Almanya ve Fransa’dan Yeni Nesil Ana Muharebe Tankına Ek Bütçe

3 Dk. Okuma Süresi
MGCS Fransa-Almanya Tankı Konsept Çalışması
MGCS Fransa-Almanya Tankı Konsept Çalışması

Almanya ve Fransa, yeni nesil savaş araçları geliştirmek için 2021’de Ana Kara Muharebe Sistemi (MGCS) programına 200 milyon Euro ek fon sağlayacak.

200 milyon Euro’nun aktarılmasının ardından Nexter, KMW ve Rheinmetall firmaları MGCS için çalışmalara başlayacak. Almanya öncülüğünde yürütülen programda iki ülkenin de finansal olarak eşit payları var.

Bu fonlar üç ana yüklenici olan, Fransa tarafında Nexter’e ve Almanya tarafında KMW ve Rheinmetall’a, gelecekteki savaş aracının ana yapısının sergilenmesi aşamasını başlatmak için izin verecek.

2021 ile 2025 arasında, ilk Ana Teknolojik Gösteriler/Sergiler (MTD), çok platformlu sistemdeki birleşik fonksiyonları teknolojik çözümlere çevirecek. 2028 yılına kadar bir prototip tasarımı ortaya çıkacak ve bu arada programda bir aksaklık olmayacağı varsayılırsa, 2035 civarında ilk teslimatlar yapılacak.

MGCS Nedir?

Main Ground Combat System, 2012’den beri Fransa ve Almanya tarafından şu anda kullanılan Leclerc Tankı ve Leopard 2 ana muharebe tanklarının yerini alacak bir projedir. Program, 2017 yılında konseptin tamamlanmasının planlanma aşamasındaydı.

MGCS her şeyden önce Rus Armata savaş araçları ailesine benzer bir araç takımıdır. Bu ekip, insanlı ve insansız kara araçlarını (UGV’ler) ve ayrıca insansız hava araçlarını (İHA’lar) içerebilir. MGCS yakın gelecekte Leopard-2 ve Leclerc’in yerini alacak yeni nesil ana muharebe tankını geliştirecek.

Almanya-Fransa tankı olan Avrupa Ana Muharebe Tankı:

Alman Leopard-2 ve Fransız Leclerc AMT’leri 1970’lerde ve 80’lerde tasarlanıp geliştirilen ve o zamandan beri önemli ölçüde modernize edilen güçlü tanklardır. 2012’de Fransa ve Almanya, Leopard-2 ve Leclerc AMT tanklarının yerini alması amaçlanan yeni bir Ana Kara Savaş Sistemi (MGCS) tasarlamak ve geliştirmek için ortak bir programa yol açabilecek ortak bir girişim başlatmaya karar vermişti. Geliştirilmeye devam eden, Avrupa’daki yeni nesil savaş aracının genel programının 1,5 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

MGCS

Yeni tank için ön koşul, daha iyi performansa sahip yeni bir ana topun geliştirilmesidir. Alman savunma şirketi Rheinmetall programa katıldı ve Leopard 2A6’da kullanılan Rheinmetall L / 55 topundan daha iyi performansa sahip yeni bir top olan Rheinmetall Rh-130 L / 51 geliştirecek. Rheinmetall, 2016 yılında Eurosatory askeri ticaret fuarında 130 mm L51’i sergilemişti.

68 ton taşıyabilen Leopard 2A7’nin gövdesi, motoru ve tüm şasisi, Leclerc’in daha hafif, daha kompakt, otomatik yükleyici donanımlı taretini barındıracak şekilde değiştirildi. Nexter’in paletli ve zırh programları başkanı Francois Groshany’ye göre, tankın faydası “çok yüksek kapasiteli” Leopard 2 şasisi ile daha hafif Leclerc kulesinin birleşimidir. 2 kişilik Leclerc tareti, 3 kişilik Leopard 2 taretinden yaklaşık 6 ton daha hafiftir. Aracın düşük ağırlığı, daha ağır tankların geçemeyeceği köprülerden geçmesini sağlayacak.

Fransız medyası, İtalya ve Polonya Savunma Bakanlığının projeye katılma konusundaki ilgisini dile getirdiğini ve projenin AB’nin PESCO programına ve diğer AB savunma finansmanı biçimlerine dahil edilmesini umduğunu bildirmişti ancak 4 Ocak 2020’de Polonya, MGCS’den çıkarıldı.

20 Ocak 2020’de Polonya hükumeti, 2023’ten itibaren Polonya’da üretmek amacıyla K2 Black Phanter tanklarının lisansını almak için Hyundai Rotem (Güney Kore) ile müzakere ettiğini duyurdu.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version