TÜRK HAVA SAHASI S400’E EMANET

4 Dk. Okuma Süresi

2013 yılında açılan Balistik Hava Savunma Sistemi ihalesinde Çin FD-2000 sistemi için görüşmelerin iptal edilmesinden sonra Türkiye Rus S400 hava savunma sistemi ile ilgilenmeye başlamıştı.

Sputnik’e konuşan Miheyev, Türkiye için S-400 üretimine başladıklarını ifade etti. “Sözleşmeyi uygulamaya geçtik” diyen Miheyev, şimdilik sevkiyatın başlamadığını kaydetti.
Miheyev “Üretim başladı. Bu noktada bazı süreçler, aşamalar var. Her şey konuşuldu, sorumluluklarımızı yerine getireceğiz” dedi.

Uzun süre devam eden görüşmelerle ilgili 22 şubat 2017’de S400 sistemi ile alakalı pozitif açıklamalar yapmış ve S400 sistemi için Ruslar’la görüşüldüğünü bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 10.03.2017 Rusya ziyaretinde Rus devlet lideri Vladimir PUTİN ile yaptığı görüşmede S400 sistemi ile ilgili görüşmeler de yapılmıştır. Rus devlet savunma şirketi Rostec’in Genel Müdürü Sergey Çemezov, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almak için kredi talep ettiğini söyledi.

Peki S400 Hava Savunma Sistemi nedir?

S400 füze fırlatma rampası ve 96L6 radarları

S-400 Triumf orta menzilli hava savunma sistemi S300’den geliştirilip 2007 yılında Rus Almaz-Antey firmaları tarafından tasarlanıp üretilen, üretiliği yıldan beri hizmet veren hiçbir ülkeye ihraç edilmeyen balistik hava savunma sistemidir.
yerleştirilen bataryaların menzil değerleri (40n6 füzesi için)
92N6E radarı ile ufuk çizgisinin ötesine, 600 km menzile sahip tek hava savunma sistemidir, 40N6 uzun menzilli savunma füzesi taşıyan bataryalardan atılan bu füze 400 km menzile sahip olup 4.8 km/saniye (17280 km/saat) hız ile 30 km irtifaya kadar hedefleri vurabilmektedir. Aynı anda 100 farklı hedefi takip edebilen sistem tek bir komuta radarı ile aynı anda 6 bataryaya komut verip 24 füze lançerini yönetebilir.

4 Lançerli S400 füze fırlatma rampası

Türkiye’nin ihalede keskin çizgilerle belirttiği 3 ana şart var;
  • Teknoloji transferi
  • Maaliyet
  • Zaman
Teknoloji transferi şartı ile ihaleyi kazanması beklenen ülkenin satın alınan sistemi verirken sisteme dair teknolojiyi de ülkemize kazandırması ve ülkemizin bu teknolojiye kavuşmasını amaçlıyor, en makul miktarda fiyat verip daha kısa sürede teslim edecek olan ülke ihaleyi kazanacak ki S400 sistemi ile ihale neredeyse sonlanma aşamasına gelmiştir.

22.08.2017

Russia Today haber ajansı, ihracatçı firmaya dayandırdığı haberde Rus S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye satılması konusunda anlaşmanın imzalandığını iddia etti.
Sputnik haber ajansında yer alan habere göre, Rusya devlet silah ihracat şirketi Rosoboronexport Başkanı Aleksandr Miheyev, “Türkiye ile S-400 füze savunma sistemleri için gerekli sözleşme imzalandı ancak henüz yürürlüğe girmedi” dedi.
                                                14.12.2014
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “S400 konusunda bir sorun yok. Kredilendirme konusunda en son Rusya Devlet Başkanı Putin’in ziyaretinde mutabakat sağlandı ve bunun kağıda dökülmesi, detayların konuşulması gerekiyor. Uzmanlarımız bunu sürdürüyor. Tamamlandıktan sonra belki de bu hafta içinde imzalanacak” dedi.

                                                   27.12.2017

Rus savunma sanayi şirketi Rostec’in başkanı Sergey Chezemov, Türkiye‘nin Rusya‘dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2.5 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

 

25.04.2018

Sputnik’e konuşan Miheyev, Türkiye için S-400 üretimine başladıklarını ifade etti. “Sözleşmeyi uygulamaya geçtik” diyen Miheyev, şimdilik sevkiyatın başlamadığını kaydetti.
Miheyev “Üretim başladı. Bu noktada bazı süreçler, aşamalar var. Her şey konuşuldu, sorumluluklarımızı yerine getireceğiz” dedi.
Rus savunma sanayi şirketi Rosteh’in başkanı Sergey Çemezov, Türkiye’nin Rusya’dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2.5 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıklamıştı.

Bu Yazıyı Paylaş
Sınıf öğretmeni olarak nice minik kalbe Türk milliyetçiliğini ve vatanseverliğini işleme, bunun yanında bilim-teknoloji iştahı kazandırma çabasındayım. Hem Tarih hem teknolojiye meraklıyım. Bilhassa Askeri teknoloji ve Savunma sanayi üzerine organizasyonlara katılıp firmalar ile çalışmalar yürüterek Türk Savunma Sanayi çorbasına az da olsa tuz katma gayesi içindeyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version