FNSS Kaplan 20 Yeni Nesil ZMA

5 Dk. Okuma Süresi

FNSS tarafından tasarlanan Kaplan 20 YN-ZMA, modern savaş sahasında ana muharebe tanklarını desteklemek amacıyla kullanılması için geliştirilen, muhtelif alt sistemlerin entegrasyonu ile de birçok farklı görev konseptine uygun kullanılabilen zırhlı muharebe aracıdır.

Kaplan 20, güncel savaş tehditlerine uygun olarak tasarlanmıştır. Zorlu arazi şartlarında harekat kabiliyetini yitirmemesi için 6 taşıyıcı teker üzerinde paletli yürür aksam ile dizayn edilmiştir. Bu sayede buzlu, çamurlu, gevşek ve asfalt gibi farklı arazilerde ton başına 23 beygir güç ile üstün hareket kabiliyeti sunmaktadır.

Gelişmiş burulabilen mil süspansiyon sistemi ile arazinin titreşimini üst seviyede absorbe edip personel ve mürettebata konfor sunar. Personel, zırhlı araca giriş çıkışı aracın arka bölümünde yer alan hidrolik sistemle indirilip kaldırılabilen rampadan yahut rampaya entegre edilmiş personel çıkış kapısından yapabilmektedir. Platformun üzerinde ise personel ve sürücü için yerleştirilmiş, sürücünün görüş açısını genişleten iki kapak mevcuttur. Sürücü kapağı, sürücünün aracın çevresini daha rahat görebilmesi için lazer korumalı cam periskoplar ile dizayn edilmiştir. Bununla birlikte isteğe göre araca sürücünün gece de aynı gündüz gibi sürüş yapabilmesini sağlayan gece görüş sistemi entegre edilebilmektedir. Ayrıca personel 360 derece durumsal farkındalık sistemi sayesinde aracın etrafını anbean denetleyebilmektedir.

Araca güç veren dizel motor ünitesi aracın ön bölümünde ayrı bir kompartıman olarak konumlandırılmıştır. Bu sayede hem motor kaynaklı olumsuzluklar personel ve mürettebat kabininden ayrılmış hem de motorun bakım onarımı yerleştirilen ayrı kapakçıklar ile sağlanabilmiştir. Motor gibi platforma yerleştirilen iki adet yakıt tankı da zırh plakalarıyla ayrılarak güvenlik zaafı oluşturmasının önüne geçilmiştir.

Aracın ön bölümünü motor kompartımanı ile sürücü paylaşmaktadır. Sürücünün ardında ise nişancı ve araç komutanı aracın orta bölümünde yer almaktadır. En arka kısımda da personel bölümü yer almaktadır. Bu bölümde zırhlı personel taşıyıcı konseptinde 8 asker, zırhlı muharebe aracı konseptinde ise silah kulesinin hacminden dolayı 6 asker taşınabilmektedir.

Araç her ne kadar ağır bir zırhlı araç da olsa tasarımı onu amfibi sınıfa yerleştirmektedir. Kendi klasmanında nadir olan amfibi özelliğe sahip Kaplan 20, aracın giriş çıkış rampasının altında kabin bloğuna entegre iki adet su itki sistemi ile zenginleştirilmiştir. Bu itki sistemleri sayesinde araç hiç bir hazırlık gerektirmeksizin anında suya dalabilir, derin ve 1.5 metre sığ suda aktif manevra yapabilir ve ileri geri gidebildiği gibi aynı noktada dönüş de yaparak suda üstün hareket kabiliyeti sunar. Bu kabiliyete tam erişim olabilmesi için zırhın tamamı ve kapaklar su sızdırmaz contalarla donatılmıştır.

Kaplan 20 modern savaş tehditlerine göre geliştirilmiştir. Zırh, güncel unsurlara göre dizayn edilip balistik kaynak tekniği ile imal edilmiştir.

KAPLAN YNZMA Teknik Özellikleri

Genel Bilgiler

Güç Ağırlık Oranı:23 Bg/ton
Motor:Dizel
Transmisyon:Tam Otomatik
Mürettebat Kapasitesi:3+6 veya 3+8 (Nişancı, Sürücü ve Komutan)
Uzunluk:6.7 m
Genişlik:3.15 m (Aktif Koruma Hariç)
Toplam Yükseklik (Kule hariç):2.1 m
Elektrik Sistemi:24 V
Süspansiyon Sistemi:Burulabilen Mil
Direksiyon Sistemi:Transmisyon Bağlantılı  

Beka

KBRN Koruma Sistemi
KBRN Tespit Sistemi
İklimlendirme Sistemi
Otomatik Yangın Bastırma
Modüler Zırh  
Aktif Koruma  
Mayın Korumalı Koltuklar  
Sis Havanları  

Hareket Kabiliyeti

Azami Yol Hızı:65 km/s
Sığ Su Geçişi:1.5 m
Azami Yol Menzili:500+ km
Azami Meyil Tırmanma:%60
Azami Yan Meyil:  %40
Hendek Aşma:2.6 m
Dik Engel Aşma:0.70 m  

Göreve Özgü Özellikler

  • Amfibi Operasyonlar
  • Zırhlı Birlik Harekatı
  • Özel Maksatlı Harekatlar

Görev Ekipmanları

360 Derece Durumsal Farkındalık
Kablosuz İç Haberleşme Sistemi
Seyrüsefer Sistemi
Harici Güç Ünitesi
Dış Ortam Işığına Duyarlı İç Aydınlatma Sistemi
Sürücü Termal Görüntüleme Sistemi
Keskin Nişancı Tespit Sistemi
Muharebe Alanı Yönetim Sistemi
Dost/Düşman Tanıma Sistemi

Kule Sistemleri

Ana Teçhizat:12.7 mm Uzaktan Komutalı Makineli Tüfek

Atış Kontrol Sistemi

Bağımsız Panaromik Komutan Periskopu
Gece Görüş
Gündüz Görüş
Lazer Mesafe Ölçer
Atış Kontrol
Stabilize Nişancı Periskopu
Gece Görüş
Gündüz Görüş
Lazer Mesafe Ölçer
Atış Kontrol
Stabilize Elektrikli Kule Sürüş Sistemi
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version