Minyatür Bomba F-16 Atış Testleri Başarıyla Sürüyor

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
3 Dk. Okuma Süresi
F-16, Çoklu Taşıma Salanı ve Minyatür Bombalar

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, twitter hesabından yaptığı açıklama ile Minyatür Bombanın F-16 ile testlerinin başarıyla devam ettiğini açıkladı.

Aselsan tarafından geliştirilen Minyatür Bomba, bir F-16 kanadında 4 adet taşınabilecek. Aynı zamanda SİHA’lara da entegre edilmesi hedeflenen bomba ülkemize birçok kazanımı da beraberinde getirecektir.

İsmail Demir’in Açıklaması:

”Minyatür Bombanın atışlı testleri sürüyor. Geliştirilen çoklu taşıma salanıyla bir F-16 kanadında 4 bomba taşınabilecek. Delici ve parçacık etkili olarak iki farklı harp başlığı olacak 145 kiloluk Minyatür Bombayı İHA’larımıza da entegre etmeyi hedefliyoruz.”

MB Kanatçık Hareketi ile Güdümlü Kontrol

Minyatür Bomba Nedir?

Minyatür Bomba (MB), hava platformundan Çoklu Taşıma Salanı (ÇTS) aracılığı ile atılabilen, sert ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabilen tümleşik KKS/ANS (ing. GPS/INS) güdümlü bir mühimmattır. MB, Çoklu Taşıma Salanı ile uçağın bir istasyonunda 4 adet taşınabilen, tek sortide 8 farklı hedefe saldırıya imkân veren, açılır kanatları ile 55 NM menzildeki hedeflere karşı etkin, delici burun yapısı ile güçlendirilmiş betonu delebilen, hassas vuruş yeteneği ile çevresel hasarı az olan GPS/INS güdümlü bombadır.

Genel Özellikler

Ağırlık, 145 kg olarak değiştirildi. Platformlara da yenileri eklenecek

• ÇTS’na 4 adet MB yüklenebilmekte ve taşınabilmektedir. Bu sayede F-16 platformunda her kanatta bir ÇTS taşınarak tek bir sorti de 8 farklı hedefin etkisiz hale getirilmesine olanak tanımaktadır.

• Uçaktan bırakılmadan önce kapalı olan kanatlar, uçaktan bırakıldıktan bir süre sonra açılır ve en uzun menzil için gerekli aerodinamik kaldırma kuvvetini sağlar.

• Yapısal olarak güçlendirilmiş hedeflere ve sığınaklara karşı etkin olarak kullanılabilen MB, 55 km menzil içindeki 1 metre kalınlığında basınçlı betonu (5000 PSI dayanım gücüne sahip) delme ve içeride patlama özelliklerine sahiptir. Yeni açıklanan değerlere göre, maksimum menzil 100 km ve 65 km menzilde güçlendirilmiş 1 metre kalınlığında betonu delebilir.

• Yüksek hassasiyette istenilen hedefi vurma özelliği ve düşük ikincil hasar özelliği ile şehir çatışmalarında ve sivil yerleşimin olduğu bölgelerde, stratejik hedeflerin imha edilmesinde etkin olarak kullanılabilir.

Ayrıca Minyatür Bomba, Akıncı TİHA ve Aksungur SİHA, Hürjet ve TFX tarafından da kullanılacak. Aynı anda 4 bomba taşıyan salan ise yerli olarak geliştirildi.

Salan: Altınay ve Aselsan tarafından üretilmiştir.

Bu bombaların önemi hafif, maliyeti düşük; buna karşın harp başlığı güçlü ve yüksek hassasiyete sahip olmasıdır. Çünkü burada bir itki sistemi yani füze motoruna ihtiyaç yoktur. Güdüm olarak GPS/INS kullanıldığı için kanatçıkları ile hedefe doğrusal olarak süzülmektedir. Delici ve parçacık tesirli harp başlıkları ile çoklu bir şekilde kullanılabilecek. Kritik bölgelerde hassas hedefleri vurulması için tasarlandı.

Son olarak füzelerin ve salanın ağırlığı da hesaba katıldığında 4 adet minyatür bomba Sahan ile beraber 750 kg ağırlığa sahip olacaktır. Bu da Aksungur’da 4 adet Akıncı TİHA’da ise 4-6 (faydalı yük 1500 kg çıkarılırsa) 8 minyatür bomba taşıyacak şekilde entegre edilebilecektir.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version