Bu siteyi kullanarak Gizlilik İlkesini kabul etmiş olursunuz.
Kabul Et
Turkish Defence AgencyTurkish Defence AgencyTurkish Defence Agency
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Kara Haberleri
    • Deniz Haberleri
    • Hava Haberleri
    • Uzay Haberleri
    • Savaşlar
      • Filistin-İsrail Savaşı
      • Rusya-Ukrayna Savaşı
  • Özgün Yazılar
    • Hava
    • Kara
    • Deniz
    • Uzay
    • Strateji
    • Teknoloji
    • Jeopolitik
  • Ürünler ve Projeler
    • Hava Araçları
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Modernizasyon Projeleri
  • Yer imleri
Ara
  • İnfografikler
  • Röportajlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Okuma: Türkiye’nin İlk Silahlı İnsansız Deniz Aracı, Füze atışlarına hazır
Paylaş
Giriş yap
Bildirim Daha fazlasını göster
Yazıyı BoyutlandırAa
Turkish Defence AgencyTurkish Defence Agency
Yazıyı BoyutlandırAa
Ara
  • Anasayfa
  • Yer imleri
  • Haberler
    • Kara Haberleri
    • Deniz Haberleri
    • Hava Haberleri
    • Uzay Haberleri
    • Savaşlar
  • Özgün Yazılar
    • Hava
    • Kara
    • Deniz
    • Uzay
    • Teknoloji
    • Strateji
    • Jeopolitik
  • Ürünler ve Projeler
    • Hava Araçları
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Modernizasyon Projeleri
Mevcut bir hesabınız var mı? Giriş yap
Bizi takip edin
Turkish Defence Agency > Tüm İçerikler > Haberler > Deniz Haberleri > Türkiye’nin İlk Silahlı İnsansız Deniz Aracı, Füze atışlarına hazır
Deniz HaberleriHaberler

Türkiye’nin İlk Silahlı İnsansız Deniz Aracı, Füze atışlarına hazır

Turkish Defence Agency
Son güncelleme: 8 Mayıs 2021 21:03
Turkish Defence Agency
Paylaş
4 Dk. Okuma Süresi
Paylaş

Türk savunma sanayisi şirketlerinin iş birliğiyle geliştirilen “ULAQ” serisinin ilk platformu olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA), füze atışlarına hazır hale getirildi.

İçindekiler
Testlerden başarıyla geçti“Müttefik ülkelere ihracatına başlanacak”“Mavi vatan emin ellerde”

ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından yaklaşık üç yıl önce başlatılan araştırma-geliştirme çalışmaları sonunda Antalya’da üretimine başlanan Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracının prototip üretimi tamamlandı. SİDA denize indirilerek mavi sularda tecrübe seyirlerine başlayadı.

Yerli ve milli savunma sanayi açısından “heyecan verici” olarak nitelenen SİDA, üstün yetenekleriyle dikkati çekiyor. Türkiye’nin deniz gücüne büyük katkı sağlaması planlanan SİDA, 400 kilometre seyir menzili, saatte 65 kilometre sürati, milli kriptolu haberleşme altyapısı, gündüz ve gece görüş kabiliyetine sahip.

Gelişmiş kompozit malzemeden üretilen SİDA, keşif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve kuvvet koruma, stratejik tesis güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanılabilecek.

Araç, milli füze sistemleri üreticisi ROKETSAN’ın ürünleri 4’lü lazer güdümlü füze Cirit podu ve 2’li Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS) lançeri ile de donatıldı.

Testlerden başarıyla geçti

ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç, yaptığı açıklamada, geçen yıl üretim faaliyetlerine başladıklarını, prototipi tamamlayarak denize indirdiklerini ve yoğun test faaliyetlerine tabi tuttuklarını söyledi.

Uzaktan komutalı ya da otonom olarak hareket edebilen aracın test faaliyetlerini de başarılı şekilde tamamladığını aktaran Alanç, “Silahlı insansız deniz aracımız, prototip botuyla tamamıyla operasyona hazır. Simülasyon atışlarımız da gayet başarılı şekilde tamamlandı, önümüzdeki günlerde harp başlıklı gerçek füze atışlarıyla bu projeyi noktalamış olacağız.” diye konuştu.

“Müttefik ülkelere ihracatına başlanacak”

Füze atışlarının tamamlanmasıyla aracın kullanıma sunulacağını vurgulayan Alanç, önceliğin Türk güvenlik kuvvetleri olduğunu, Milli Savunma Bakanlığının verdiği izinler doğrultusunda dost ve müttefik ülkelere ihracatına başlanılacağını bildirdi.

