Bu siteyi kullanarak Gizlilik İlkesini kabul etmiş olursunuz.
Kabul Et
Turkish Defence AgencyTurkish Defence AgencyTurkish Defence Agency
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Kara Haberleri
    • Deniz Haberleri
    • Hava Haberleri
    • Uzay Haberleri
    • Savaşlar
      • Filistin-İsrail Savaşı
      • Rusya-Ukrayna Savaşı
  • Özgün Yazılar
    • Hava
    • Kara
    • Deniz
    • Uzay
    • Strateji
    • Teknoloji
    • Jeopolitik
  • Ürünler ve Projeler
    • Hava Araçları
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Modernizasyon Projeleri
  • Yer imleri
Ara
  • İnfografikler
  • Röportajlar
  • Hakkımızda
  • Künye
Okuma: Japonya, GCAP Gecikmelerine Rağmen İhracat Kurallarını Hızlandırıyor
Paylaş
Giriş yap
Bildirim Daha fazlasını göster
Yazıyı BoyutlandırAa
Turkish Defence AgencyTurkish Defence Agency
Yazıyı BoyutlandırAa
Ara
  • Anasayfa
  • Yer imleri
  • Haberler
    • Kara Haberleri
    • Deniz Haberleri
    • Hava Haberleri
    • Uzay Haberleri
    • Savaşlar
  • Özgün Yazılar
    • Hava
    • Kara
    • Deniz
    • Uzay
    • Teknoloji
    • Strateji
    • Jeopolitik
  • Ürünler ve Projeler
    • Hava Araçları
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Modernizasyon Projeleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Giriş yap
Bizi takip edin
Turkish Defence Agency > Tüm İçerikler > Haberler > Hava Haberleri > Japonya, GCAP Gecikmelerine Rağmen İhracat Kurallarını Hızlandırıyor
HaberlerHava Haberleri

Japonya, GCAP Gecikmelerine Rağmen İhracat Kurallarını Hızlandırıyor

Son güncelleme: 11 Mart 2026 22:20
Paylaş
3 Dk. Okuma Süresi
Paylaş

Japonya, Birleşik Krallık ve İtalya ile yürüttüğü üçlü Küresel Muharebe Hava Programı (GCAP) savaş uçağı işbirliğini, rapor edilen mali ve sözleşmesel gecikmelere rağmen hızlandırmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu gecikmelerin 2035 hedef konuşlandırma tarihini ertelemesinin pek olası olmadığını belirtiyor. İktidar partisi, savunma ekipmanı ve silahlanma ihracatına yönelik mevcut katı kısıtlamaları gevşetme çabalarını ilerletirken, hükümet mali sıkıntıların nasıl aşılacağını henüz açıklamadı. Ancak Japonya yasama organı Ulusal Diet’in bu ay uçaklar için gerekli ödenekleri onaylaması bekleniyor.

Daha önce GCAP ihracat kısıtlamalarını hafifleten parlamento, temel savunma transfer politikasında yapılacak kapsamlı bir revizyon ile kısıtlamaları tamamen kaldırarak gelecekte savaş halindeki ülkelere dahi ihracata izin verebilir. Bu değişikliklerin, Savunma Bakanı Shinjiro Koizumi’nin bu ayın sonlarında sonuçlandırmayı planladığı Avustralya Kraliyet Donanması için 11 adet Mogami sınıfı fırkateynin yolunu açması da bekleniyor. Yeni nesil savaş uçağı projesinde, GCAP Uluslararası Hükümet Kuruluşu (GIGO) ile sanayi ortak girişimi Edgewing arasındaki sözleşmede yaşanan gecikmeler dikkat çekiyor. Edgewing’in ilk tasarım işi sözleşmesini 2025 sonuna kadar alması bekleniyordu, ancak Birleşik Krallık’ın bütçe açıklarıyla mücadele etmesi nedeniyle ertelenen İngiliz Savunma Yatırım Planı’nın teslimatındaki gecikme, bu sözleşmeyi de aksattı. Emekli Korgeneral Shigeki Muto, bu durumun “tasarım ve organizasyonel kurulumdaki finansal taahhütlerde belirsizliği” gösterdiğini ve Edgewing’den gelecek büyük yatırımları engelleyebileceğini ifade etti, ancak mevcut İngiliz gecikmesinin prototip üretimini sadece birkaç ay veya bir yıl etkileyerek yönetilebilir olduğunu ekledi.

