Hindistan Daha Fazla Savaş Uçağı Almak İstiyor

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
2 Dk. Okuma Süresi

Hindistan’ın önde gelen gazetelerinden Economic Times’a göre; ülkenin hava kuvvetleri Rusya’dan ek olarak 21 adet modernize edilmiş MiG-29 savaş uçağı ve Hindustan Aeronautics Limited (HAL) lisansı altında inşa edilen 12 yeni Su-30MKI’yi acilen satın almak istiyor. Toplamda 33 yeni uçağı, halihazırda hizmette olan 3 adet filosunun yanına eklemek istiyor.

Gazete: ‘’Daha önce iptal edilmiş bir önceki sipariş (MiG-29) için, Rusya’da zaten kısmen üretilmiş uçakları daha makul bir fiyata tedarik etmek isteniyor. Eğer bu savaşçılar sipariş edilirse, önümüzdeki 5 yıl içinde eskimiş MiG-21 filolarının yerine geçecekler.’’

Hindistan’a ait MiG-29

Hindistan hükümeti, hava kuvvetlerinin bu teklifini değerlendirmeye hazır. Tedarikler, Rusya ile anlaşma imzalandıktan iki yıl sonra başlayacak.

Hava kuvvetleri envanterini güçlendirmek için ilave savaş uçağı edinme kararı alındı. Avcıların devralınması süreci Hindistan’ın ve Çin’in, Pangong Tso gölündeki çatışmanın ardından Himalayalar’da yoğun bir kriz yaşanmasından sonra hızlandı.

Problemli Bölge

Hindistan ve Çin, birbirlerini Himalaya sınırı boyunca tartışmalı Ladakh bölgesinin bir parçası olan Galwan Vadisi’nde çatışmayı kışkırtmakla suçladılar.

Çin, Hindistan’ın kuzeydoğusundaki yaklaşık 90.000 kilometrekarelik alanın kendisinin olduğunu iddia ederken, Hindistan, Çin’in Himalayalar’daki Aksai Chin Platosunda 38.000 kilometrekarelik bir alanı işgal ettiğini söylüyor.

Ek Bilgi: Hindustan Aeronautics Limited (HAL) nedir?

Hindustan Aeronautics Limited, Hindistan merkezli bir havacılık ve savunma şirketidir. Şirket, 23 Aralık 1940 tarihinde Hindustan Aircraft adıyla kurulmuş olup 1 Ekim 1964 tarihinde günümüz adını almıştır. Şirketin merkezi Bangalore’de yer almaktadır.

HAL bir devlet kuruluşu olup öncelikli olarak havacılık endüstrisi faaliyetlerinde yer almaktadır. Günümüzde uçakların, jet motorlarının, helikopterlerin ve bunların yedek parçalarının tasarımı, imalatı ve montajı ile ilgilenmektedir.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version