Afganistan Hava Kuvvetleri’ne Super Tucano Teslimatı

2 Dk. Okuma Süresi

Afganistan Hava Kuvvetleri (AAF), 17 Eylül’de Kabil Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenen teslimat töreniyle dört adet Sierra Nevada Corporation (SNC) – Embraer imalatı A-29 Super Tucano hafif saldırı uçağını daha teslim aldı. Söz konusu teslimat NATO tarafından da duyuruldu.

Teslimatla birlikte Afganistan Hava Kuvvetleri (AAF) envanterindeki A-29 Super Tucano sayısı 26’dan 30 adete çıkmış oldu. Uçakların 10 adeti eğitim için ABD’deki Moody Hava Üssü’nde bulunuyor. ABD, eğitimi 2020’nin sonlarında Afganistan’a taşımayı planlarken, NATO Şubat 2021’de Afganistan’a altı uçak daha aktarmayı planladığını belirtti. Böylelikle gelecekte toplam Super Tucano sayısı 36’ya çıkacak.

2007’den beri NATO, Afgan Hava Kuvvetlerini yeniden inşa ve modernize etmek için çalışıyor. Super Tucano, 2016’nın başından beri Afganistan tarafından kullanılıyor ve Afganistan’ın tek sabit kanatlı savaş uçağıdır. Super Tucano menzili, hızı, seyir irtifası ve mühimmatları ile Afganistan’ın her yerinde kullanılabilen maliyet etkin bir platform. Uçağın ülkemizdeki muadili TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRKUŞ-C’dir.

Brezilya’lı Embraer firması tarafından tasarlanıp geliştirilen EMB 314 Super Tucano’nun saatlik uçuş maliyeti sadece yaklaşık 500 dolar seviyesindedir. Embraer, Brezilya’daki üretimine ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde Sierra Nevada Corporation ile birlikte birçok ihracat müşterisine A-29 Super Tucano üretimi için ortak bir üretim hattı kurdu.

İlk uçuşunu 2 Haziran 1999’da yapan EMB 314 / A-29 Super Tucano dünya çapında adeta peynir ekmek gibi satarak büyük başarı göstermiştir. Bugün 15’den fazla ülke tarafından kullanılmaktadır. Çünkü günümüzde hükümetler çoğunlukla, hava savunma sistemi ve jet uçağı olmayan terörist gruplar ve çeteler ile mücadele etmektedir. Super Tucano da bu ihtiyacı karşılıyor.

EMB 314 Super Tucano Özellikleri

A-29 Super Tucano
  • Maksimum hız: 590 km/saat
  • Menzil: 1.330 km
  • Harekat yarıçapı: 550 km
  • Seyir İrtifası: 35.000 feet (10.600 km)
  • Boş ağırlık: 3.200 kg
  • Uzunluk: 11.38 m
  • Yükseklik: 3.97 m
  • Kanat Açıklığı: 11.14 m
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version