkiye’ye gidecek 6 tane de dahil olmak üzere, Yunanistan’a 20 adet F-35A Lightning II hayalet savaş uçağının satışını onayladı.

Yunan gazetesi Estia, bu ayın başlarında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ülkeye yaptığı ziyaret sırasında jetlerin tedarikinin görüşüldüğünü bildirdi. Rapora göre, 2022’de altı adet F-35A satın alınacak. Haber birçok yabancı yayın kuruluşunda yer aldı.

Geçen ay Yunanistan, Yunanistan Hava Kuvvetlerini güçlendirmek için Fransa’dan 18 adet Dassault Rafale savaş uçağı alacağını açıklamıştı. Yeni gelişmeler, Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’ndeki anlaşmazlık nedeniyle Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan gerilimin ardından geldi.

Geçen yıl ise Yunanistan 84 adet F-16’sını Block 70 seviyesine modernize etme kararı almış ve Lockheed Martin ile 1.45 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı.

ABD, S-400 hava savunma sistemini bahane ederek Türkiye’yi F-35 Lightning II programından çıkarmıştı. Kısa süre önce Sinop’tan S-400 Triumf sisteminin testine başlandı ve 3 adet test atışı yapıldı. Test atışları Washington tarafından kınanmıştı.

Not: Yunanistan’ın şiddetle F-35 almak istediği bir söylenti değil, gerçektir. Üst düzey resmi Yunan yetkilileri tarafından dile getirilmiş, güvenilir haber kaynakları tarafından doğrulanmış bilgidir. Özellikle Türkiye’nin F-35 JSF programından çıkarılmasıyla Yunanistan uçağa ilgi göstermeye başladı.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version