Global Hawk’ın İstihbarat Kabiliyeti Güçlendirildi

2 Dk. Okuma Süresi

Northrop Grumman, Global Hawk yüksek irtifa insansız hava aracının istihbarat kapasitesini artırmak için MS-177 multispektral kamera sistemini entegre etti ve AN/ASQ-230 sensörlerini güçlendirdi. Northrop Grumman tarafından yapılan bu faaliyetler ile Global Hawk’ın “istihbarat koleksiyonu” güçlendirildi.

Entegre edilen ve geliştirilmiş sistemler, ISR (İstihbarat, Gözetleme ve Keşif) görevlerinin operasyonel sahada daha etkin bir kuvvet çarpanı olmasına olanak sağlayacak.

MS-177 multispektral kamera sistemi, Global Hawk platformuna entegre edilerek görünür ve kızılötesi bantlarda çok sayıda istihbarat toplama kanalı sağlayacak ve multispektral görüntüleme kapasitesinde yüksek oranda artış sağlayacak. AN/ASQ-230 sensörlerinin geliştirilmesi ise, Global Hawk’ın elektronik tehditlere karşı gücünü arttıracak.

Aşağıdaki fotoğrafta Global Hawk, MS-177 multispektral kamera sistemi ile donatılmış olarak uçuyor. MS-177, operasyonel kullanıcılar için yüksek çözünürlüklü görüntüleme yeteneği sağlar.

Northrop Grumman Global Hawk Başkan Yardımcısı Leslie Smith, yaptığı açıklamada; “Global Hawk’ta devam eden geliştirmeler, Northrop Grumman’ın Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’nin ISR (İstihbarat, Gözetleme ve Keşif) misyonuna olan bağlılığının, hızlı geliştirme ve yararlı çözümlerle maliyetleri düşürme taahhüdünün altını çiziyor.” dedi.

Açıklamalarına devam eden Leslie Smith; “Genç, ancak kendini kanıtlanmış uçak filomuzda uçan yeni ve iyileştirilmiş sistemler, ortaklarımızın 2040’lara kadar askeri personelin hayatlarını riske atmadan düşmanları izlemek için yüksek değerli, ağa bağlı varlıkları konuşlandırmalarına olanak tanıyacak.” dedi.

Global Hawk 1998 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir ve ABD tarafından gözetleme ve istihbarat amaçlı kullanılıyor. Dünyanın en pahalı İHA’sı olmasıyla meşhur. 19 Haziran 2019 tarihinde İran tarafından hava savunma sistemi ile vurularak düşürülmüştür.

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version