Hipersonik Silahlar Konusunda Pentagon “Yavaş” İlerliyor

1 Dk. Okuma Süresi

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Gen. John Hyten, hipersonik silah sistemleri ve uzay teknolojileri konusunda ABD Savunma Bakanlığı’nın yavaş hareket ettiğini söyledi.

Yakın zamanda emekli olması öngörülen Gen. John Hyten, yaptığı bir konuşmada Çin’in yeni hipersonik silah testlerine ilişkin endişelerini dile getirirken, Pentagon’un hipersonik silahlar konusunda bürokratik başarısızlık korkusunun yenilikleri engellediğini ileri sürdü.

Hyten konuşmasında; “Savunma Bakanlığı’nın yeni sistemler geliştirmesi ve sahaya sürmesi onlarca yıl alıyor. Soğuk Savaş döneminden kalma Minuteman III’ün yerini almak üzere geliştirdiği yeni kıtalararası balistik füze buna bir örnek” dedi. Hyten, Yere Dayalı Stratejik Caydırıcılık şeklinde adlandırılan programın herhangi bir aksaklık yaşamaması durumunda 2030 yılında ilk operasyonel kapasiteye, 2035 yılında ise tam operasyonel kapasiteye ulaşacağını belirtti.

DF-17 / Çin Hipersonik Silah Sistemi

Gen. John Hyten, konuşmasında Çin’in test ettiği hipersonik silahın “endişe verici” olduğunu belirterek “Endişelenmemiz gereken şey, son beş yılda veya belki daha uzun bir süre içerisinde ABD’nin 9 hipersonik füze testi yapması ve Çin’in ise yüzlerce hipersonik test yapmasıdır” şeklinde konuştu. Hyten, Rusya’nın hipersonik silah programının Çin’den daha az endişe verici olduğunu kaydederek, “Rusya hakkında endişelenmemiz gerekiyor. Fakat Çin kadar hızlı değiller. Bunu değiştirmek için bir şeyler yapmazsak yakında ABD ve Rusya’yı geçecekler. Hız kazanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version