GCAP, Japonya’nın en pahalı savunma projesi olup, Avrupalı müttefiklerle yapılan ilk uluslararası ortak üretim anlaşmasıdır. Japon savunma kuvvetlerinin F-2 savaş uçaklarının yerini alması planlanan yeni uçaktaki gecikmeler, emekli Korgeneral Eiichirou Fukazawa’ya göre gelecekte boşluklar yaratabilir. Fukazawa, “Çin’in artan askeri kabiliyetlerinden gelen baskı göz önüne alındığında, yeni muharebe kabiliyetlerinin devreye alınmasındaki gecikmeler, Japonya’nın genel savunma duruşunu olumsuz etkileyecektir,” diye uyardı. Maliyetlerin üç katına çıktığı yönündeki raporlara rağmen, Başbakan Sanae Takaichi liderliğindeki Japon hükümetinin GCAP için bu yılki bütçeyi (2023-2027 arası ilk araştırma ve geliştirme için ayrılan 700 milyar yen/4,44 milyar dolar) artırıp artırmayacağı belirsizliğini koruyor.

Uzmanlar, Japonya’nın GCAP’in birincil operatörü olması ve savaş uçağı geliştirmesine yönelik teknoloji transferinin yerel savunma sanayisini güçlendirecek olması nedeniyle, siyasi tepkileri azaltırken önceden yapılan bir katkının haklı çıkarılabileceğini belirtiyor. Profesör Yoko Iwama, hükümetin GCAP programından genel olarak memnun olduğunu ve Avrupalılarla yapılan bu ortaklığı “Amerikalılardan bir nevi risk azaltma” olarak gördüklerini ifade etti. Almanya’nın GCAP’e katılmaya açık olabileceği yönündeki raporlara rağmen, Tokyo’da yeni bir oyuncunun eklenmesinin gelişmeyi geciktirebileceği endişesi hakim. Fukazawa, hükümetin “orijinal geliştirme takvimine uymaya büyük önem verdiğini ve muhtemelen yeni oyuncuların katılımını istenmeyen bir durum olarak göreceğini” vurguladı.

- Reklam-
Ad imageAd image
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Linki Kopyala Yazdır
Paylaş
Ne düşünüyorsun?
Mutlu0
Üzgün0
Utanç Verici0
Kızgın0
Sürpriz0
Eğlenceli0
Önceki Yazı Pentagon, Ukrayna’nın Bin Dolarlık Önleyici İHA’larına Talip: Hava Savunmasında Yeni Dönem
Sonraki Yazı Türkiye, Akkuyu Sonrası 8 Yeni Nükleer Reaktör Planlıyor

Takip Et

200KTakipçiBeğen
16.2KTakipçiTakip Et
53KTakipçiTakip Et
10KAboneAbone Ol
757ÜyeTakip Et
600TakipçiTakip Et

Bunları da beğenebilirsiniz

Leonardo, Grottaglie Tesisinde Baykar KIZILELMA Üretecek!
Haberler Hava Haberleri 8 Kasım 2025
Anduril ve EDGE Group’tan Yeni Nesil “Omen” İHA
Haberler Hava Haberleri 13 Kasım 2025
Bakan Güler: KAAN Projesi İçin F110 Motorlarında İlk Teslimatlar Tamamlandı
Haberler Hava Haberleri 26 Aralık 2025
Japonya, Çin’i Caydırmak İçin Rekor Savunma Bütçesini Onayladı
Haberler Hava Haberleri 26 Aralık 2025

Turkish Defence Agency, Türk savunma sanayii ürünü yerli ve milli sistemleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, savunma ve milli güvenlik gelişmelerine hızlı ve doğru kaynaktan ulaşmak isteyenlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Türk İHA’ları İsrail’e Göre Ne Durumda?
Roketsan’dan Yeni Kaideye Monteli Cirit Platformu: YALMAN
Rusya Su-57’leri Yabancı Müşterilerine Sunuyor
SONGAR ve AGGÖZ Sistemleri Farklı Standlarda Sergilendi
İsrail Tavor’u Nijerya Hava Kuvvetlerinde
Turkish Defence AgencyTurkish Defence Agency
Bizi takip edin
© 2025 Turkish Defence Agency. Tüm Hakları Saklıdır. Sitemizde yayınlanan içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
adbanner
AdBlock Tespit Edildi
Sitemiz reklam destekli bir sitedir. Lütfen sitemizi desteklemek için reklam engelleyiciyi kapatın.
Tamam, beyaz listeye ekleyeceğim
Tekrar hoş geldin!

Hesabınıza giriş yapın

Kaydol Şifreni mi unuttun?