Uçak Gemileri Hakkında Hiç Duymadığınız 15 İlginç Bilgi

5 Dk. Okuma Süresi

Uçak gemileri hakkında hiç duymadığınız 15 ilginç bilgiyi sizler için derledik.

İçindekiler
1- Tek bir ABD uçak gemisi, dünyadaki ülkelerin %70’inden daha güçlü hava gücüne sahiptir.2- İkinci Dünya Savaşı’nda Japonlar tarafından inşa edilen, döneminin en büyük uçak gemisi henüz ilk yolculuğunda battı.3- ABD Uçak Gemilerinin en yeni ve gelişmiş gemisi olan USS Gerald R. Ford’un işletilmesi günlük 7 milyon dolara mal olmaktadır.4- Yönetmen Tony Scott, Top Gun filmini çekerken uçak gemisini beş dakikalık bir çekim için döndürmeye 25 bin dolar ödedi. Gemiyi döndürme sebebi güneşi arka ışık olarak alabilmekti.5- 2003 yılında Brezilya uçak gemisini internetten satışa çıkardı.6- Ortalama bir uçak gemisi 4-5 milyar dolar maliyettedir. Üzerine kabaca tanesi 75 milyon dolardan 40 uçak konuşlandırmak 3-4 milyar dolardır. Toplamda yaklaşık 8 milyar dolara üzerinde uçaklarıyla uçak gemisine sahip olunabilir.7- Dünya üzerinde en az 30 uçak taşıyabilen gerçek uçak gemisine sahip sadece 7 ülke vardır.8- 1970’lerde ABD Hava Kuvvetleri, bir Boeing 747’den uçak gemisi yapmayı planlamıştı. Fakat proje iptal edildi.9- C-130 Hercules, bir uçak gemisine inip kalkabilir.10- Nimitz sınıfı uçak gemilerinin her bir çapası 27.2 ton ağırlığındadır. Bu, 2 adet FNSS ZMA-15 zırhlı aracının ağırlığına neredeyse eşittir.11- Bir uçak gemisi (USS Lexington CV-2), 1929’da bir ay boyunca WA Tacoma şehrine elektrik gücü sağlamaya yardımcı oldu.12- İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Donanması, sırf pilotlarını eğitmek için Büyük Göller’de iki tatlı su uçak gemisine sahipti.13- İkinci Dünya Savaşı sırasında, Japon donanmasının denizaltı uçak gemileri vardı. Bu denizaltılar, su altında 2 veya 3 uçağı hedeflerine taşıyabiliyordu, ardından yüzeye çıkıp uçaklarını fırlatıyor ve keşfedilmeden önce hızla tekrar dalıyor.14- Nimitz sınıfı uçak gemileri günlük 1 milyon 514 bin litre (400.000 galon) tatlı su sağlayan damıtma tesislerine sahiptir.,15- Nimitz sınıfı uçak gemilerinde 6.000 personel konaklayabilir. Ve bu personelin 90 günlük yemek ihtiyacı depolanabiliyor.

1- Tek bir ABD uçak gemisi, dünyadaki ülkelerin %70’inden daha güçlü hava gücüne sahiptir.

Nimitz Sınıfı Uçak Gemisi USS Ronald Reagan (CVN 76) pist üzerinde 51 uçak ve 2 helikopter ile.

Evet, şaşırtıcı ama öyle. Örneğin ABD’nin aktif 11 adet uçak gemisi var ve bu gemilerin her biri 80 ila 90 arasında muharip uçak taşıyabilmektedir. Dünyadaki çoğu ülkenin hava kuvveti bu kadar muharip jete sahip değildir.

2- İkinci Dünya Savaşı’nda Japonlar tarafından inşa edilen, döneminin en büyük uçak gemisi henüz ilk yolculuğunda battı.

Shinano Uçak Gemisi

“Shinano” isimli uçak gemisi tam 265.8 metre uzunluğu ile günümüzdeki Fransızların Charles De Gaulle ve İtalyanların Cavour uçak gemilerinden bile büyüktür. Shinano, tamamlandıktan sadece 10 gün sonra 29 Kasım 1944 tarihinde Amerikan USS Archerfish denizaltısı tarafından batırıldı. Gemi, günümüze kadar bir denizaltı tarafından batırılan en büyük gemi olma özelliğine sahiptir.

3- ABD Uçak Gemilerinin en yeni ve gelişmiş gemisi olan USS Gerald R. Ford’un işletilmesi günlük 7 milyon dolara mal olmaktadır.

