Çin’den Lockheed Martin, Boeing ve Raytheon’a Yaptırım

2 Dk. Okuma Süresi

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Tayvan’a silah satışları nedeniyle üç büyük Amerikan savunma yüklenicisi olan Lockheed Martin, Boeing Savunma, ve Raytheon’a yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, 26 Ekim Pazartesi günü basın toplantısında yaptığı açıklamada, yaptırımların yakın zamanda onaylanan ABD’nin Tayvan’a toplam 1,81 milyar dolarlık silah satışına yanıt olduğunu söyledi. ABD’nin Tayvan’a silah satışına Çin’in kesinlikle karşı olduğunu ve şiddetle kınadığını söyledi. Çin’in egemenliğine ve güvenlik çıkarlarına ciddi şekilde zarar verdiğini belirtti. Süreçte korkunç bir rol oynayan ABD’li birey ve kuruluşlara da yaptırım uygulanacağını sözlerine ekledi. Yani yaptırım sadece şirketlere değil, şirketlerin ve ABD yönetiminde görev alan şahıslara da uygulanabilecek.

Yaptırımın Amerikan şirketlerini nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Lockheed Martin, Çin’de oldukça sınırlı varlığa sahip. Boeing ise, Çin ticari uçak bölümü için büyük bir pazar olsa da, açıklamada yalnızca şirketin Çin’de sınırlı varlığı olan savunma bölümünden bahsedildi. Raytheon ve grup şirketleri ise, ticari uçaklar için alt sistemler yapıyor fakat yaptırımın ne ölçüde etkileyeceği bilinmemektedir.

Pekin yönetimi, Tayvan’ı gerekirse zor kullanarak geri almakla tehdit ediyor ve ayrılıkçı bir eyalet olarak görüyor. Tayvan yönetimi Çin’e karşı ABD ile yakın ilişkiler kurdu.

ABD Dış Askeri Satışlar (FMS) programı kapsamında Tayvan’a yapılacak potansiyel silah satışı şunları içermektedir:

  • 135 adet AGM-84H SLAM-ER Havadan Karaya Seyir Füzesi (1.008 milyar dolar)
  • 11 adet M142 HIMARS roketatar sistemi ve 64 adet M57 ATACMS Füzesi (436.1 milyon dolar)
  • 6 adet MS-110 Hava Araçları İçin Keşif Podu (367.2 milyon dolar)

Toplam: 1 milyar 811 milyon dolar.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version