Boeing Minyatür Bomba için 2,2 Milyar Dolarlık Sipariş Aldı

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
3 Dk. Okuma Süresi
Üstte Çoklu Taşıma Salanı altta 4 adet Minyatür Bomba
Üstte Çoklu Taşıma Salanı altta 4 adet Minyatür Bomba

Havacılık devi Boeing, 24 Eylül’de ABD Hava Kuvvetleri tarafından satın alımı uzun sürecek 2,2 milyar dolarlık Minyatür Bomba teslimatı için sözleşme imzaladı.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından perşembe günü açıklanan sözleşme, Minyatür Bomba I programı kapsamında yapılacak.

‘’Bu sözleşme, Savunma Bakanlığı ve Yabancı Askeri Satış Ortağı Ülkeler için Minyatür Bomba I, Salanlar, Hedefe kilitlenmiş ölümcül mühimmatların teslimatını 5 yıllık bir süre içerisinde sağlıyor.’’

Ayrıca bu sözleşmenin; Avustralya, Belçika, İsrail, Japonya, Güney Kore, Hollanda ve Norveç’e Yabancı Askeri Satışları içerdiği açıklandı.

Üretim çalışmaları St. Louis, Missouri’de yapılacak ve Eylül 2027’ye kadar devam edecek.

SDB (Minyatür Bomba) şu ana kadar F-15E Strike Eagle, Panavia Tornado, JAS-39 Gripen, F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor, AC-130W Stinger II ve AC-130J Ghostrider dahil olmak üzere birçok uçağa entegre edilmiştir.

Kayıtlı en başarılı geliştirme ve test programlarından birinin ardından, SDB (Minyatür Bomba) teslimi Nisan 2005’te başladı.

Minyatür Bomba

Minyatür Bomba

Tanım ve Amaç

Küçük Çaplı Bomba (SDB) sistemi düşük maliyetli ve az ikincil hasara sebep olan gelecek nesil (next generation) dahili ve harici nakliye için hassas hava saldırı silahlarıdır. 60 deniz milinden fazla menzili ile, SDB’lerin hassas güdümü ve az yer kaplayan boyutu günümüz savaş uçaklarına sorti başına daha fazla hedef üzerinde cerrah titizliğinde takip imkanı sunmaktadır. Pnömatik SDB taşıyıcı tek bir uçak silah istasyonunda 4 silahın taşınma imkanını sağlamaktadır. SDB Odaklanmış Öldürücü Cephane (FLM) varyantında, patlama alanı dışında ikincil zararı en aza indirecek hassas angajmanlı, karbon fiber kompozit savaş başlığı muhafazası ve gelişmiş çok aşamalı patlayıcı bir arada bulunmaktadır.
Harici olarak, SDB’ler akıllı F-15E istasyonları üzerine yerleştirilmektedir. Dahili olarak, F-22A, F-35, İnsansız Hava Savaş Aracı, B-1 be B-2 bombalarının bölgelerine entegre edilebilmektedir.

Genel Özellikler (GBU-39/B Minyatür Bomba)

  • Boyutlar: (U x G): 70.8″ x 7.5″ (1.8 m. x 19 cm.)
  • Silah Ağırlığı: 285 libre (130 kg.)
  • Savaş başlığı: 206 libre (93 kg.) patlama-parça tesirli
  • Savaş başlığı kavrama: >3 fit çelikle güçlendirilmiş beton
  • Fünye: elektronik emniyetli/silah fünyesi (ESAF), havada patlama ve patlama geciktirme opsiyonları dahil kokpitten seçilebilme fonksiyonu.
  • Emniyet menzili: 60 deniz milinden fazla
  • Hassas ataletli navigasyon sistemi/global konumlandırma sistemi (INS/GPS)
  • Parazit önleyicili GPS ve seçenek-yetenekli aldatmaya karşı korumalı modül (SAASM)
Kanatçıkları açık Minyatür Bomba

BRU-61/A Çoklu Taşıma Salanı:

  • Taşıma kapasitesi: dört silah
  • Ağırlık: 320 libre (145 kg.) boş, 1,460 libre (664 kg.) yüklü
  • Boyutlar (U x G x Y): 143″ x 16″ x 16″ (3.6 m. x 40.6 cm. x 40.6 cm.)
  • Neredeyse tüm taşıma platformlarına uygun, (F-15E, F-16, F-22A, F-35, B-1, B-2, B-52 ve İnsansız Hava Savaş Sistemi dahili/harici taşıyıcıları dahil)

2 hafta önce 401. Test Filo F-16’mızdan Minyatür Bomba atışının haberini yapmıştık, ayrıca Minyatür Bomba, AKSUNGUR ve AKINCI gibi insansız hava araçlarında da kullanılabilecek. Minyatür Bomba ve Çoklu Taşıma Salanı, Türkiye’de ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak üretilebilmektedir.

Detaylı Haberimiz için:

https://tdefenceagency.com/minyatur-bomba-f-16-atis-testleri-basariyla-suruyor/

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version