Seri üretime de hazır olduklarına dikkati çeken Alanç, “Seri üretim için altyapımız hazır. Senede 50 botun üzerinde inşa edip, operasyona hazır hale getirebilecek kabiliyete sahibiz.” dedi.

Bundan sonra da alternatif tasarımlar, farklı kabiliyette silahlı insansız deniz araçlarının üretimine başlayacaklarını belirten Alanç, istihbarat toplama, mayın avlama, denizaltı savunma harbi, yangın söndürme ve insani yardım, tahliye amaçlı insansız deniz araçlarının üretimine de hazır olduklarını dile getirdi.

“Mavi vatan emin ellerde”

Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Erdal Torun iki deneyimli şirketin tecrübesini birleştirerek, mavi vatan sahasına yönelik bir projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yapay zekadan yola çıkılarak projenin tasarlandığını ve üretiminin gerçekleştirildiğini aktaran Torun, deniz aracının bütün hareketlerini kontrol altına tutabilecek, uzaktan sevk ve idare edebilecek komuta kontrol sistemiyle seyir halinde olacağını bildirdi.

Savunma alanına önemli bir değer kazandırıldığını anlatan Torun, “Bu yıl içinde SİDA’yı atışlara hazır hale getireceğimizin sözünü vermiştik, bunu gerçekleştiriyoruz. Mavi vatan emin ellerde diyebiliriz, milletimize armağanımız olsun.” dedi.

Ares ve Meteksan olarak farklı konseptlerde projenin devamını getireceklerini aktaran Torun, bunun için gerekli altyapıya sahip olduklarını vurguladı.

Torun, Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından taleplere göre farklı tasarımlarda üretim yapılabilecek. “ULAQ serisinin ilk platformunu hayata geçirdik, bundan sonra da farklı kabiliyetlerde deniz aracı üretimlerimiz olacak.” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

ETİKETLENEN:ares tersanesiidainsansız deniz aracımeteksansidaulaq
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Linki Kopyala Yazdır
Paylaş
Ne düşünüyorsun?
Mutlu0
Üzgün0
Utanç Verici0
Kızgın0
Sürpriz0
Eğlenceli0
By Turkish Defence Agency
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Önceki Yazı Bayraktar TB3’ün İlk Fotoğrafı Geldi
Sonraki Yazı Lockheed Martin F-16 Ekibini Irak’tan Çekiyor
Yorum yap Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Takip Et

185KTakipçiBeğen
11.2KTakipçiTakip Et
46.8KTakipçiTakip Et
7.3KAboneAbone Ol
757ÜyeTakip Et
582TakipçiTakip Et

Bunları da beğenebilirsiniz

LEVENT Yakın Hava Savunma Sistemi İlk Atış Testini Başarıyla Geçti
Deniz Haberleri Haberler 11 Ekim 2024
BAYRAKTAR AKINCI’DAN ELÇİN 82 VE LAÇİN 82 İLE TAM İSABET
Haberler Hava Haberleri 15 Kasım 2024
Roketsan, Son Teknolojiye Sahip Sistemlerini Pakistan’da Sergiliyor
Deniz Haberleri Haberler Hava Haberleri Kara Haberleri 19 Kasım 2024
ROKETSAN PUSU, LG-155 Topçu Mühimmatı ve L-OMTAS Tanıtıldı!
Haberler Kara Haberleri Silah Sistemleri Türk Savunma Sanayi Ürünleri 21 Ekim 2024

Turkish Defence Agency, Türk savunma sanayii ürünü yerli ve milli sistemleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, savunma ve milli güvenlik gelişmelerine hızlı ve doğru kaynaktan ulaşmak isteyenlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Uzay ve Hava Sahasını Koruyan Unsurların Destrüktif Analizi
YERLİ VE MİLLİ SAVUNMA SANAYİ, SAHA EXPO’DA GÜCÜNÜ SERGİLEMEYE HAZIRLANIYOR.
Hava Kuvvetlerinin “ÖZGÜR”lük Projesi | Milli F-16 Modernizasyonu
BAYRAKTAR AKINCI’DAN ELÇİN 82 VE LAÇİN 82 İLE TAM İSABET
SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı için Geri Sayım Başladı!
Turkish Defence AgencyTurkish Defence Agency
Bizi takip edin
© 2024 Turkish Defence Agency. Tüm Hakları Saklıdır. Sitemizde yayınlanan içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
  • Hakkımızda
  • İletişim
adbanner
AdBlock Tespit Edildi
Sitemiz reklam destekli bir sitedir. Lütfen sitemizi desteklemek için reklam engelleyiciyi kapatın.
Tamam, beyaz listeye ekleyeceğim
Tekrar hoş geldin!

Hesabınıza giriş yapın

Kaydol Şifreni mi unuttun?