Pakistan’ın Yeni Ana Muharebe Tankı VT-4

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
3 Dk. Okuma Süresi

Pakistan, Çin ve Ukrayna ile ortak girişimde yerli olarak geliştirilen Al-Khalid-1 tankının geliştirilmiş bir versiyonu olan, Norinco tarafından geliştirilen VT-4 ana muharebe tankı (MBT3000) Pakistan ordusuna Temmuz ayında teslim edilmeye başlanmıştı. VT-4 Çin’li Norinco şirketinin ihracat odaklı geliştirdiği bir platform. Birim maliyeti sadece 3-4 milyon dolar civarında olan tank Çin ordusu envanterinde bulunmuyor.

Kesin olarak açıklanmamış olsa da Pakistan’ın Çin’den 240-300 adet VT-4 tankı temin etmeyi planladığı biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde (22 Eylül Salı günü) tankların gösterisine katılan Pakistan Genelkurmay Başkanı General Qamar Bajwa, VT-4’ün gösterisine tanık olmak için, başkent İslamabad’a 116 kilometre uzaklıktaki Jhelum bölgesi yakınlarındaki sahra atış sahalarını ziyaret etmişti.

General, Pakistan Ordusunun ortaya çıkan zorlukların ve bölgesel tehditlerin farkında olduğunu söyledi. Ezeli rakibi Hindistan’a atıfta bulunarak, “Tamamen ülkemizin savunmasına yönelik iç ve dış zorluklara odaklandık ve Pakistan’ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tüm tehditlere karşı uygun yanıtlar hazırladık” dedi.

52 ton ağırlığında olan VT-4 tankı; 10,1 metre uzunluğa, 3,4 metre genişliğe ve 2,3 metre yüksekliğe sahiptir.

Tayland ve Nijerya tarafından da kullanılan VT-4 tankı, APFSDS, HESH, HEAT ve HE mermileri ve güdümlü füzeleri ateşleyebilen 125 mm’lik yivsiz bir topa sahiptir. Kule üzerinde 12,7 mm ağır makineli tüfekle donanmış bir uzaktan komutalı silah istasyonu da var. Tankın ateş kontrol sistemi: lazer telemetre, panoramik görüş ve üçüncü nesil termal görüntüleme sistemine sahiptir.

Tankın kompozit ve patlayıcı reaktif zırhı olduğu görülüyor. Kule cephesinde kama şeklinde zırh ve gövde yanlarında zırhlı yan etekler bulunur. Tank, GL5 adlı aktif bir koruma sistemi, savunma bombası fırlatıcıları ve bir lazer uyarı cihazı ile donatılmıştır. Araçta ayrıca bir IFF sistemi, NBC koruması, patlama söndürme sistemi, yangın söndürme sistemi ve klima bulunmaktadır.

VT-4 (MBT3000) Tankı

Norinco’nun açıklamasına göre VT-4, yerel olarak üretilmiş, burulma çubuğu süspansiyonlu ve entegre bir hidrolik şanzıman sistemine sahip 1.300 beygir gücünde dizel motor kullanıyor.

Tanka ayrıca tank-tank iletişimi ve komutanlar arasındaki iletişim için dijital iletişim sistemleri de entegre edilmiştir.

VT-4 tankı Çin’in eski Type serisi tanklarının deneyimiyle yine Rus ekolüne yakın inşa edildi. Tankta en çok dikkat çeken zaaf top stabilizasyonu. Atış videolarında göründüğü kadarıyla ateş anında tankın dengesi aşırı bozuluyor. Bununla birlikte genel olarak tank Avrupalı muadillerine göre kısmen hafif, ve Çin metalurji teknolojisinin de Avrupa kadar iyi olmadığı göz önüne alınırsa zırh dayanıklılığı da çok iyi olmadığı düşünülebilir. Buna karşın hafif olması ve Beygir/Ton oranının yüksek olmasından ötürü coğrafyada atik hareket edilebilecek bir tank.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version