Mısır F-16’ları ve BAE Airbus A330 Tankerleri Libya’da!

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
3 Dk. Okuma Süresi
Mısır'a ait F-16

Mısır’ ait F-16 savaş uçakları ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Airbus A330-243MRTT tankerlerinin Libya semalarında görüldüğü iddia edildi.

Libya Ulusal Ordusu (Hafter) kaynaklarından alıntıladığını belirten askeri Uzman Babak Taghvaee şu sözleri söyledi:

”BAE Hava Kuvvetlerinin Airbus A330-243MRTT tankerleri ile beraber uçan Mısır Hava Kuvvetlerine ait F-16’ların (C/D) an itibariyle Libya’da uçtuğunu öğrendim.’’ dedi.

Taghvaee, Libya’nın herhangi bir yerinde hava saldırısı yaşanmadığını belirtti ve şu sözleri ekledi:

‘’Libya’nın herhangi bir yerinde hava saldırısı rapor edilmedi ancak Misrata’nın güneyinde Bani Walid yakınlarındaki savaş uçakları tarafından ses hızının aşıldığı duyuldu.’’ dedi.

Haber kaynak olarak Defenseworld’e ve Babak Taghvaee’ye dayanmaktadır. (Kısacası sadece bir iddia)

Libya Gündemi:

Cumartesi günü Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi, ülkesinin komşusu olan Libya’ya gerektiğinde müdahale etme hakkına sahip olduğunu ve ordusunun ülke dışında herhangi bir görevi yerine getirmeye hazır olduğunu belirtti.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), ülkede askeri müdahale tehdidinde bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi’yi kınadı. UMH yetkilisi Abdurrahman Shater, Sisi’yi “savaş davulları çalmakla” suçladı.

Aynı zamanda Libya Devlet Yüksek Konseyi üyesi olan Shater, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sisi’nin açıklamasının Libya’da güvenliği ve demokrasiyi tehlikeye attığını söyledi.

Shater, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Sisi’ye hitaben, “Ellerini üzerimizden çek. Yemen’deki trajedini tekrarlama” dedi.

Türkiye’nin, meşru hükümet olan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) verdiği destek sayesinde, darbeci komutan Hafter’in liderliğinde olan Libya Ulusal Ordusu’na ilişkin tablonun tersine çevrildiği hiç şüphesizdir. Hafter; BAE, Mısır, Rusya, Suudi Arabistan ve Rusya tarafından destekleniyor.

Al-Sisi: ‘’Mısır, terörist milislerden ve yabancı ülkeler tarafından desteklenen paralı askerlerden (SMO) doğrudan tehdit aldıktan sonra kendini savunma hakkına sahiptir.’’ dedi.

Herhangi bir müdahalenin temel amacının, Kahire’nin 1200km batı sınırını korumak, ateşkes sağlamak, Libya’da istikrarı ve barışı sağlamak olduğunu söyledi.

Al-Sisi: ‘’Mısır, her zaman Libya’ya müdahale etmekte isteksizdi ve çatışma yerine siyasi çözüm istiyor fakat durum şimdi farklı. Bazı taraflar Sirte-Jufra cephesini geçebileceklerini düşünüyorsa, bu bizim için kırmızı çizgidir.’’ dedi.

Lider, ayrıca Kahire’nin Libyalı kabilelere terörist milislerle savaşmak için eğitim ve silah sağlayabileceğini söyledi.

Libya (UMH) İçişleri Bakanı Başağa ise, “Libyalılar, Mısır’ın güvenliğine zarar gelmesini de tehdidi de kabul etmez. Çünkü bu, her iki ülke için de geri dönüşü olmayan bir yoldur. Kırmızı çizgiler, Libyalıların kanıyla çizilmiştir. Libyalılar, barış isteyenlerle barış yapmaya hazırdır; saldırmak için değil ama (ülkelerini) savunmak için savaşa da hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Ek Bilgi: Airbus A330 MRTT

Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Airbus A330 üzerinden geliştirilmiş olup Kraliyet Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri, Singapur Hava Kuvvetleri, Fransa Hava Kuvvetleri ve Güney Kore Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

BAE envanterinde ise 3 adet Airbus A330 MRTT (KC-30A varyantı) bulunmaktadır.

BAE Airbus A330 MRTT
Photo Credit: Michael Brazier
Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version