Ukrayna Donanmasına İngiliz Desteği

2 Dk. Okuma Süresi
Hetman Sahaydachniy Fırkateyni

İngiltere, Ukrayna donanmasını eğitmek için çok uluslu bir denizcilik girişimine öncülük edeceğini duyurarak Ukrayna’ya askeri desteğini artırıyor.

17 Ağustos’ta Ukrayna’ya yaptığı ziyarette İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, Kraliyet Donanması’nın Kanada, Danimarka ve İsveç’i de içeren bir eğitim girişimini koordine ettiğini doğruladı. İngiliz Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, eğitim girişiminin ABD güvenlik yardımı desteğiyle tamamlanacağını söyledi. Bakanlık, denizcilik eğitim çabalarına başka ülkelerin de katılmasının beklendiğini söyledi.

İngiliz liderliğindeki eğitimde; navigasyon-koordinat, operasyonel planlama, askeri dalış, deniz gözetleme, yangınla mücadele ve hasar kontrolü gibi alanlara odaklanacak.

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, Kraliyet Donanması’nın da bölgeye (Karadeniz) savaş gemileri konuşlandırmayı planladığını da söyledi. Geçen yıl Kraliyet Donanması’na ait Type 45 destroyeri HMS Duncan, NATO’nun Sea Breeze tatbikatı kapsamında Ukrayna’yı ziyaret etmişti.

Ukraynalılar, Moskova’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından denizcilikteki varlığını yeniden inşa etmeye çalışıyor. Ukrayna, personelin yüzde 75’ini, gemilerin yüzde 70’ini ve altyapısı dahil olmak üzere donanmasının çoğunu kaybetti. 24 Mart 2014’de Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait bir gemi hariç (Hetman Sahaydachniy fırkateyni) tüm büyük gemiler Rus Karadeniz Filosu tarafından ele geçirildi. O günden bugüne Ukrayna Donanmasının tek fırkateyni bulunmaktadır.

Bu sebeple Birleşik Krallık bir süredir Ukrayna’ya denizcilik eğitimi veriyor. Bu zamana kadar İngiltere Silahlı Kuvvetleri 18.000’den fazla Ukraynalı askeri personeli eğitti.

Azak Denizi ve Karadeniz’deki Ruslardan artan sayıda tehditle karşı karşıya ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ülkenin Donbass bölgesindeki Rusya destekli ayrılıkçılara karşı koymaya devam ediyor.

2019 yılında Ukrayna donanması, deniz kabiliyetini yeniden inşa etmek için 15 yıllık, üç aşamalı bir stratejiyi açıkladı.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version