FNSS Kaplan MT

4 Dk. Okuma Süresi

Kaplan MT, Türkiye’den FNSS ve Endonezya’dan Pinpad firmalarının ortaklaşa geliştirdiği orta sınıf tanktır. Modern balistik ve mayın koruma sistemlerine sahip dizaynı, savaş sahasında hem piyade destek olarak hem de tanksavar olarak kullanılabilmesine yarayan geniş silah yelpazesi ile birçok farklı konseptte kullanılabilir.

Kaplan MT, üstün beka kabiliyeti ve vurucu gücü ile sahada gereksinim duyulan ateş desteğini sağlar. Araç, platformun arka kısmına yerleştirilmiş dizel motor ve tam otomatik 7 ileri, 1 geri elektronik kontrollü transmisyon sisteminden oluşan güç grubu ile yüksek beygir/ton oranına sahiptir (asgari 20bg/ton). Bununla birlikte tankın ihtiyaçlarına göre seçilmiş çift pinli raylı süspansiyon sistemi ile yüksek manevra kabiliyetine sahip olmuştur.

Kaplan , gelişmiş manevra kabiliyetini çift pinli paletlerine, burulma çubuklarıyla donatılmış 6 taşıyıcı tekerleklerine ve anti-şok sistemli süspansiyonuna borçludur. Bu üstün kabiliyet sayesinde Kaplan MT, diğer ana muharebe tanklarının giremeyeceği, üstün gelmeyeceği dağlık, engebeli ve bataklık arazilerde ilerleyebilir, başarıyla görev icra edebilir. Zorlu arazi şartları gibi zorlu iklim şartlarına göre de tasarlanmış bulunan Kaplan MT, -32 derece ile +55 derece arasında sorunsuz operasyonel bulunabilmektedir.

Kaplan MT iki adet yakıt tankı ve güç grubunu akıllı bir yazılım ile soğutan ayrıca bir soğutma ünitesine sahiptir. Yakıt tankları aracı asgari 450 km menzile eriştirebilmektedir. Soğutma ünitesi ile güç grubunda optimal değerde tork üretilmesini sağlar. Araçta bulunan yedek güç ünitesi, batarya sistemini şarj eder ve aracın motorunun çalışır vaziyette olmadığı durumlarda dahi kule ve silah sistemlerinin kullanılabilmesini sağlar. Bu, savaş sahasında sessiz olunması gereken pusu vb. görevlerde kritik öneme sahiptir.

Kaplan Vurucu Güç

Kaplan MT, kulesinde ana silah olarak CMI Cockerill 105mm top taşımaktadır. Otomatik doldurucuya sahip bu top 105 mm olması sebebi ile hem 120 mm ana muharebe toplarına göre daha seri atış yapabilmekte hem de daha küçük hacimde mühimmatlarla ana muharebe tankına nazaran düşük silüetli Kaplan MT’ye yeteri kadar yedek mühimmat stoklanabilmektedir. Kaplan MT, düşük ağırlıklı bir tank olmasına rağmen otomatik dolduruculu bu kule ile yüksek ateş kabiliyetine sahiptir. 105 mm ana silahın yanında platform ayrıca eş eksenli 7.62 mm makinalı tüfeğe de sahiptir.

Kaplan MT, üstün ateş gücü ve zırh yapısının dışında yüksek beka kabiliyetini arttırmak için gelişmiş ve modern çevresel farkındalık sistemleriyle de donatılmıştır. Platform, lazer ikaz sistemini de taşıdığı gibi opsiyonel olarak pasif ve aktif koruma sistemleriyle güncellenebilmektedir.

Genel Bilgiler

Motor:Caterpillar C13 Dizel (700 beygir)
Mürettebat Kapasitesi:3 (Sürücü, Nişancı ve Komutan)
Transmisyon:Tam Otomatik 7 İleri 1 Geri
Ağırlık:35 ton~

Görev Ekipmanları

360 Derece Durumsal Farkındalık
Kablosuz İç Haberleşme Sistemi
Seyrüsefer Sistemi
Harici Güç Ünitesi 
İç ve Dış Aydınlatma Sistemi 
Muharebe Alanı Yönetim Sistemi (MYS)
Lazer İkaz Sistemi (LİS) 

Koruma Sistemleri

Balistik KorumaGövde + İlave Zırh
Mayın KorumaKarın Altı Mayın Koruma
KBRN Koruma Sistemi 
İklimlendirme Sistemi 
Otomatik Yangın Bastırma Sistemi 
Sis Havanları 
Aktif Koruma SistemiOpsiyonel (ASELSAN Pulat)  

Hareket Kabiliyeti

Azami Yol Hızı:70 km/s
Yol Menzili:450 km 
Azami Meyil Tırmanma:%60  
Azami Yan Meyil:%30  
Dik Engel Aşma:0.90 m  
Hendek Aşma:2.00 m
Dönüş Yarıçapı:Pivot  
Çalışma Koşulları:-320C / +550C  

Kule Sistemleri

Ana Teçhizat:105 mm CMI Cockerill® 3105
İkincil Teçhizat:7,62 mm Eş Eksenli Makinalı Tüfek  
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version