Ülkemizin en büyük savunma ihracatı olma özelliği taşıyan Türkiye’nin gururu ADA sınıfı korvetlerin Pakistan’a ihracatı kapsamında yurt içinde kritik bir iş birliği anlaşması imzalandı.
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. (ASFAT) arasında 16 Haziran 2020 tarihinde Ana Tahrik Sistemi tedariki ve entegrasyonuna yönelik mühendislik çözümleri konusunda anlaşma imzalandı.
Gemilerin en önemli platform sistemlerini oluşturan ana tahrik sistemleri, gemilerin hareketini sağlamaktadır ve STM sorumluluğunda gerçekleştirilecek bu çözüm ile Pakistan Donanması günümüz teknolojik yenilikleri ile gücüne güç katacaktır.
ASFAT ana yükleniciliğinde Pakistan Deniz Kuvvetleri için üretilecek MİLGEM Korvetleri’nin inşası İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda ve Karaçi Tersanesi’nde gerçekleştirilecek. STM, Türkiye’nin en önemli askeri denizcilik ihracat projesine uluslararası tecrübesiyle katkıda bulunacak.
Pakistan’ın ihtiyaçlarına yönelik olarak farklı askeri deniz projelerinde de doğrudan yer alan STM, Ocak 2013 tarihinde imzaladığı ve Ekim 2018’de teslim ettiği “Pakistan Deniz İkmal Gemisi (PNS MOAWIN)” ile Haziran 2016 tarihinde imzaladığı ve hala başarılı bir şekilde devam etmekte olan “Pakistan Agosta 90 B Denizaltı Modernizasyonu” ile Pakistan donanmasının ihtiyaçlarına cevap vermekte ve askeri denizcilik alanında Türkiye’nin global markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
STM yurt içinde Türk Donanması’nın ihtiyaçları için geliştirilen MİLGEM Projesi’nde de kritik görevler üstlenerek mühendislik tecrübesi ile Türk endüstrisinin azami katılımının sağlanmasıyla yerlileştirme konusunda önemli katkılar sunmuştur. Türkiye’nin sahip olduğu milli yeteneğin dost ve kardeş ülke olan Pakistan’a ihracatı da endüstrimizin ve mühendisliğimizin geldiği aşamayı göstermektedir.
STM Hakkında;
Savunma sanayiine mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında çeyrek asırdan uzun bir süredir hizmet veren STM, bugün sahip olduğu temel kabiliyet ve teknolojilerini askeri deniz platformlarından uydu çalışmalarına, siber güvenlikten büyük veri analitiği ve yapay zekâ uygulamalarına varan stratejik alanlarda kullanarak ülkemizin ihtiyacı olan kritik alanlarda çalışmalar yürütmektedir.