Dünya tarihinin en büyük savaş gemisinden bahsediyoruz sonuçta. 100.000 tonun üzerinde deplasmana sahip, 337 metre uzunlukta bir gemi.

4- Yönetmen Tony Scott, Top Gun filmini çekerken uçak gemisini beş dakikalık bir çekim için döndürmeye 25 bin dolar ödedi. Gemiyi döndürme sebebi güneşi arka ışık olarak alabilmekti.

5- 2003 yılında Brezilya uçak gemisini internetten satışa çıkardı.

“Minas Gerais” isimli uçak gemisi e-bay üzerinden açık artırma ile satışa sunulmuştur. Gemi Birleşik Krallık tarafından 1942 yılında inşa edilmeye başlanmıştı. 1945 yılında gemi tamamlandı fakat 2. Dünya Savaşı bitmişti. İngilizler bu gemiyi eğitim gemisi ve Arktik araştırma gemisi olarak kısa süre kullandıktan sonra, 1952’den 1955’e kadar Avustralya Kraliyet Donanması’na ödünç verildi. 1956 yılında Avustralya’dan gemilerini alıp Brezilya’ya sattılar. Geminin geliştirilmesi ve daha ağır deniz uçakları taşıyabilmesi için 4 yıl boyunca Hollanda’ya dönüşüme gönderildi. Ardından 1960 yılında Brezilya donanması için hizmete başladı. 2001 yılına kadar kullanıldı.

6- Ortalama bir uçak gemisi 4-5 milyar dolar maliyettedir. Üzerine kabaca tanesi 75 milyon dolardan 40 uçak konuşlandırmak 3-4 milyar dolardır. Toplamda yaklaşık 8 milyar dolara üzerinde uçaklarıyla uçak gemisine sahip olunabilir.

Çin Donanması

Aynı 8 milyar dolara, tanesi yaklaşık 400 milyon dolar maliyetten tam 20 adet modern fırkateyn imal edilebilir. Veya tanesi 900 milyon dolardan 8 adet destroyer yapılabilir.

7- Dünya üzerinde en az 30 uçak taşıyabilen gerçek uçak gemisine sahip sadece 7 ülke vardır.

  • ABD: 11
  • Çin: 2
  • Birleşik Krallık: 2
  • Fransa: 1
  • İtalya: 1
  • Rusya: 1
  • Hindistan: 1

8- 1970’lerde ABD Hava Kuvvetleri, bir Boeing 747’den uçak gemisi yapmayı planlamıştı. Fakat proje iptal edildi.

Hatta bunun için özel olarak küçük boyutlu savaş uçakları tasarlanacaktı.

9- C-130 Hercules, bir uçak gemisine inip kalkabilir.

Hayır, TCG Anadolu’ya inemez.

10- Nimitz sınıfı uçak gemilerinin her bir çapası 27.2 ton ağırlığındadır. Bu, 2 adet FNSS ZMA-15 zırhlı aracının ağırlığına neredeyse eşittir.

USS Nimitz Çapası

Bu çapalardan geminin burnunda 2 adet bulunuyor.

11- Bir uçak gemisi (USS Lexington CV-2), 1929’da bir ay boyunca WA Tacoma şehrine elektrik gücü sağlamaya yardımcı oldu.

Elektriği Şehre İleten Kablolar

12- İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Donanması, sırf pilotlarını eğitmek için Büyük Göller’de iki tatlı su uçak gemisine sahipti.

USS Sable (IX-81) ve USS Wolverine (IX-64) isimli iki tatlı su uçak gemisi sırf eğitim amacıyla yapılmıştır. Donanma pilotluğu ve uçak gemisi komutası oldukça zor bir iş. ABD çözümü bu şekilde düşünmüş.

Eğitimin Yapıldığı Büyük Göller

13- İkinci Dünya Savaşı sırasında, Japon donanmasının denizaltı uçak gemileri vardı. Bu denizaltılar, su altında 2 veya 3 uçağı hedeflerine taşıyabiliyordu, ardından yüzeye çıkıp uçaklarını fırlatıyor ve keşfedilmeden önce hızla tekrar dalıyor.

Evet gerçekten de Japon I-400 sınıfı denizaltılar bunu yapabiliyordu.

I-400 Sınıfı Denizaltı

14- Nimitz sınıfı uçak gemileri günlük 1 milyon 514 bin litre (400.000 galon) tatlı su sağlayan damıtma tesislerine sahiptir.,

15- Nimitz sınıfı uçak gemilerinde 6.000 personel konaklayabilir. Ve bu personelin 90 günlük yemek ihtiyacı depolanabiliyor.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version