Kritik Türkiye Ukrayna İşbirliği: Motor, Savaş Gemileri, İHA, İstihbarat Paylaşımları

4 Dk. Okuma Süresi

Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Cumhurbaşkanlığı huzurunda İstanbul’da bir dizi ikili belge imzalandı.

Gerçekleştirilen Mutakabata İlişkin Görüntüler

Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran ve Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Ukrayna Savunma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı arasında savunma sanayi alanındaki projelere ilişkin bir Niyet Muhtırası imzaladı. İmzalanan bu mutabakat, Ukrayna ve Türkiye’nin savunma-sanayi programlarını geliştirme, savunma yeteneklerini güçlendirme, karşılıklı saygı, birbirlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurmaya dayalı ve karşılıklı fayda sağlayan uzun vadeli işbirliği kurma arzusunu yüceltiyor. Ortak projeler için atılan kuvvetli bir adım olan belgede Ukrayna ve Türkiye’nin savaş gemileri, İHA’lar ve her türlü türbin motorlarının inşası için ortak projeler başlatma ve uygulama niyetleri ana hatlarıyla açıklanmış olarak görülüyor.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti arasında Askeri Çerçeve Anlaşması imzaladı. Yapılan anlaşma ile savunma alanındaki mevcut Ukrayna-Türkiye işbirliğinin genişletilmesi ve derinleştirilmesi için yasal bir zemin oluşturmak ve bu tür bir işbirliğinin prosedürünü belirlemek amaçlanıyor.

Belge, özellikle işbirliği alanlarını, işbirliği ilkelerini, gizli bilgilerin güvenlik rejimini, istihbarat bilgilerinin alışverişi prosedürünü, her bir tarafça görevlendirilen uzmanların faaliyetlerinin yasal düzenlemesini, olası zararların tazminini, anlaşmazlıkların çözümünü vb. kapsıyor.

Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Ihor Petrashko ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye Hükumetlerarası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu 12. Toplantısı Protokolünü imzalamak için bir araya geldi. İmzalanan protokol, gümrük politikası alanında olduğu kadar ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve altyapı alanlarında da hükumet uzmanlarının ulaştığı anlaşmaları, planları ve hedeflerini de bünyesinde barındırıyor.

Zelenskyy: “Ortak Bir Vizyonumuz Var.”

İkili belgelerin imzalanmasının ardından açıklamalarda bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı, konuşmasında “Güvenlik ve savunma alanında, özellikle Karadeniz’de güvenlik ve Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik rotasının uygulanması alanında daha fazla işbirliği konusunda ortak bir vizyonumuz var.” ifadelerine yer verdi.

Zelenskyy, Türkiye ile Ukrayna hükumetleri arasında Çerçeve Askeri Anlaşması ve iki ülke Savunma Bakanlıkları arasında mutabakat imzalanmasının askeri ve askeri-teknik işbirliği için yeni fırsatlar yarattığını vurguladı. Savunma sanayii alanında işbirliği yapmanın stratejik ortaklığın gelişmesinin önem arzettiğine dikkat çeken Zelenskyy, yapılan anlaşmaların bu ortaklığı daha da güçlendirmesi hususundaki memnuniyetini de belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

“Türkiye, Ukrayna’yı bölgemizde istikrar, güvenlik, barış ve refahın temini için kilit bir ülke olarak görüyor. Bu çerçevede Ukrayna’nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini hep destekledik, destekleyeceğiz. Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihi ve insani bağların önemli bir unsuru olan Kırım Tatarı kardeşlerimize Ukrayna makamları ile birlikte desteğimiz devam edecektir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ukrayna Devlet Nişanı

Ortak basın toplantısı öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından Ukrayna Devlet Nişanı takdim edildi ve heyetler arası görüşmenin ortak bildirileri imzalandı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile Ukrayna Savunma Bakanı Andrii Taran arasında savunma sanayi projeleri kapsamında iyi niyet beyanı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ukrayna Savunma Bakanı Andrii Taran arasında Askeri Çerçeve Anlaşması imzalandı. Türkiye-Ukrayna Hükümetler Arası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu 12. Dönem Toplantısı Protokolü de Milli Savunma Bakanı Hukusi Akar ile Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Ihor Petrashko arasında imzalandı.

Devlet Nişanı Takdimi
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version