Altay Tankının Sancılı Üretim Serüveni

2 Dk. Okuma Süresi

Türk Savunma Sanayii sektörünün en uzun soluklu projelerinden biri haline gelen ALTAY Ana Muharebe Tankının sancılı üretim serüvenine kısaca göz atalım.

2007 Mart – Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) kapsamında yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı sonucu Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir.

2010 Eylül – Projenin 1. aşaması olan Kavramsal Tasarım Fazı Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından onaylanarak tamamlandı.

2010 Ekim – Otokar ile Alman MTU ve Renk firmaları arasında Altay tankının güç paketi konusunda sözleşmeler imzalandı.

2012 Kasım – Tankın ilk 2 prototipi tamamlandı. Öngörülen seri üretim tarihi 2015 idi.

2014 Ağustos – TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. Altay Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi İhalesi’ni kazandı. Bu kapsamda yerli motor TÜMOSAN tarafından geliştirilecek.

2015 Ekim – Teknik destek sağlayıcı olarak seçilen Avusturya’da AVL firması ile TÜMOSAN arasında Teknik Destek Sağlayıcı (TDS) sözleşmesi imzalandı.

2017 Şubat – TÜMOSAN, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzaladığı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi sözleşmesinin karşılıklı olarak feshedildiğini açıkladı. Sebebi Avusturya hükümetinin örtülü ambargosu ve AVL firmasının taahhütlerini yerine getirememesi.

2018 Nisan – Altay tankı ihalesi BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye verildi.

2018 Haziran – ALTAY Güç Grubu Geliştirilmesi Sözleşmesi Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile BMC arasında imzalandı.

2018 Kasım – Tankın seri üretim sözleşmesi BMC ile imzalandı.

Tüm bu sürecin nihayetinde ilk tankımızın 2021 yılı ortalarında Türk Kara Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanmaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version