Aero L-39NG Tip Sertifikasını Aldı

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
2 Dk. Okuma Süresi

Çekya’lı uçak üreticisi AERO Vodochody AEROSPACE ve stratejik ortağı OMNIPOL, L-39NG hafif saldırı / eğitim uçağının tip sertifikasını aldığını duyurdu. Efsaneleşmiş L-39 Albatros eğitim uçağı mimarisine devam eden yeni uçak, ilk prototipin hangardan çıkışından (roll-out) iki yıldan kısa bir süre sonra tip sertifikasını aldı.

Sertifika, yer ve uçuş testlerinin olumlu sonuçlarına dayanarak Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Askeri Havacılık Otoritesi tarafından verildi. Tip sertifikası, uçağın artık uluslararası hava sahasında çalışmaya uygun olduğu ve tüm güvenlik gereksinimleri karşıladığı anlamına gelir. Bu, dünyanın çeşitli yerlerindeki müşterilere yapılacak teslimatlarda da önemli bir ön koşuldur.

Sertifikasyon testlerinin bir parçası olarak Çekya’lı Aero şirketi, iki uçan prototip üzerinde yaklaşık 300 test uçuşu ve iki statik prototip üzerinde kapsamlı yer testleri gerçekleştirdi. L-39NG, uluslararası askeri standartlara (EMAR 21 ve EMACC) göre sertifikalandırılmış ilk askeri uçaklardan biridir, bu da sertifikasının tüm AB ve NATO askeri otoriteleri tarafından kabul edildiği anlamına gelir.

Sertifikasyona ilişkin şirket ortaklarından biri, bunun şirket geleceği için önemli bir gelişme olduğunu, yeni uçağa yatırımın 2 milyar CZK’yı (88.5 milyon dolar) aştığını belirtti.

Yeni L-39NG (Next Generation) modelinde motor değiştirilmiş, aviyonikler / elektronikler ve yakıt sistemi yenilenmiştir.

Uçağın gelişim süreci tip sertifikası almakla bitmiyor. Müşteri gereksinimlerine göre daha fazla iyileştirme ve yetenek genişletme, sertifikasyon sürecine kademeli olarak eklenecektir. Uçağın aviyonikleri, 4. ve 5. nesil uçakların gelecekteki pilotlarını eğitmek için hazırlanmıştır ve müşterinin gereksinimlerine göre uyarlanabilir. Aynı zamanda L-39NG, mühimmatlar için beş adet silah istasyonuna sahiptir. Uçağın ülkemizdeki muadili TUSAŞ’ın geliştirdiği HÜRJET’dir.

İlk uçuşunu 4 Kasım 1968 tarihinde yapan L-39 serisi, günümüzde aktif olarak 30’dan fazla ülkenin envanterinde yer almaktadır. Hatta Mart 2020’de Kuzey Suriye’de Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait 1 adet L-39 Türk Hava Kuvvetleri tarafından vurulmuştur.

L-39NG Teknik Özellikleri

L-39NG
  • Maksimum hız: 780 km/saat
  • Menzil: 2.100 km
  • Faydalı yük kapasitesi: 1.640 kg
  • Boş ağırlık: 3.200 kg
  • Uzunluk: 11.70 m
  • Kanat Açıklığı: 9.38 m
  • Motor: Williams FJ44 (3.800 lbf güç)
Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version