Türkiye, Boom (Çubuk) sistemi ile havada yakıt ikmali yapan ABD dışındaki tek savaş uçağı üreticisi olacak!
Boom sistemini dünyada sadece ABD hava kuvvetleri için tasarlanmış uçaklar kullanmaktadır. F-15, F-22, F-16 ve F-35A örnektir. MMU TF-X bunun ilk istisnası olacak.
Hiçbir Rus, Çin, Avrupa ve ABD Donanması savaş uçağı boom sistemi kullanmamaktadır. F-18, F-35B/C, EF-Typhoon, Rafale, Jas-39, Su-35, Su-57, Mig-29, J-20, J-35 ve aklınıza gelebilecek tüm diğer savaş uçakları ‘prob and drague’ yani sepet sistemi kullanarak ikmal gerçekleştirmektedir.
Her iki sistemin artıları ve eksileri vardır. Probe and drogue’da yani sepet sisteminde aynı anda 3 uçağa yakıt ikmali yapılabiliyor fakat aktarım uzun sürmektedir. Aynı zamanda aktarım borusu tam kontrol edilemediği için ve esnek yapıda olduğu için kötü hava şartlarına müsait değildir. Bu sistemin başka bir avantajı da operasyon maliyetinin düşüklüğüdür. Ayrıca sepet sistemi ile bu iş için üretilmemiş olan A400M gibi kargo uçakları bile kolaylıkla tanker uçağa dönüştürülebilmektedir.
Boom’da yani Çubuk sisteminde ise çok daha hızlı ikmal yapılır (Dakikada ortalama 1-2 ton) ve kötü hava şartlarında oldukça güvenlidir. Fakat aynı anda sadece bir uçağa ikmal gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda Boom sisteminde tanker uçağın arka tarafında bir operatör bulunması gerekmektedir. Bu sistemin bir başka avantajı ise, Boom kullanan tanker uçağın bağlantı kısmına takılan bir aparat ile sepet sistemi kullanan uçaklara da yakıt ikmali yapabilmesidir. Fakat sepet sistemi kullanan bir tanker uçak, boom sistemi ile ikmal alan bir muharip uçağa ikmal gerçekleştiremez.
Türk Hava Kuvvetleri 101. Filo bünyesinde 7 adet KC-135R tipi yakıt ikmal uçağına sahiptir. Günümüzde modernizasyondan geçmektedirler. Yeni tip tanker uçak için Türk Hava Kuvvetleri’nin Airbus A330 MRTT ile ilgilendiği edinilen bilgiler arasındadır. Hava Kuvvetlerimiz her iki sistemde de yakıt ikmali yapabilme kabiliyetine sahiptir. Yunanistan’ın hiç tanker uçağı yoktur.