Uzay Kuvvetlerinin Organizasyon Yapısı Açıklandı!

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
2 Dk. Okuma Süresi

Daha öncesinde ABD Hava Kuvvetleri (USAF) bünyesinde faaliyet gösteren Amerikan Uzay Birimleri, 20 Aralık 2019 tarihinde özerk bir kuvvet kolu haline getirilmişti. Henüz çok yeni olan bu kuvvetin nasıl bir organizasyon yapısına sahip olacağı, hangi rütbe tarafından idare edileceği gibi hususlar ise merak konusuydu.

Nihayet Uzay Kuvvetleri 29 Haziran 2020 tarihinde nasıl bir organizasyon yapısında olacağını açıkladı. Buna göre ABD Uzay Kuvvetleri 3 farklı parçadan oluşacak:

  • Uzay Operasyonları Komutanlığı (USSF)
  • Uzay Eğitim ve Hazırlık Komutanlığı (STARCOM)
  • Uzay Sistemleri Komutanlığı (SSC)

Konuyla ilgili Uzay Kuvvetleri Başkan Yardımcısı Korgeneral David Thampson gazetecilere verdiği demeçte: “Bu konuya net bir yaklaşım getirdik. Görev etkinliğine ve çevikliğe/atikliğe odaklanıldı.” dedi.

Uzay Operasyonları Komutanlığı Colorado’daki Peterson Hava Üssünde kurulacak ve uydu iletişim sistemlerini, GPS ve füze uyarı sistemlerini denetleyecek ve müdahalelerde bulunacak ana birim. Bu birim bir Korgeneral tarafından idare ettirilecek.

Uzay Sistemleri Komutanlığı ise uzay silah sistemlerinin araştırma-geliştirmesi ve temininden sorumlu olacak. Bu birim de bir Korgeneral tarafından idare ettirilecek.

Uzay Eğitim ve Hazırlık Komutanlığı (STARCOM) ise adından da anlaşılacağı üzere eğitim ve harbe hazırlık konularını üstlenecek. Subaylar kariyerlerine bu birimde başlayacak. STARCOM bir Tümgeneral tarafından idare ettirilecek.

Uzay Kuvvetleri komutanlarının rozeti ise şu şekilde:

Uzay Operasyonları Komutanlığı’nın (USSF) kurulumu büyük ölçüde tamamlanmış olsa da eğitim (STARCOM) ve arge-tedarik (SSC) komutanlıklarının detaylı kurulumu henüz tamamlanmadı.

Uzayın harp sahasındaki önemi gittikçe artıyor. En son geçtiğimiz aylarda Japonya ilk uzay operasyonları filosunu ABD güdümünde kurmuştu. O haberimizi de okumak isterseniz: https://tdefenceagency.com/japonya-ilk-uzay-operasyonlari-filosunu-kurdu/

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version